Възможно ли е да прекалим с разходките на кучето си

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец добре знае, че диетата и упражненията са жизненоважни за поддържането на доброто здраве. Това се отнася не само за хората, но и за кучетата ни.

Ветеринарните лекари съветват редовно да разхождате косматия си приятел, за да поддържате теглото му в норма, като същевременно намалявате риска от поява на редица здравословни проблеми. 

Имайки предвид тези насоки, може би се питате – можем ли да прекалим с физическата активност? Или, казано с други думи – да разхождаме кучето си твърде много? 

Dogsandcats.bg

куче на разходкаСнимка: iStock

Разходките на домашни любимци и пандемията

Много собственици на кучета обикновено са на работа през деня, отбелязват от Dogster. За това и домашният им любимец е свикнал с определена рутина, която включва различни дейности из дома им, подремване и разходка – когато стопанинът му се прибере у дома. Докато някои четириноги, отглеждани от по-заети стопани, имат само две, кратки разходки на ден, има и такива, които се радват на по-голяма активност през уикендите, за сметка на почти минимално раздвижване през делничните дни. 

Всичко това обаче, се промени поради пандемията, която накара повече хора да прекарват време у дома. И съответно – разходките на домашните любимци стават предпочитано време за релакс от мнозина. Според Сидни Купър, мениджър за връзки с обществеността за Fi, според последни данни, сега кучетата правят приблизително хиляда стъпки повече на ден, отколкото преди пандемията.

кучеСнимка: iStock

Добро нещо ли е внезапното увеличаване на упражненията?

На теория може да ви изглежда, че увеличаването на активността е нещо добро за кучето ви. Въпреки това, има случаи, при които можете да причините повече вреда, отколкото полза, ако внезапно промените рутинните упражнения на домашния си любимец. Това е особено вярно, ако вашият четириног приятел страда от определени медицинско състояние. Внезапното пренапрежение на физическите им способности може потенциално да влоши симптомите и да им причини болка. И въпреки че може да имате най-добри намерения, така ще нанесете повече вреди, отколкото се замисляте.

кучеСнимка: iStock

Приемете постепенен подход

Ако планирате да увеличите количеството упражнения, тогава най-добре е това да се случи постепенно. Замислете се – ако самите вие никога не сте обичали да тичате в парка, едва ли ще се запишете за маратон, нали? Същото важи и за кучетата. 

Специалистите препоръчват да подходите бавно, вместо да се „хвърлите“ в новата си рутина, която да го натовари твърде много. Започнете с кратки разходки, които постепенно да удължавате с пет-десет минути всяка седмица.

Вижте още: Как да научите кучето да тича с вас в парка

Упражнявайте се у дома

Ако прекарвате повече време у дома с кучето си, можете да започнете да тренирате и у дома. Задният двор (или по-спокойната градинка зад блока ви), е идеалното място за упражнения. Това не само, че ще ви позволи да се насладите на малко чист, свеж въздух, но и е добър начин да се позабавлявате с косматия си приятел. 

кучеСнимка: iStock

Има различни занимания, които можете да изпробвате и които предлагат достатъчно физическо натоварване, като са подходящи и за по-ограничено пространство. Можете да включите топки и други играчки, а простата игра на хвърляне-донасяне е любима на всички четириноги, независимо от породата или размера им. 

Окончателната присъда: Възможно ли е да прекалим с упражненията на кучето си?

Предвид ситуацията по цял свят, всеки собственик на домашен любимец, по един или друг начин, е променил ежедневната си рутина. Не бива да забравяме обаче, че това се отразява не само на хората, но и на кучетата ни. 

кучеСнимка: iStock

Да, със сигурност четириногият ни другар е повече от щастлив, че прекарваме повече време у дома с него, но рязкото увеличаване на разходките и времето, прекарано навън, понякога може да има и неблагоприятен ефект върху животното. Кучета, които не са свикнали с по-голямо физическо натоварване или тези, които страдат от определени здравословни проблеми, могат да намерят тези промени за стряскащи и дори – травмиращи. За това – постарайте се всичко да се случва плавно и дайте време на четириногия си другар да свикне.
Виж още