Защо хората с кучета са различни: Връзката между домашния любимец и собственика му

куче Снимка: iStock

К огато казваме, че на света няма нищо, което може да се сравни с връзката между човек и неговото куче, сме напълно сериозни. Защото, ако някога сте били собственик на домашен любимец, вече сте разбрали колко специално е това. Но кое е това, което поставя тези отношения отделно от останалите връзки в живота ни?

В духа на истинското разбиране какво прави хората с кучета (или наричани още „кучкари“) различни, екипът на WinPro Pet е направил малко проучване, което решихме да споделим с вас. 

кучеСнимка: iStock

Повече за проучването

Ние далеч не сме първите хора, които се интересуват от това какво отличава собствениците на кучета от останалите. Всъщност има много проведени изследвания по темата, от специалисти по поведението на животните, до психолози и социолози, които са се опитали да вникнат в тази връзка на по-дълбоко и по-научно ниво. 

Dogsandcats.bg

Това, което обединява тези проучвания, е че разглеждат по-отблизо какви типове са по-склонни да притежават и отглеждат куче – на първо място, както и как изглежда връзката човек/куче.

Типични личностни черти на един собственик на куче

Благодарение на изследване, публикувано от Сам Гослинг, психолог от Тексаския университет в Остин, разполагаме с много данни, за да направим някои основни заключения за това кое е общото между повечето собственици на кучета. 

кучеСнимка: iStock

Всъщност, това проучване и неговите резултати (които са част от много по-голям проект, известен като Gosling-Potter Internet Personality Project) привличат толкова много внимание, че биват цитирани редовно, дори от големи и авторитетни новинарски издания. И така – в какво се състои то?

По същество в това проучване участниците са помолени да се класифицират в пет различни категории на личността – сговорчивост, добросъвестност, екстровертност, невротизъм и откритост. Необходимо е било и да посочат дали са собственици на домашен любимец – куче или котка, или не. 

Хората, които са посочили себе си за „кучкари“, са се отличавали с повече социалност и общителност в сравнение с другите типове хора.

Въпреки че резултатите отчетени от експеримента обхващат малка представителна извадка, това действително е тенденция при хората с кучета. 

Ако се замислите – в това има смисъл. Защото, когато сте собственик на куче, вие прекарвате извън дома си доста време – разхождайки го в близката градинка или парк, или дори – до близкия зоомагазин, за да се снабдите с играчки, храна или лакомства. Това са все неща, които отнемат много социална енергия. Хората, които отглеждат котки, за сметка на това, са по-склонни да бъдат по-интровертни, но също и нямат толкова социални изисквания, свързани с отглеждането на самото животно.

кучеСнимка: iStock

Защо връзката човек/куче е важна

Само в Съединените щати поне 70 милиона домакинства твърдят, че имат поне един домашен любимец. И това съвсем не е случайно, бихме добавили!

Отглеждането на животно у дома, независимо дали е куче, котка, зайче, рибка или дори змия, ни осигурява огромно количество ползи – физически, умствени и емоционални. И тази връзка е двупосочна, особено при кучетата. Ние обичаме домашния си любимец и въпреки че действително той не може да потвърди с думи, че изпитва същото към нас, няма спор, че връзката ни носи ползи и за него. 

Какво получават нашите кучета от нас?

Ние имаме способността да се изразим устно и да споделим как се чувстваме, както и какви позитиви в живота ни носи отглеждането на куче. Както знаем добре, четириногите ни другари нямат същата възможност.

кучеСнимка: iStock

Но ето какво знаем: Откакто кучетата са опитомени за първи път, връзката човек/куче продължава да се развива и еволюира. Всъщност, въпреки че определено е възможно косматите ни спътници да са в състояние да оцелеят в дивата природа, действително няма аргумент в полза на това, че те не понасят също толкова добре и съжителството с хора.

От една страна, ние им осигуряваме ветеринарна помощ. Проучвания по темата показват, че собствениците на домашни любимци водят своите питомци на ветеринарен лекар два пъти по-често, отколкото хората, които отглеждат котки. Знаем, че без редовни прегледи и обезпаразитяване, кучетата ни вероятно ще страдат от доста повече, при това – предотвратими здравословни състояния. Именно тази грижа, предоставяна от техните човешки приятели, които ги обичат, поддържа телата и зъбите им в добро състояние, а оттам – можем да се наслаждаваме на взаимната си компания по-дълго. 

куче и стопанинСнимка: iStock

Вместо да се налага да търсят храна, стопаните осигуряват на косматите си любимци питателно меню, което да им помогне да водят здравословен живот, имат на разположение и прясна вода. А, когато приключат да похапват, могат да си дремнат спокойно на удобното си легло, без да се притесняват от хищници. Не звучи никак зле, нали?

Ползите за хората в ситуациите, при които се използват служебни или терапевтични кучета при хора с различни здравословни проблеми, са очевидни. Но дори собствениците на домашни любимци, които не страдат от никакви медицински проблеми, самият живот с куче носи своите ползи. Защото, специалистите са категорични – четириногите могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да подобрят здравето на сърцето ни.

Вижте още: Доказано: Да отглеждаш куче е здравословно

И дори не сме стигнали до най-същественото – приятелството, начинът, по който винаги можем да разчитаме, че кучетата ни ще бъдат до нас, без да ни осъждат, дори и когато ни е най-трудно – това е едно от най-хубавите и ценни неща на света. 

кучеСнимка: iStock

Как да се свържем по-дълбоко с домашния си любимец

Ако търсите начини да заздравите допълнително връзката между вас и кучето ви, имате късмет! Като хора, които обичат четириногите, ние имаме няколко идеи как да се случи това:

  • Прекарвайте качествено време заедно

Изключете телевизора, оставете телефона си и просто прекарайте време с кучето си. Погалете го, поговорете му, разкажете му как е минал деня ви, хвърлете няколко пъти топката в задния двор…

Отдръпването от технологиите, макар и за малко, е чудесно за вас, а като бонус – помага и за укрепване на връзката с косматия ви другар.

  • Разходете се 

Физическата активност е от съществено значение както за вас, така и за вашето куче, така че защо да не ги комбинирате? Направете си „опознавателен поход“ на квартала или вземете домашния си любимец на джогинг в парка. Гарантираме ви, че четириногото ще бъде далеч по-спокойно (и ще спи по-добре), а вие ще се чувствате много по-тонизирани. 

кучеСнимка: iStock

  • Научете нов трик 

Повечето кучета имат способността бързо да учат нови неща, но времето, с което разполагаме, невинаги ни позволява да им обърнем достатъчно внимание. Ако искате допълнително да затвърдите връзката с косматия си другар, тренирайте нови трикове и номера заедно. 

Наистина няма нищо на света, което да е подобно на връзката човек/куче. Въпреки че не можем да попитаме кучешките ни другари, сигурни сме, че и те се чувстват по същия начин. С правилната грижа можем да се наслаждаваме на тази връзка възможно най-дълго, за да можем да оценим всеки момент, който имаме с нашите мили питомци. 

Вижте още: 6 начина да се свържете с кучето си на по-дълбоко ниво

 

Виж още