Вредна ли е силната музика за ушите на кучето ви

куче Снимка: iStock

К огато любимата ви песен се появи в Spotify, няма как да не я увеличите, нали? Е, докато хората обичаме да слушаме силно музика, замисляли ли сте се, че високите децибели могат да стресират кучето ви и дори – да увредят слуха му? Направете си експеримент и наблюдавайте поведението на домашния си любимец следващия път, когато слушате музика. Ще забележите някои сигнали, които издават тревожно поведение. 

Силната музика вредна ли е за кучетата ни?

Точно като хората, четириногите могат да загубят слуха си, ако са изложени достатъчно продължително на силни звуци като музика, например. Според информацията в доклад, публикува в научното издание „Topics in Companion Animal Medicine“, силните шумове могат да наранят деликатните структури, които се намират във вътрешното и средното ухо на кучето.

кучеСнимка: iStock

Освен това, изключително високите децибели могат да увредят тъпанчето и малките костици, намиращи се във вътрешното ухо на животното. 

Dogsandcats.bg

Колко силно е твърде силно?

За стопаните на четириноги може да е трудно да разберат колко силно е твърде силно. За това – нека разгледаме различните нива на децибели. Например, когато кучето ви лае, това са най-малко 60 децибела. Нормалният разговор, случващ се между двама души също е около 50 децибела, докато звуците, които издава включена косачка са около 90 децибела. Един рок концерт – 120 децибела. 

По принцип, всички звуци над 85 децибела се считат за вредни в зависимост от това колко дълго време сте изложени на тях и дали имате подходяща защита за ушите си. 

Как да разберете дали музиката е твърде силна

Кучетата имат много по-чувствителен слух от хората. Те могат без усилие да улавят звуци, които са четири пъти по-далеч, отколкото хората можем да чуем. Четириногите са способни да откриват честоти, които хората не могат да доловят. За това, когато чуете силен звук (например от гръмотевица), това за вас може да не е голяма работа, но за вашия домашен любимец това звучи в пъти по-мощно и гръмко. 

кучеСнимка: iStock

Ако има силна музика и това не допада на кучето ви, наблюдавайте езика на тялото му. Животното ще започне да проявява определено тревожно поведение. Например, може да се опита да се скрие под леглото или под някое одеяло, да напусне стаята, да лае, хленчи и дори да се изпусне вкъщи. 

За да сте спокойни, че любимата ви музика няма да се отрази зле на емоционалното или физическото здраве на кучето ви, можете да сложите слушалки, да я пуснете по-тихо или да преместите животното в друга стая. Ако сте в колата си – регулирайте музиката така, че да я чувате само отпред. 

кучеСнимка: iStock

В случай, че в жилищната сграда, където живеете се чува силна музика или има други по-високи звуци, можете да помолите съседите да ги намалят и да уведомите хазяина за проблема ако не се стигне до консенсус.  

Междувременно, можете да се опитате се да разсеете кучето си, като поиграете с любимите му играчки, дадете му от предпочитаните лакомства, гушкате го и му говорите с успокояващ глас. 

Признаци на загуба на слуха при кучета

Ако домашният ви любимец вече е загубил част от слуха си поради музика или други силни звуци, той може да не реагира, когато го викате по име.Възможно е да не отчита и шумовете наоколо, както и да издава необичайни гласови звуци или да лае през цялото време. В случай, че забележите подобно поведение, не губете време да заведете животното при ветеринарния си лекар. 

Важно е да следите – особено ако имате по-възрастно куче, за реакциите му навън. Четириного, което има частична или пълна загуба на слуха е изложено на повече опасности, защото няма как да чуе приближаваща се кола или друга заплаха, която може да му навреди. 

В заключение можем да кажем, че силната музика действително може да се отрази зле на вашия космат приятел. За това – когато кучето е около вас, по-добрият и безопасен вариант е да я слушате по-тихо или да носите слушалки. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: Харесва ли им на кучетата да слушат музика

Виж още