Защо не бива да даваме човешки витамини на кучето си

куче витамини Снимка: iStock

С игурни сме, че като отговорен стопанин на куче или котка, винаги мислите и се грижите за храненето на домашния си любимец. Неведнъж сме обръщали внимание на факта, че диета, богата на подходящите количества основни витамини и минерали, е един от най-добрите и лесни начини както за предотвратяване, така и за борба с голяма част от медицинските проблеми и състояния при домашните ни любимци.  

Едно от нещата, които някои хора може би се чудят е, дали е полезно или напротив – вредно, да даваме на кучето си от нашите мултивитамини? И ако един витамин е достатъчно добър за човек, по-същия начин ли се отразява той и на домашния ни любимец? 

кучеСнимка: iStock

Не е задължително. Поради две причини. 

Dogsandcats.bg

От една страна – това са различията в хранителните нужди на хората и кучетата. А от друга – начинът, по който всеки витаминен продукт е формулиран в зависимост от производителя. 

Според специалистите, повечето търговски храни за домашни любимци осигуряват на животните хранителния баланс, от който те се нуждаят. А това прави даването на хранителни добавки ненужно. 

Една от основните разлики се състои и в това, че повечето витамини за домашни любимци са с формула, която съдържа само част от дневната нужда от конкретното вещество – не повече от 20%. Докато при човешките добавки – съдържанието обикновено е 100% от дневната нужда. Това на практика означава, че консумацията на човешки витамин потенциално може да доведе до нездравословен излишък от определено вещество или минерал в организма на животното.  

куче витаминиСнимка: iStock

Какво можете да направите, ако домашният ви любимец случайно погълне някой от вашите витамини? 

За много кучета (а и котки), промъкването зад гърба ви, „кражбата“ на интересното шишенце и последвалата игра с него, могат да доведат до поглъщане на един или повече от витамините, намиращи се в него. Въпреки че това не е спешна ситуация, все пак е необходимо да я възприемете по-сериозно от обикновена игра. 

Животните ще реагират различно в зависимост от техните възраст, медицинска история и тегло, наред с много други фактори. За това – консултирайте се задължително с ветеринарния си лекар ако попаднете в подобна ситуация.  

Витамини, които са токсични за домашни любимци 

Някои от най-сериозните ситуации включват прентални витамини – с високо съдържание на желязо. Те са особено опасни при поглъщане от кучето ви, защото могат да му причинят желязна токсичност. Ако дори имате съмнение, че косматият ви спътник е изял такъв витамин – не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар. 

куче витаминиСнимка: iStock

Същото се отнася с добавките със съдържание на витамин D. Макар да е полезен и незаменим, излишъкът на този витамин може да повиши нивата на калций и фосфор, което в крайна сметка да доведе до проблеми със сърцето, бъбреците и други органи.  

Много други витамини и добавки – такива с фибри или мултивитамини, са по-малко сериозни. Въпреки това – всички те, ако се консумират в достатъчно големи количества, представляват заплаха за здравето на домашния ви любимец. 

Как да познаем, че кучето е изяло човешки витамин? 

Ако станете свидетели на инцидента – знаете добре как да реагирате. Но какво ще стане, ако домашният ви любимец е погълнал някой от вашите витамини докато сте били на работа, например? 

Много от симптомите, които ще забележите, са подобни на тези, които кучето показва, когато е изяло нещо необичайно за него: повръщане, повишено слюноотделяне, липса на апетит и очевиден дискомфорт в областта на корема. 

Тези клинични признаци обикновено продължават между 12 и 24 часа. За това – независимо дали сте сигурни или само подозиране, че домашният ви любимец е погълнал някоя от добавките ви, ако симптомите продължават повече от 24 часа – потърсете допълнителна медицинска помощ.  

куче витаминиСнимка: iStock

Имат ли нужда домашните ни любимци от допълнителни витамини и добавки? 

Здравите кучета и котки, които се хранят с пълноценна и балансирана диета - не се нуждаят от допълнителни витамини и минераликатегорични са ветеринарни лекари. 

Хранителното съдържание в повечето търговски храни за домашни любимци не води до дефицит на нито един от важните за доброто здраве и благосъстояние на животното, витамини и минерали. 

Изключение може да възникне в случаите, когато четириногото има забавен метаболизъм. Това изисква драстично намаляване на количеството на храната му с цел да се предотврати наддаване на тегло. Неминуемо, по-малкият калориен прием води до наличие на по-малко хранителни вещества в менюто на животното. А това потенциално може да доведе до дефицити, които следва да бъдат запълнени. В тези случаи мутивитаминните или минерални добавки, разработени специално за кучета, могат да помогнат за компенсиране на разликата.  

куче витаминиСнимка: iStock

Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар ако планирате да прибавите добавки към основната диета на домашния си любимец. 

Виж още