5 най-чести ситуации, които карат кучето да се държи лошо

куче Снимка: iStock

П онякога, дори да си мислите, че правите всичко правилно, е възможно кучето ви да се държи по разочароващ за вас начин. Има случаи, в които действията на любимия ни домашен любимец ни се струват абсолютно лишени от логика, а разрушителното му, деструктивно поведение – неразбираемо. Не бързайте да се упреквате – не сте сами! На всеки може да се случи да изпита на гърба си лошото и непослушно поведение на животното, което отглежда с много внимание и обич. 

кучеСнимка: iStock

За да сведем тези ситуации до минимум, необходимо е да се опитаме да вникнем и разберем какво стои в основата им, колкото и непонятно да е на пръв поглед това. Нека не забравяме, че кучетата са животни, свикнали да живеят в глутница. За тях вие и семейството ви сте част от нея. И ако продължите да не правите нищо срещу проблемното им поведение, те ще се почувстват в ролята на лидер (Алфа мъжкар), за когото няма правила. 

Започне ли кучето да доминира в дома ви, наложи ли характера си над вашия – то няма да зачита установения ред. А това ще засили поведенческите проблеми.

Dogsandcats.bg

Имайте предвид, че в повечето случаи е без значение дали ще се скарате на домашния си любимец след като вече е направил дадена беля. Голяма част от стопаните на кучета си мислят, че изричайки на висок глас с разгневен тон „Не! Лошо куче!“ животното автоматично „си взима поука“, разбирайки, че е направило нещо нередно. Да, то се ориентира по тона ви, че не сте доволни и нещо ви е ядосало, но често четириногите дори не разбират защо са наказани. 

виновно кучеСнимка: iStock

Вижте още: Чувстват ли кучетата вина, когато гледат гузно

Промяната на поведенческите проблеми на кучето не е бърза, нито лесна – може да отнеме седмици, дори месеци. Важно е да подходите с търпение и да сте готови, дори при най-малък прогрес, да възнаграждавате любимеца си. Ключът винаги е в позитивния подход – с наказания и физическа сила няма да имате успех. Не чрез подчинение, предизвикано с крясъци, а с алтернатива „направи това, за да получиш лакомство“ имате реален шанс да спрете деструктивното държание на животното. 

И не на последно място – не забравяйте максимата „умореното куче е добро куче“. Колкото повече време отделяте в игри и разходки, за да изразходва качествено енергията си любимецът ви, толкова по-спокоен и доволен ще е той. Често пъти именно задържаната и натрупана енергия е тази, която е основен двигател за лошото поведение на четириногия ви приятел.

виновно кучеСнимка: iStock

Консултацията със специалист, който да ви насочи в коя посока да работите, за да изчистите поведенческите проблеми на животното, също е добра идея. Основният принцип на тези консултации е да се открият именно задействащите фактори, които карат кучето да се държи по определен начин.

Как да си помогнем сами

Предлагаме ви 5 от най-често срещаните поведенчески проблеми при кучетата и възможните начини, по които да ги промените. Защото именно неприемливото държание на домашните любимци е сред основните причини те да бъдат изоставяни и дори – евтаназирани. 

  • Дъвчене на всичко вкъщи

Има редица начини, по които можете да сведете гризането на предмети и покъщнина в дома си до минимум. Важно е да знаете, че причините животното да дъвче каквото му попадне, са различни. Установете дали този навик се дължи на израстване, скука или стрес или има някакъв друг проблем. Най-лесно ще ви е да пренасочите дъвченето към „подходящи“, позволени предмети. Винаги хвалете кучето, ако се е държало добре във ваше отсъствие.

непослушно кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да спрем кучето да дъвче всичко вкъщи

  • Ровене на дупки

Причините, които карат кучето да разравя дупки в любимия ви заден двор или градина, също са няколко. Изпитан метод, след като установите какво го подтиква да го прави, е да му обособите пространство – пясъчник или участък в двора, където да му е позволено да копае. Можете да заровите играчки и лакомства, за да направите това място интересно и вълнуващо за животното. А след това го поощрявайте, когато отиде да рови там.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата обичат да копаят дупки

  • Просия от масата

За съжаление, доста често срещан, но неглижиран проблем сред стопаните на домашни животни. Важно е да не се изкушавате да давате каквото и да е било на любимеца си, колкото и жално да ви гледа. Уверете се, че никой от семейството ви не го прави тайно зад гърба ви. Можете да се опитате да отвлечете вниманието на кучето, като по време на хранене му дадете нова играчка, например. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да накараме кучето да спре да моли за храна

  • Лаене щом се звънне на вратата

Най-често това е, защото кучето е притеснено или развълнувано. Някои четириноги вярват, че само ако ви „кажат“ чрез лай, че има някой на вратата, вие ще отворите. Така, според тях, те ви помагат. Опитайте се да пренасочите вниманието на кучето от звънеца на вратата, а гостът си помолете да бъде тих, идвайки от външната й страна. 

Вижте още: Как да накараме кучето да поздравява учтиво гостите ни

  • Маркиране на територията

Уринирайки върху различни предмети и места, кучетата маркират своята територия или оставят съобщения за други свои себеподобни. Можете да поработите върху това, защото понякога може да бъде доста конфузно. Кажете отчетливо „Не!“ на животното и го прекъснете, докато уринира, дръпвайки го за каишката. Когато след това се изходи на „позволено“ място – възнаградете го с похвала или лакомство. 

непослушно кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата маркират територия

Каквито и поведенчески проблеми да има домашният ви любимец и колкото и трудно да ви се вижда да се борите срещу лошото му държание, не се отказвайте! Бъдете нежни и търпеливи, но твърди лидери, за да получите респекта и уважението на животното. Само по този начин то ще се научи да ви слуша и ще се преборите с деструктивното му поведение.

Виж още