Защо кучетата ровят в боклука и как да ги спрем

куче боклук Снимка: iStock

В ъпреки че в по-голямата си част кучетата рядко отказват храна, има и някои четириноги, които са по-придирчиви към съдържанието на паничката си. Освен това, ще се съгласите, че едва ли времето за хранене е сред най-вълнуващите преживявания за повечето домашни любимци. 

Въпреки това, в дългосрочен план, безспорно е по-добре да имате у дома куче с добър апетит. Тъй като четириногите получават основни хранителни вещества от храната си, тези от тях, които се хранят балансирано, имат по-здрава имунна система спрямо събратята си с поднормено тегло. Какво се случва обаче, когато едно куче е обсебено от храната? В някои случаи тези животни могат да гризат обувките или да дъвчат мебелите ви. А често – и да проверяват съдържанието на кофата за боклук. 

куче боклукСнимка: iStock

Защо кучето ми толкова иска да види какво има в боклука?

Не сте сами, ако мисълта за ядене на боклук ви кара да настръхнете! Но за домашните любимци нашите остатъци са по-скоро бюфет, който разкрива цяла палитра от нови аромати и вкусове. Звучи крайно неприятно, но е абсолютен факт!

Dogsandcats.bg

От остатъци от храна до пластмасови опаковки, в кофата ви за отпадъци косматият ви другар вижда истинска шведска маса. И въпреки че разбираме това, поведението, свързано с ровене в боклука, няма как да не ни тревожи. И няма как да не се запитаме – защо му е на едно куче да яде боклуци, когато има вкусна храна и вода на свое разположение?

куче боклукСнимка: iStock

Бързаме да ви успокоим: Според експертите има напълно разумно обяснение. И то се крие в начина, по който мирише боклука.

Дори и нищо в боклука ви да не е годно за консумация, върху опаковките остават малки следи от храната, която се е съдържала в тях. А дори и няколко малки трохички могат да произведат достатъчен аромат, който острият нос на домашния ви любимец да долови на мига. Освен това, не бива да забравяме, че предците на нашите питомци – сивите вълци, често са търсили храна, инстинктивно поведение, което е заложено и у нашите кучешки другари. Това важи особено за осиновените четириноги, които са прекарали време на улицата и които все още може да свързват кофата ви с единственото място, където могат да открият храна.

Какви опасности крие яденето на боклук?

Вие самите не бихте сложили в уста нещо, което е с изтекъл срок на годност или мирише зле, нали? Е, ситуацията при домашните ни любимци е малко по-различна. Докато някои кучета просто изваждат парчетата салфетки, картон или пластмаса от боклука, за да ги подъвчат малко и след това – губят интерес, други поглъщат почти мигновено откраднатите си съкровища. За съжаление, това може да бъде особено опасно и да доведе до заболяване, наречено боклукова токсикоза. Симптомите варират от леко гадене и метеоризъм до силно повръщане, диария и дори гърчове.

куче боклукСнимка: iStock

Не само, че кучето ви е изложено на риск от поглъщане на бактерии поради развалената храна, но остатъците, полепнали върху празните бутилки от домакински почистващи препарати, могат да разболеят сериозно питомеца ви. 

Празните кутии от храна миришат вкусно на животното и въпреки че не са токсични сами по себе си, яденето на неща от боклука е една от водещите причини за стомашно-чревни запушвания при четириногите. 

Как да накарате кучето си да спре да яде боклук

Отговорът на този въпрос, за съжаление е, няма начин. Въпреки това предотвратяването на възможността домашният ви любимец да зарови глава в кофата с отпадъци, докато не сте наоколо – това е във вашата власт. Ето няколко полезни съвета в тази насока, които можете да приложите.

куче боклукСнимка: iStock

  • Осигурете на кучето си разсейващи фактори

Някои кучета са склонни да дъвчат всичко, попаднало пред очите им, като мебели, обувки и дори – самата кофа за боклук. Уверете се, че домашният ви любимец има с какво да ангажира вниманието си, като му предоставите по-привлекателни алтернативи като играчки-пъзели или предмети за дъвчене, одобрени от ветеринарния ви лекар.

  • Дръжте кофата си за боклук извън обсега на животното

Дори ако дадете на кучето си здравословна алтернатива на лакомствата, които то може да открие в кофата за боклук, навиците може да са трудни за премахване. Опитайте да съхранявате кофата си за боклук на място, където питомецът ви няма достъп – в шкаф под мивката или на балкона, например. 

  • Ограничете достъпа на кучето до кухнята

Няма къде да приберете коша за боклук така, че домашният ви любимец да няма възможност да го докопа? Не се притеснявайте: просто блокирайте достъпа на животното до стаята, където държите отпадъците си.

куче боклукСнимка: iStock

  • Уверете се, че вашето кученце е добре обучено

Тъй като обучението на вашето куче е изживяване, което ви свързва по-силно и заздравява връзката ви, отделянето на време и усилия, за да го тренирате, винаги е полезно. Дори старите четириноги могат да научат нови трикове, стига да сте последователни и усърдни. А ако всичко друго се провали, търсенето на помощ от професионален треньор винаги е опция.

Без значение колко привлекателна е кофата за боклук за домашния ви любимец, трябва да положите усилия, за да го държите далеч от нея. Пестициди, домакински почистващи препарати, храна с изтекъл срок на годност и други токсични за кучета неща като дъвки без захар и шоколад, могат да разболеят питомеца ви сериозно. 

 

 

Виж още