Защо кучето ми не иска да пие вода, когато е навън

куче вода Снимка: iStock

Т очно като хората, кучетата ни имат своите собствени странности и уникална индивидуалност. Въпреки че често в поведението на домашните ни любимци се вплитат нишки от нашите възприятия за света, методи на обучение и начин на отглеждане на животното, невинаги всичко се свежда до собственика. 

Често косматите ни другари имат свои личностни характеристики, които ги мотивират да правят или не определени неща. Въпреки че повечето от тях са по-скоро сладки и ги намираме за очарователни обаче, има и някои странности, свързани с държанието на кучето ни, които мнозина намират за леко дразнещи и откровено неразбираеми.

куче водаСнимка: iStock

Например, когато сте на поход в планината или на дълга разходка извън града, а питомецът ви отказва да пие вода. Няма как да не е жаден, ще си кажете вие. И да, това е така, но какво всъщност кара вашето куче да се въздържа да пие вода навън?

Dogsandcats.bg

Как кучетата пият вода

Всеки собственик на куче ще ви каже, че кучешкото пиене на вода по същество си е доста объркан процес, по време на който течността задължително напуска пределите на купичката на животното. И често изглежда, че повече вода се излива навън, отколкото попада в устата на животното. Интересното е, че за това си има причина. 

куче водаСнимка: iStock

Кучетата използват големите си езици като вид лъжица – извиват ги назад, за да „загребат“ определено количество вода. Този процес разчита главно на бързото движение на езика, който създава динамиката на „водния стълб“, благодарение на който живителната течност попада в гърлото на четириногото, тъй като кучетата нямат бузи като човека.

И тъй като кучето трябва да пъхне целия си език във водата, за да съумее да погълне поне част от нея, наличието на удобна купичка, достатъчно голяма спрямо муцуната на животното, може да направи пиенето по-комфортно. Освен подходящ съд, уверете се, че сменяте поне веднъж всеки ден водата на кучето. 

Колко често кучетата трябва да пият вода?

Както споменахме, независимо къде се намирате, винаги е важно да имате чиста вода на разположение на домашния си любимец, за да предотвратите дехидратация. Обикновено кучето пие, когато е жадно, след като е било активно или за рехидратиране в горещ ден. 

куче водаСнимка: iStock

Защо кучето ми отказва да пие вода на публично място?

Мат Байснер, специалист по кучешко поведение и основател на THE ZEN DOG в Лос Анджелис, има някои теории, свързани с възможните причини, които карат домашните любимци да отказват да пият вода на обществени места. 

Според специалиста, някои кучета не искат да пият от обща купа за вода поради някои от следните причини: страх и тревожност от твърде шумната среда наоколо, недостатъчна социализация с хората, чувство на уязвимост, предишни неприятни преживявания по време на пиене на вода навън (например, стрес или нападение от друго куче по време на процеса), разположението на съда за пиене, чистотата и миризмата му. 

куче водаСнимка: iStock

Вглеждането и установяването на корените на поведението на животното може да ви насочи към най-правилното решение, като междувременно – укрепи връзката, която имате с домашния си любимец. 

Обърнете внимание на страха или безпокойството на вашето куче

Може би вашето куче отказва да пие вода, защото се страхува или е нервно. Ако подозирате, че домашният ви любимец изпитва дискомфорт или безпокойство, има някои неща, които можете да направите. Например, запазете спокойствие и говорете на животното с нежен, успокояващ глас. Избягвайте зони, където има много стимули като силни шумове, трафик, преминаващи хора или други четириноги.

Помнете - ако самите вие сте напрегнати, защото смятате, че кучето ви е дехидратирано и отказва да пие вода, това може да влоши неговата тревожност. За това – ако упорито отказва да пие в конкретния момент, просто приберете паничката и опитайте отново по-късно, след като се успокои.

кучеСнимка: iStock

Уверете се, че водата не е проблемът

Кучетата имат невероятно нюансирано обоняние. Носовете им са далеч по-чувствителни от всичко, което човек може да си представи. Включително – за домашните ни любимци не е проблем да подушат нещо неприятно в общата купа с вода, например. За това – ако животното не иска да пие в парка или от кран, опитайте се да носите със себе си сгъваема купичка и бутилирана вода от вкъщи. Може би непознатият вкус или странни, различни аромати са достатъчни, за да вирне косматият ви приятел нос ида откаже да пие.

кучеСнимка: iStock

Социализацията е ключова

Ако проблемът не е във водата, отделянето на допълнително време за общуване с вашия домашен любимец може да свърши работа. Тъй като по природа кучетата са социални животни, те се чувстват най-добре, когато си взаимодействат със стопаните си. Без достатъчна социализация вашият четириног спътник ще се развие като плахо и недоверчиво куче, чувствайки се дискомфортно в различни ситуации. 

Предотвратете дехидратацията

куче пие водаСнимка: iStock

Може да бъде изнервящо за всеки стопанин, когато знае, че кучето му е тичало с часове и съответно – шансът да е дехидратирано е голямо, но то въпреки това отказва да пие вода. Ако нищо не помага – обсъдете проблема с ветеринарния си лекар. 

Виж още