Защо кучетата си правят гнезда

куче гнездо Снимка: iStock

С ладко и леко комично е да гледаме кучето си, което се рови в одеялата в студена зимна нощ. Има обаче и моменти, когато четириногите си правят гнезда, които нямат общо с осигуряването на моментен комфорт – при фалшива или реална бременност.

куче гнездоСнимка: iStock

Защо кучетата си правят гнезда?

Често поведението на гнездене е продиктувано от търсене на удобство – животното просто си прави по-уютно местенца за сън. По-интензивно гнездене обаче, включващо не просто разравянето на одеяла, но и разкъсването им, ровене в малки пространства и прекомерно оформяне, може да е признак на бременност – реална или въображаема. 

  • Гнездата са удобни

Това е една от най-честите и безобидни причини защо едно куче си прави гнездо. Това е нормално поведение за някои породи кучета (най-често се среща при териери, Хъски или хрътки), за които е нормално да подреждат одеялата и постелките в дома ви по свой вкус почти всеки ден. Ако кучето ви е мъжко, това е най-вероятната причина защо прави гнездо

Dogsandcats.bg

куче гнездоСнимка: iStock

  • Вашето куче е бременно

Ако женската ви не е стерилизирана, има вероятност поведението на гнездене да е свързано с настъпила бременност. Бъдещите майки естествено искат да създадат безопасна зона за своите новородени кутрета. Дори и да не сте разбрали, че кучето ви се е разгонило или не мислите, че е имало контакт с мъжки през този период, има голям шанс поведението на гнездене да се дължи именно на бременност. 

За да потвърдите или изключите тази възможност, заведете кучето си на преглед при ветеринарния си лекар възможно най-скоро. 

куче гнездоСнимка: iStock

  • Вашето куче мисли, че е бременно

Фалшивата бременност при кучетата възниква, когато тялото дава сигнали, че женската е в очакване на поколение, а всъщност това не е вярно. Домашният ви любимец може да показва физически и поведенчески признаци на бременност, включително наддаване на тегло, гнездене, уголемени млечни жлези, загуба на апетит, събиране на предмети и дори агресия. 

Фалшивата бременност обикновено настъпва в рамките на четири до девет седмици от последния цикъл на разгонване на женската. Промените в поведението като гнездене и събиране на предмети, са по-често срещани от физическите промени. Фалшивата бременност не е добре проучена или добре разбрана, но някои основни медицински състояния могат да направят нередовните цикли на разгонване по-чести. Въпреки че е пресилено да се направи категорична връзка помежду им, добре е да проверите домашния си любимец за чернодробна дисфункция или хипотиреоидизъм. 

куче гнездоСнимка: iStock

Какво представлява гнезденето при кучетата?

Всеки собственик има различна – в по-малка или по-голяма степен, дефиниция за поведението на гнездене при кучетата. За някои хора четириного, което влачи одеялото си на слънце, прави гнездо. Според други, четириногото трябва да рови с нокти и муцуна в постелката си, за да гнезди наистина. 

Можем ли да ограничим навика на домашния ни любимец да гнезди?

Ако гнезденето е обичайно поведение за кучето ви, което той използва, за да си направи по-удобно местенце за почивка, тогава нямате от какво да се притеснявате. Купете по-евтини одеяла, за да не се притеснявате, че ще бъдат накъсани или развлачени наоколо. Но ако забележите внезапна промяна в поведението на домашния ви любимец, добра идея е да отскочите за проверка при ветеринарния си лекар. Специалистът ще провери дали има наличие на истинска или фалшива бременност, тъй като и двете състояния може да изискват медицинска намеса. 

куче гнездоСнимка: iStock

 

 

 

Виж още