10 често срещани въпроса, които си задавате за котките

Жена гали котка Снимка: IStock

К отешките въпроси са наистина безкрайни. Тези мяукащи приятели са такава мистерия, че науката и до ден днешен не може да даде обяснение на по-голямата част от въпросите, които си задаваме за тези сладки същества. В тази статия ще отговорим на някои от най-често срещаните котешки въпроси, за които имаме отговор. 

1. Коя е най-голямата порода котки?

Най-голямата домашна котка е Мейн Куун. Възрастните мъжки могат да тежат до 15 кг и за пораснат до почти метър на дължина. Женските Мейн Кууни обикновено са по-малки от мъжките. Тези приятели растат бавно, така че достигат до пълния си размер и потенциал когато навършат около 2-3 години.

2. Коя е най-малката порода котки?

Сингапурска коткаСнимка: IStock

След като говорим за големи породи мяукащи животни, не можем да не зададем и обратния въпрос - коя е най-малката официално призната порода котка. Това е Сингапурската котка, която тежи само между 2 и 4 кг. На височина може да достигне до 20 см, а на дължина - до 30 см.

Dogsandcats.bg

Манчкинът е пък най-ниската порода мяукащо животинче, защото има къси крака, същевременно тялото му е с нормален размер. Макар че дълго време организациите не признават породата, поради тази “деформация” , в последствие Манчкинът е официално признат, а развъдчиците все още работят по намаляване на проблемите, които тези приятели срещат в костите си поради късите крачета.

3. Защо някои котки месят с лапи?

Това сладко и очарователно действие е поведение на малките котенца от много ранна възраст. Те месят коремите на майките си, за да стимулират притока на кърма. Много възрастни котки продължат да месят върху меки одеяла, възглавници или любимия си човек, което се тълкува като знак за щастие и спокойствие. Често това движение е съпроводено от мъркане и присвити очи.

4. Колко дълго живеят котките?

Средната продължителност на живота на една котка е между 9-12 години, въпреки че много мяукащи животни живеят 15, дори 20 години. Гальовните животни, които живеят у дома имат много по-дълъг живот отколкото котките навън, тъй като са изложени на най-различни опаности, нямат достъп до ветеринар и често са сгазени от коли. 

5. Защо котките харесват кутии?

Всички добре познаваме манията на мяукащите животни, които имат с кутии или нашите пликове с покупки. Котките харесват кутии, защото са хищници “от засада”, което означава, че хващат плячката си скришом. Те тихо ще я дебнат до подходящия момент и след това ще устроят засада.

От друга страна обаче, мяукащите животни са хищници, които са изложени на риск от по-големите животни в природата. Когато не ловуват - котките трябва да търсят безопасни места за скриване, където да си почиват и да се хранят. Това също обяснява защо тези приятели се крият, когато почувстват страх или чуят необичаен звук. 

И не на последно място - котките са много любопитни същества. Невъзможно е да се приберем вкъщи без да бъдем внимателно подушени къде сме били. Любовта на мяукащите животни към кутиите често се дължи и просто на тяхното любопитство и желание да разучат обстановката. 

6. Защо котките не обичат вода?

Котка под душаСнимка: IStock

Повечето котки не обичат водата, защото не са имали причина да бъдат около нея. Мъркащите животни са потомци на обитаващи пустинята същества, които са ловували дребни животни като мишки и птици. По-голямата част от приема на вода на котките идва от храната, която ядат. 

Мяукащите животни също така рядко трябва да се почистват във вода, за да отстранят мръсотия от козината си остатъци от храна, защото тяхната слюнка и грапав език върши тази работа. И все пак има някои котки, които харесват водата, а това често зависи и от породата. Бенгалската котка както и Турският ван обикновено обожават да играят във водата. 

7. Защо котките мъркат?

Тези приятели могат да мъркат по различни причини. Малките котета например го правят, когато сучат от майка си. 

Мъркането обаче не се ограничава само до котенцата, продължава и в зряла възраст. Собствениците на домашни любимци обикновено свързват мъркането като знак, че котката е доволна. Въпреки това, някои котки могат да мъркат и когато са под стрес, за да се успокоят. 

8. Потят ли се котките?

Въпреки че рядко ще видите потяща се котка, все пак това е възможно и обикновено се случва през лапите. Ако мъркащият ви домашен любимец се страхува от ветеринар има шанс да остави малки потни петна по масата за преглед от притеснение. 

9. Коя е най-често срещаната домашна котка?

Най-често срещаната котка е “домашната”, известна още като “непородиста” или “смесена”. Тези котки имат произволно/смесено потекло и не са регистрирани като конкретна порода. Домашната котка се среща във всички цветове и модели и може да има къса, дълга или средна на дължина козина.

10. Кой е най-често срещаният цвят и шарка на котките?

Наблюдава се, че най-често срещаният цвят мъркащи животни е таби - шарените котки на ивици, които приличат на тигри.

Виж още