Защитата на дома: Помага ли да имаш куче?

куче охрана Снимка: iStock

Н аличието на много нива на защита – аларми, камери, бдителни съседи, лаещо куче – може да ви помогне да защитите дома си от набези – особено по празниците. Въпреки това, има някои неща, свързани с обучението на един домашен любимец, с цел – да нарани натрапник, на които е добре да обърнете внимание. 

Лапите предотвратяват ли престъпността?

Множество проучвания и анкети на осъдени престъпници свидетелстват за това, че притежаването на куче може да помогне за предотвратяване на проникването с взлом и по този начин – да защити дома ви. 

„Крадците не обичат присъствието на кучета“, коментира К. Кембъл, експерт по сигурността и разузнаването пред Dogster.

Любопитен факт е, че според специалистите размерът на животното може би няма чак такова значение. 

Dogsandcats.bg

куче охранаСнимка: iStock

„Едно голямо куче може да представлява физическа заплаха за крадците – това е безспорен факт. По-дребните четириноги от друга страна, са много шумни“, казва още Кембъл.

Друга интересна тенденция, установена от Николо Пинчак, докторант по социология в Държавния университет в Охайо е, че в кварталите, където процентът на хората с кучета е по-висок, има по-ниски нива на насилствени престъпления. 

Ключът към този „кучешки патрул“ се крие в това, че стопаните, които разхождат домашните си любимци, са по-склонни да говорят със съседите си и да правят наблюдения.

И често, ако нещо им изглежда подозрително, те се обаждат в полицията и подават сигнал. 

„Дори разхождането на домашния ви любимец всеки ден дава онова усещане за познатост, онази рутина, която развива паралелно и способност да идентифицирате проблемите“, споделя още Николо.  

куче охранаСнимка: iStock

Първи другари в борбата с нежелани гости

Някои учени са на мнение, че хората и кучетата са отблъсквали нарушителите заедно от хиляди години.

„Възможно е една от много ранните функции на четириногите да е била да действат като алармена система“, коментира Ерин Хехт, асистент в катедрата по човешка еволюционна биология в Харвардския университет. 

„Техните предци, дивите вълци, вероятно са били силно териториални животни. По време на процеса по опитомяване, хората умишлено или неволно може да са съхранили тази съществуваща вече склонност у животните да предупреждават за натрапници, които приближават тяхното пространство“, споделя още тя.

Изостреният слух, обонянието и реакцията на кучетата към нарушителите може да е и причината пещерните хора да са искали да ги имат около себе си. И да, не е изключено именно там, чрез награди и поощрения под формата на храна, да се е подсилило това поведение у тях. 

куче охранаСнимка: iStock

„Ако този процес действително се е случил, което според мен изглежда доста вероятно, то това би обяснило защо склонността да се лае срещу натрапници присъства в почти всички съвременни породи. Разбира се, при някои от тях това поведение е отслабнало или дори – загубено, поради силната поведенческа селекция от страна на хората“, казва Ерин.

Кучета за защита на дома - да или не?

Ако домашният ви любимец не лае инстинктивно, то може би се питате – трябва ли да го обуча или не? 

Сертифицираният консултант по поведението на кучетата Барбара Дейвис, която е президент на Международната асоциация на консултантите по поведението на животните (IAABC), предупреждава да внимавате какво си пожелавате.

„Не мога да ви кажа колко хора ми се обаждат и казват: Искам кучето ми да не лае толкова много, когато някой почука на вратата, например. Това е едно от най-често срещаните нежелани поведения, от което мнозина искат да се отърват“.

куче охранаСнимка: iStock

Какво да кажем обаче, когато търсим обратния ефект? Барбара казва, че тя, а и голяма част от специалистите, не насърчават подобни желания.

„Не можете просто да вземете едно куче, без значение дали е Далматинец, Немска овчарка, Ротвайлер или смесена порода, и да му кажете „От днес ти ставаш охрана на дома ми“, защото самото животно може са няма достатъчно стабилен темперамент, за да върши такъв вид работа“, казва Барбара.

Много от четириногите, които виждаме по телевизията да отблъскват „лошите“, са добре обучени работни кучета. И те невинаги са домашни любимци. 

В рамките на една порода има много индивидуални вариации, а дори и тези кучета, които в миналото са отглеждани с акцент върху функцията им на пазачи, може да попаднат на стопани, които просто да не се справят с обучението им.

„Ако вземете едно куче и го обучите да мрази хората, а след това го оставите в задния си двор, вероятно това животно ще ухапе някого по каквато и да е причина. Със сигурност някой ще бъде наранен и вие ще сте тези, които ще носят отговорност за това“, казва още Барбара.

куче местенеСнимка: iStock

Как да запазите дома си в безопасност

Експертите споделят, че ако искате да запазите дома си в безопасност, вашето куче не трябва да бъде единствената ви линия на защита. Освен ако не искате да рискувате четириногото да бъде наранено по време на взлом. 

Експертите казват, че ако искате да запазите дома си в безопасност, вашето куче не трябва да бъде единствената ви линия на защита. Освен това не искате четириногият ви член на семейството да бъде наранен по време на взлом.

Въпреки това обаче, много хора силно вярват, че присъствието на куче в дома им засилва сигурността му. Вие на какво мнение сте?

куче местенеСнимка: iStock

 

Виж още