11 неща, които нараняват емоционално котката ви

котка у дома Снимка: iStock

К ато собственик на котка е важно да сте наясно с нещата, които могат да наранят емоционално вашия котешки приятел. Мяукащите животни са интелигентни и чувствителни същества и могат да изпитват различни емоции също както хората.

От нас зависи да се уверим, че отговаряме на емоционалните им нужди и им осигуряваме щастлива и здравословна среда.

В тази статия ще разгледаме 11 неща, които могат да наранят емоционално вашата котка, и какво можете да направите, за да предотвратите или да се справите с тези проблеми. Като сте внимателни към емоционалното благополучие на котката си, можете да ѝ помогнете да живее щастлив и пълноценен живот.

1. Липса на внимание или привързаност

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките жадуват за внимание и привързаност от страна на човешките си стопани, което е неразделна част от цялостното им щастие. Когато котката не получава достатъчно внимание или любов, тя може да изпадне в депресия, тревожност и дори агресия.

Един от начините да предотвратите този проблем е да отделяте ежедневно време за игра с котката, да я галите и да се ангажирате положително с нея. Това може да бъде толкова просто, колкото да отделяте по няколко минути всеки ден за четкане на козината ѝ или за съвместна игра с играчка.

Също така е важно да показвате на котката си обич по начин, който ѝ е приятен. Някои котки обичат да бъдат галени, докато други предпочитат да бъдат държани или гушкани. Обърнете внимание на езика на тялото и реакциите на котката си, за да определите какво харесва и какво не харесва.

Даването на необходимото внимание и обич на мяукащия приятел може да е трудно, ако често отсъствате от дома или имате натоварен график. В този случай потърсете помощта на доверен приятел или член на семейството, който да проверява котката ви и да ѝ дава допълнителна любов, докато отсъствате.

2. Липса на време за игра

котка у домаСнимка: iStock

Котките са естествени ловци и имат силен инстинкт за изследване и игра. Без достатъчно възможности да се занимават с тези дейности, котките могат да се отегчат, да станат неспокойни и дори депресирани.

Изключително важно е да осигурите на мяукащия приятел различни играчки и дейности, които да го забавляват. Това може да включва драскалки, въдици, играчки топчета, пера и други. Добре е също така да сменяте редовно играчките на котката си, за да поддържате интереса.

В допълнение към играчките можете да предоставите на котката си възможности за изследване и игра, като поставите малка конструкция за катерене близо до прозореца, на която да се наслаждава.

3. Носене на силни миризми

Котките имат силно обоняние. Те използват миризмата, за да опознават заобикалящата ги среда и да се ориентират в своя свят. Котките обичат някои миризми, като например котешка мента или дори мръсното ви пране, но от друга страна, има някои миризми, които ненавиждат.

Котките не харесват естествените миризми на цитрусови плодове, лют червен пипер и лавандула. Те се обиждат и от миризмата на мръсна тоалетна и някои силно ароматизирани сапуни и дезодоранти.

4. Преместване в нов дом

Преместването в нов дом може да бъде голямо предизвикателство за котките, тъй като е свързано с промяна на физическата среда и рутината и евентуално дори със загуба на познати хора или домашни любимци. От съществено значение е процесът на преместване на котката ви да протече възможно най-гладко и без стрес.

котка у домаСнимка: iStock

Поддържайте рутината на котката си възможно най-постоянна по време на процеса на преместване. Оставете я да изследва новия си дом със собствено темпо и ѝ осигурете много познати предмети, като играчки, постелка и драскалки, за да се чувства по-добре у дома.

5. Присъствието на нов домашен любимец или човек в домакинството

Тъй като котките са териториални животни, те могат да станат тревожни или агресивни, когато нов домашен любимец или човек навлезе в тяхната територия. Това е особено вярно, ако новото попълнение е куче, тъй като котките и кучетата могат естествено да изпитват враждебност едно към друго.

Важно е да предприемете стъпки за бавно и контролирано запознаване на новия домашен любимец или човек с вашата котка. Това може да включва отначало да ги държите отделно и постепенно да увеличавате контакта им един с друг с течение на времето.

6. Промени в рутината

Котките са щастливи благодарение на рутината и могат да станат тревожни или притеснени, когато дневният им режим бъде нарушен. Това може да бъде невероятно предизвикателство, ако промяната е значителна, като например промяна в навиците за хранене или в тоалетната, или добавяне или загуба на член на домакинството.

