Защо котките винаги миришат толкова добре

котка се мие Снимка: iStock

Н яма нищо по-хубаво от това да вземете котката си за гушкане и да вдишате аромата на меката им козина. Всъщност мъркащите животни най-често не миришат на нищо или поемат миризмата на мястото, което са обитавали до преди малко. Ако са били в дрешника ви с току-що изпраните дрехи - има голяма вероятност да поемат от хубавия аромат на вашето пране.

Като цяло, едва ли ще усетим някога котка да мирише лошо освен ако не се е изцапала с нещо или не е посетила тоалетната наскоро и все още не се е почистила.

И така - каква е тайната на гальовните животни и защо са толкова чисти?

котка се миеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките се мият често

Котките прекарват между около 50% (често дори повече) от будните си часове, за да се мият и ближат, така че не е изненада, че вашата котка мирише на чисто. За разлика от кучетата, котките са придирчиви да поддържат козината си възможно най-чиста през цялото време! Ако някога видите котката си да се изцапа с малко храна по лицето си или да стъпи в на мръсно място, ще забележите, че секунда след това тя започва да се ближе!

Котките имат имат специален език

Когато вашата котка ближе кожата ви, бързо може да усетите, че езикът ѝ е доста груб. Това е така, защото езикът на котката е покрит с малки остри бодли. Научното наименование за тях е папили. Тези малки власинки буквално изчеткват мръсотията и праха от козината на вашата котка, както и премахват падащата коса.

Котките в дивата природа трябва да останат чисти, за да оцелеят

котка се миеСнимка: iStock

Дивите котки са хищници, но те също са плячка за по-големи видове. Един от начините, по който мяукащите животни в дивата природа могат да избегнат привличането на хищници, е да се поддържат стриктно чисти. След като се нахранят, котките ще прекарат много време, за да се уверят, че премахват и последната следа от храна от лицето и мустаците си.

Това е същата причина, поради която котките заравят отпадъците си, така че техните миризми са много по-трудни за откриване.

Котките също дебнат плячката си, така че ако миришат нещо различно от „неутрално“, миризмата им вероятно ще бъде уловена и плячката им ще избяга надалеч.

Заспали са върху пране или нещо друго, което мирише добре

Котките естествено не произвеждат много телесна миризма, така че макар да си мислите, че вашата котка мирише добре, всъщност може да е нещо, върху което те са седели или лежали.

Котките обичат да се свиват на топло, така че ако току-що сте извадили ново пране от сушилнята, не се изненадвайте да намерите котката си свита върху топлите дрехи! Когато вземете котката си, тя може да мирише леко на прах за пране или омекотител.

котка се миеСнимка: iStock

Може да изглежда, че много котки имат своя индивидуална миризма, но това обикновено е по-скоро свързано с мястото, където се мотаят. Една котка може да обича да спи в цветната леха и да мирише на пръст и трева. Друга може да се свие върху току-що оставената ни блуза и да поеме миразмата на парфюма ни.

Ами ако котката ви не мирише толкова добре?

Понякога гальовните животни в крайна сметка се цапат с нещо, особено тези, които имат достъп до двор или се разхождат навън.

Всеки път, когато котката изцапа с нещо козината си, тя ще иска да го премахне бързо, за да може да се почувства чиста отново. Но понякога може да се наложи да помогнете на гальовния приятел да се изчисти, особено ако не може да се справи сам. Тогава банята му е в кърпа вързана!

котка се миеСнимка: iStock

Вижте още:

6 причини, поради които котката не мие козината си

10 ефективни съвета как да се грижим за дългокосместите котки

Как да почистим котешките косми от дивана

Виж още