Възможните причини за внезапната загуба на тегло при кучетата

куче загуба на тегло Снимка: iStock

В даден момент от живота си всяко куче може да отслабне и макар в началото това да не изглежда като нещо тревожно, важно е да осъзнаете, че загубата на тегло винаги е симптом на нещо. Това не е заболяване само по себе си и е задължително да му се обърне внимание.

куче загуба на теглоСнимка: iStock

В тази статия ще обсъдим основите на загубата на тегло, както и някои от състоянията, които могат да доведат до този обезпокоителен симптом. 

Колко трябва да тежи моето куче?

За всяко куче има определен здравословен диапазон на тегло в зависимост от породата му. Ветеринарният ви лекар е този, който обикновено следи за това, като той е и човекът, който може да ви помогне да сте сигурни, че всичко с теглото на косматия ви другар е наред. Независимо от кучето, внезапната загуба на тегло винаги е нещо, на което трябва да се обърне внимание. И за което имате причини за притеснение. Макар че възможните причини могат да варират по тежест, важно е да осъзнаете, че отслабването при четириногите често е свързано с други медицински състояния. 

Dogsandcats.bg

куче загуба на теглоСнимка: iStock

Както отбелязахме по-горе, самата загуба на тегло не е болест, а симптом, за чиято поява има друга причина. За това ако забележите, че четириногият ви другар отслабва, не губете време, за да уговорите среща с ветеринарния си лекар. 

Тъй като загубата на тегло често се свързва с други медицински състояния, най-добре е да представите на лекаря си пълна картина на активността на домашния си любимец през последните няколко месеца. Заедно със загубата на тегло, следете за други симптоми, като:

 • Промяна в апетита
 • Повръщане
 • Диария
 • Летаргия
 • Болка в устата
 • Анормални израстъци и образувания
 • Промяна в поведението
 • Загуба на мускули
 • Всички други нови признаци и промени в поведението

Възможни причини за внезапната загуба на тегло при кучетата

Загубата на тегло при кучетата може да се дължи на редица причини. Някои от състоянията, които могат да причинят внезапно отслабване при четириногите, включват:

 • Проблеми със стомашно-чревния тракт

Стомашно-чревното разстройство може да бъде една от основните причини за загуба на тегло при кучетата. Въпреки че разстроен стомах звучи доста общо, истината е, че стомашно-чревните проблеми често водят до загуба на телесна маса при четириногите. Стомашно-чревното разстройство може да включва повръщане, диария, летаргия, загуба на апетит и дехидратация. И въпреки че може да се дължи на всичко, то винаги трябва да се приема сериозно. 

куче загуба на теглоСнимка: iStock

 • Заболяване на бъбреците

Бъбречните заболявания, независимо дали са хронични или остри, често засягат кучета на 6 или повече години и продължават да прогресират с възрастта им. Бъбреците са впечатляващ орган, така че повечето домашни любимци не показват симптоми на заболяването, докато 70-75% от бъбречната функция не бъде нарушена. Щом това се случи, четириногите често имат диария, повръщане, загуба на тегло, загуба на апетит и летаргия. 

Острото бъбречно заболяване обикновено е резултат от друго състояние, което е причинило внезапен отказ или проблеми с функцията на бъбреците. 

 • Диабет

Диабетът при кучетата е състояние, при което тялото на животното или не в състояние да произвежда достатъчно количество инсулин, или не успява да го усвои правилно. В резултат на това четириногото има опасно високи нива на кръвната захар – състояние, което може да засегне други жизненоважни органи и функции на тялото.

куче загуба на теглоСнимка: iStock

Въпреки че всяко куче може да развие диабет, той е най-често срещан при домашни любимци с наднормено тегло, на възраст над 7 години. И докато някои кучета са случайно диагностицирани по време на рутинни кръвни изследвания, при други това се случва след поява на тревожни симптоми, включително: загуба на тегло, прекомерна жажда, по-често уриниране и стомашно-чревно разстройство. Веднъж диагностицирано, състоянието може да се управлява чрез поставяне на инсулинови инжекции.

 • Чернодробно заболяване

Чернодробните заболявания могат да бъдат хронични (точно както и бъбречните), но има и редица заболявания, които пряко могат да засегнат и черния дроб при кучетата. Когато има проблеми с черния дроб, симптомите при едно куче често включват загуба на тегло, диария, повръщане, слабост, загуба на апетит, неврологични признаци и гърчове. Чернодробното заболяване се диагностицира с рутинна кръвна картина и се управлява в зависимост от тежестта и причината зад състоянието.

куче загуба на теглоСнимка: iStock

 • Екзокринна панкреатична недостатъчност

Панкреасът има множество функции, включително производство на храносмилателни ензими. Когато панкреасът на кучето не може да произведе достатъчно количество ензими, това води до неправилно усвояване на хранителните вещества в тялото му. Заболяването може да допринесе за свръхрастеж на бактерии в стомашно-чревния тракт, което води до редица обезпокоителни стомашно-чревни симптоми.

куче загуба на теглоСнимка: iStock

Куче с екзокринна панкреатична недостатъчност може да има повръщане, хронична диария, значителна загуба на тегло въпреки повишения апетит и метеоризъм. Ако състоянието не е твърде тежко, обикновено може да се управлява с прием на ензими и витамини. 

В заключение, загубата на тегло никога не е нормална и винаги трябва да се приема сериозно. 

Забележка: Материалът има само информационен характер и не замества консултацията с ветеринарен лекар.

Виж още