От съществено значение е да се опитате да поддържате колкото се може по-последователен режим на живот на котката си. Това може да включва придържане към редовен график на хранене, поддържане на тоалетната на точното място и избягване на внезапни или значителни промени в околната среда.

котка у домаСнимка: iStock

7. Мръсна тоалетна

Случвало ли ви се е да използвате обществена тоалетна, която да е толкова мръсна, че мисълта да влезете в нея да ви ужаси? Тогава ще разберете как се чувства котката ви, когато влезе в мръсна тоалетна. Това може да предизвика стрес и дискомфорт, което да доведе до поведенчески проблеми, като например неподходящо уриниране или дефекация.

Важно е да сте сигурни, че поддържате редовно тоалетната на котката си. Това включва ежедневно изгребване на котешката тоалетна и щателно почистване и подмяна на тоалетната на всеки една до две седмици. Уверете се, че тоалетната кутия се намира на тихо и спокойно място което е лесно достъпно за вашата котка. Добре е също така да разполагате с повече от една тоалетна, особено ако имате няколко котки.

8. Силни шумове или резки движения

котка у домаСнимка: iStock

Котките са чувствителни към шума и могат да станат тревожни или уплашени, когато са изложени на силни или неочаквани шумове. Това може да бъде невероятно предизвикателство, ако котката ви вече е склонна към тревожност или ако в миналото е имала негативен опит със силни шумове.

Важно е да се съобразявате с нивото на шума в дома си и да се опитвате да сведете до минимум силните или внезапни шумове, доколкото е възможно. Това може да включва използването на машини за бял шум, които да заглушават външните шумове. Поддържайте умерена сила на звука на музиката или телевизора и избягвайте да правите силни или резки движения около котката си.

Можете също така да намерите начини да помогнете на котката си да се чувства по-сигурна и спокойна в своята среда. Осигурете им определено безопасно място, където да се оттегли, когато пожелае.

9. Физическо нараняване или малтретиране

Физическото малтретиране може да остави физически белези върху котките, но то оставя и емоционални рани. Това може да включва умишлени актове на насилие, като удряне или ритане, и случайни наранявания, като падане от голяма височина или попадане в затваряща се врата.

Изключително важно е да се отнасяте към котката си с внимание и уважение и да гарантирате, че домът ви е безопасна и сигурна среда за нея. Това може да включва държане на опасни химикали и предмети на недостъпно място, обезопасяване на прозорци и врати, за да се предотвратят падания, и внимателни действия около котката.

котка у домаСнимка: iStock

10. Затваряне в малко пространство или ограничаване на възможността за изследване

Котките са любопитни и авантюристични животни и се нуждаят от много пространство за изследване и игра, за да останат щастливи и здрави. Когато са затворени в малко пространство или им се ограничава възможността да изследват околната среда, те могат да станат тревожни, депресирани и дори агресивни.

От съществено значение е да осигурите на котката си достатъчно пространство, за да се движи и изследва. Това може да включва обособяване на голямо пространство, подходящо за котки, или осигуряване на достъп на котката до безопасно външно пространство. Също така е важно да осигурите на котката си достъп до различни играчки и дейности, които да я забавляват и стимулират.

11. Медицински проблеми или болка

И накрая, котките могат да страдат от различни медицински състояния и наранявания, които могат да причинят дискомфорт или болка. Те могат да варират от незначителни проблеми, като зъбобол или драскотини, до по-тежки заболявания, като рак или органна недостатъчност.

От съществено значение е да поддържате котката си с актуални ваксинации и профилактични грижи и да бъдете бдителни за всякакви признаци на заболяване или нараняване. Също така следете апетита, енергийните нива и поведението на котката си и потърсете лекарска помощ, ако забележите някакви промени или отклонения.

Уверете се, че спазвате всички препоръки за лечение или медикаментозни режими, предписани от ветеринарния лекар, и се погрижете за комфорта на котката си по време на периода на възстановяване.

Котките са емоционални същества и също като хората могат да наранят чувствата си. Ако искате да запазите котката си щастлива и емоционално здрава, избягвайте да правите неща, които нараняват чувствата ѝ.

Виж още