Защо някои кучетата винаги молят за храна

куче проси Снимка: iStock

О т личен опит знаем, че куче, което стои и побутва демонстративно с нос купичката си, генерирайки звуци, с цел да ви напомни да я напълните, може да бъде едно от най-досадните неща, на които можете да се натъкнете. Особено ако се опитвате да ограничите приема на храна по здравословни причини, например.

Истината е, че домашните ни любимци често научават, че леко дразнещо за вас поведение може да ви накара да направите всичко, което искат.

И следователно – то се вкоренява в ежедневните им действия, така че в даден момент изглежда като нещо, което вашият космат приятел сякаш винаги е правил. Грешка, която коства много нерви на стопаните на четириноги. Добрата новина е, че можете да коригирате това нежелано поведение с малко разбиране и някои по-добри практики у дома. Събудихме любопитството ви? Продължете да четете, за да видите как точно можете да го направите!

Dogsandcats.bg

Коренът на поведението

Повечето кучета изяждат цялото съдържание на паничката си по време на хранене. И това не се дължи на факта, че са били наистина гладни, а по-скоро защото те не разбират, че нямат нужда от неограничен запас от храна. Именно това схващане често ги кара да искат и от вашето ядене, както и постоянно да ви молят за лакомства. 

куче просиСнимка: iStock

Проблемът (считаме го и за наш!) е, че ако обикновено почерпите дори и само с една хапка животното, когато то ви моли, вие подсилвате мисловния процес и го насърчавате да проси още и още от вас в бъдеще. Знаем, че може да е трудно да не споделяте закуската или вечерята с домашния си любимец, но това е най-добрият съвет, който можем да ви дадем. 

Защото, не забравяйте, че щом едно куче се е научило да се моли за храна, всеки път, когато му давате нещо допълнително, вие подсилвате това поведение. И не, това няма да отшуми с времето, а може да стане доста досадно, при това – всеки път, когато вие и семейството ви седнете да се храните.

И точно както четириногите просят от масата, бъдете сигурни, че ако откажете да им дадете от яденето си, кучетата ще прибегнат до други начини, за да привлекат вниманието ви. Според нашия опит – това е побутване или подритване на купичката им. Единственият начин да се справите с това е да игнорирате животното. Поне за известно време то ще продължи да проси (и да ви дразни), докато научи, че каквото и действие да предприеме, няма да постигне резултата, който търси. 

куче просиСнимка: iStock

Опитайте се да регулирате времето за хранене – закуската/вечерята да се случват по едно и също време всеки ден. Така домашният ви любимец ще научи, че няма защо да се тревожи толкова – няма да остане гладен. 

И накрая – опитайте се да не му давате алтернатива, когато проси. Ако кучето, например, моли за храна, а вместо това вие го черпите с лакомство с идеята, че стопирате поведението на просия, то по този начин просто го измествате. Амбивалентността е това, което ще излекува тези поведения.

И още малко за моленето за храна...

Просенето на допълнителна храна може да бъде невероятно досадно и единственият начин да спрете това поведение е да работите с кучето си в продължение на дълъг период от време, за да го научите, че това няма да даде резултатите, на които животното се надява. 

куче просиСнимка: iStock

За това и отговорът на въпроса „Защо кучетата просят“, би бил: защото това работи. И докато продължава да работи, животното вероятно ще продължи да го прави. За да стопирате това поведение, необходимо е да покажете на животното, че моленето няма да даде резултатите, които търси. Независимо дали става въпрос за игра на донасяне или получаване на храна.

В заключение, държим да добавим, че независимо колко досадни могат да бъдат тези поведения, коригирането им всъщност не е толкова трудно. За кучето просията е форма на комуникация – то моли, защото по този начин ви казва, че иска нещо. И изглежда тъжно, не, защото в действителност е, а защото това е лицето и действието, които най-често му осигуряват това, което иска. 

куче просиСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да накараме кучето да спре да моли за храна

5 най-чести ситуации, които карат кучето да се държи лошо

Виж още