Защо кучето рови на едно и също място в двора ви

куче рови Снимка: iStock

 

Манията на домашния ви любимец да копае на едно и също място може да бъде изключително неприятна и озадачаваща (ако това се случва в двора или градината ви). Добрата новина е, че не е нужно това да продължава дълго! Има някои начини, чрез които можете да ограничите това поведение на кучето си. Първо обаче, трябва да разберете защо животното го прави. 

куче ровиСнимка: iStock

  • Преследване на плячка

Кучетата са хищни месоядни животни, така че имат вродено желание за преследване (хищнически инстинкт). Ако домашният ви любимец види заек или къртица да изчезват в дупка в двора ви, то животното може би копае като вид преследване. Огледайте добре мястото за дупки и следи от малки гризачи. 

Dogsandcats.bg
  • Опит за бягство

Примамливите миризми, гледки и звуци на света отвъд ограденото пространство на двора ви, могат да подтикнат кучето да опита да прокопае пътя си към свободата. Докато някои четириноги избират различни зони около оградата всеки път, някои от тях се опитват да изкопаят тунел на едно конкретно място. 

куче ровиСнимка: iStock

  • Навик

Някои кучета копаят дупки от чиста скука или за да привлекат вниманието на стопаните си. Други го правят, защото се наслаждават на миризмата на пръстта и физическото усещане от самото копаене. Това е нормална дейност за четириногите, особено за териерите, така че домашният ви любимец може да копае просто от инстинкт, когато е стресиран или развълнуван.

Предотвратяване на натрапчивото копаене

Решението на проблема – копаенето на вашия домашен любимец, зависи от мотивацията зад действията му. Осигуряването на достатъчно физическа активност и упражнения всеки ден, ще даде възможност на животното да изразходва енергията си, като по този начин ще предотвратите появата на скука. Редовните проверки на оградата ви пък, са най-добрата превенция срещу възможни бягства.

куче копае дупкаСнимка: iStock

Обучение против копаене

Въпреки че копаенето е естествена дейност за много кучета, има някои напълно безопасни и хуманни начини да пренасочите това поведение на питомеца си.

Можете да обучите косматия си другар да ограничава копаенето в определена зона на двора ви. Когато го хванете да го прави на друго място – незабавно го коригирайте, като използвате твърд глас, съчетан с неприятен за него шум. Никога не прилагайте физическо наказание в опит да стопирате нежелано поведение у домашния си любимец. Положителното подсилване, когато кучето се подчини на командата ви, както и винаги, когато се насочи да копае към специално обособеното за целта място – това е разковничето за успех. 

 

 

 

Виж още