Защо кучетата имат толкова много кожа на врата си

куче Снимка: iStock

М оже би сте забелязали, че кучето ви сякаш има доста допълнителна кожа в областта на шията си. Въпреки че, признаваме си, намираме го за много сладко, няма как да не се запитаме относно целта, за която тя служи?

Както се казва, отпуснатата кожа в областта на шията при четириногите съществува по няколко причини. Предлагаме ви заедно да разгледаме кои са те, за да знаете и за какво да бъдете една идея по-внимателни, когато играете с косматото си приятелче. 

английски булдогСнимка: iStock

Всички кучета имат ли допълнителна кожа на врата си?

Всяко куче има тази допълнителна кожа на врата си, въпреки че при някои тя е доста повече в сравнение с други. При някои четириноги като Шар Пей, Мастиф и Булдог, отпусната кожа има и около долната част на шията. Повечето ловни кучета също имат повече кожа, което е от решаващо значение за подобряване на техните ловни способности

Dogsandcats.bg

За какво е излишната кожа на врата на кучетата?

Всичко е свързано с това как майката носи своите кученца през първите няколко седмици от живота им. Със сигурност сте виждали как се случва това – женската защипва стабилно новородените за зад врата и ги мести от място на място. В много редки случаи това причинява болка на животинчетата, макар привидно да изглежда леко стряскащо. 

кучеСнимка: iStock

Специалистите по кучешко поведение са на мнение, че чрез този жест майката учи малките си да бъдат покорни. Докато са малки кутретата обикновено се състезават за храна, бият се или искат да покажат господство едно над друго. За това и по примера на майка си – те се опитват да се „захапят“ взаимно зад врата. 

При представителите на някои породи като Шар Пей, например, висящата кожа на шията отдолу също има своята практична роля, когато става въпрос за задачи като охрана или битка. Ако нападател нападне Шар Пей, той може да се извие в палтото си и да върне атаката максимално бързо. Отпуснатата кожа в този случай действа като щит, който блокира достъпа до вътрешните части на тялото. Тоест – когато другото куче нападне, то ще има достъп само отпуснатата кожа, а няма сериозно да нарани кучето.

кучеСнимка: iStock

Предпазни мерки, свързани с допълнителната кожа на шията на кучетата

След като пораснат и станат възрастни кучета, количеството на допълнителната кожа в задната част на врата на някои кучета намалява. При други четириноги обаче – не съвсем. И в двата случая обаче, не е добра идея да се опитвате да вдигнете домашния си любимец, захващайки го само за тази допълнителна кожа. Животното вече е твърде тежко, следователно това не е особено безопасно и най-вероятно ще му причини болка. 

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че допълнителната кожа на врата на вашето куче е нещо обичайно и естествено, което всяко четириного има. Независимо от това обаче, не се препоръчва да го стискате, дърпате, щипете или да се опитвате да го вдигнете, захващайки я. Това е запазено само за майката и то през периода, когато домашният ви любимец е съвсем малко кутре.

 

Вижте още:

5 ползи от кокосовото масло за кучето ни

 

Виж още