11-те най-лоши грешки, които може да допуснете с котката си

котка у дома Снимка: iStock

К отките са едни от най-търсените домашни любимци в света. Въпреки тази популярност, изненадващо голям брой собственици на котки (особено нови) не са наясно с основни правила в грижите за своите мъркащи животни и несъзнателно правят много грешки. В тази публикация сме обобщили 11 често срещани грешки, които собствениците на котки често допускат.

1. Осиновяване на котка без нужните приготовления

Много хора са привлечени от гальовните приятели, защото са чували от повече от един източник, че котките са независими и не се нуждаят от много грижи. Това не са нищо повече от митове.

Трябва да знаете много неща, преди да имате котка. Въпреки че котките са малко по-независими от кучетата, те все пак се нуждаят от много грижи, време, усилия и известни парични средства. Необходимото ниво на поддръжка варира при различните породи, а някои котешки породи изискват висока поддръжка.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Така че е изключително важно да си напишете домашното и да проучите породата котка, която искате да осиновите, да знаете за основните изисквания, поведение, личност, медицинско предразположение, необходими аксесоари и т.н. Някои породи са по-склонни към специфични медицински проблеми, така че притежаването на такава породата може да бъде по-скъпа от другите котки.

2. Прибързано запознаване с други домашни любимци

Често срещана грешка на много нови собственици на гальовни животни е, че незабавно представят новоосиновената си котка на други домашни любимци в дома. Въпреки че е очевидно, че хората искат да видят своите домашни любимци да играят с други, бързането да ги запознаете може да доведе до битки, наранявания и стрес.

Най-добрият начин е да държите отделно животинчетата за известно време и да размените спалното бельо, играчките и другите аксесоари. Тази практика ще им позволи да се запознаят с миризмите си предварително и ще помогне за по-плавния преход в запознанството на двете животни.

3. Токсични растения у дома

Всички обичаме цветя в дома си, но много от тях са токсични за гальовните животни. Преди да поставите растения в дома си - проверете дали са опасни за котките. Ако имате опасни растения - най-добре да ги премахнете ли да ги поставите на места, които са абсолютно недостъпни за гальовния ви приятел.

4. Неглижиране на редовните медицински прегледи

котка у домаСнимка: iStock

Данните, събрани от различни ветеринарни болници, показват, че броят на кучетата, които посещават рутинен медицински преглед, е много повече от този на котките.

Причината за това е вярата на много собственици на котки в мита, че котките имат девет живота и не могат да се разболеят или да им се случи нещо. Друга валидна и фактическа причина е, че котките са по-малко експресивни и първоначално не показват никакви признаци или симптомите са толкова леки и фини, че е трудно да се забележат за повечето собственици на котки.

Ето защо е наложително да водите мъркащия си приятел на ветеринар поне два пъти годишно, защото ветеринарният лекар може да открие всеки основен проблем. Ранната диагностика означава ранно възстановяване и подобряване на качеството на живот на вашата котка.

5. Хранене на котката с мляко

Млякото се счита за основна диета за котки по целия свят, но всъщност, че котките нямат необходимите ензими за усвояване на лактозата, присъстваща в млякото. Така че пиенето на мляко може да доведе до храносмилателни смущения, диария, болки в корема и повръщане.

Вярно е, че котенцата се хранят с млякото на майка си и могат да усвояват адаптирано мляко, специално предназначено за мъничета сираци. Котенцата имат ензими за храносмилане на лактозата и тяхната способност да произвеждат този ензим намалява, докато растат.

Така че не се препоръчва храненето на възрастни котки с мляко.

6. Мислите си, че домашните котки не могат да се заразят с бълхи или други паразити

котка у домаСнимка: iStock

Много собственици на котки имат голямо погрешно разбиране, че бълхите и другите вредители не са котешки проблем, тъй като котките са домашни любимци, които не излизат навън и превенцията срещу тези организми е ненужна. Това е погрешно схващане.

Бълхите могат лесно да си проправят път през човешките дрехи, обувки, кучета (които често излизат навън) и малки пролуки във вратите и прозорците. По същия начин съществуват вътрешни паразити (като тения, аскариди, дирофилариоза и др.), които могат да създадат много проблеми на вашата котка.

Затова е изключително важно редовно да обезпаразитявате котката си и да предприемате достатъчни превантивни мерки, за да държите бълхите, кърлежите и другите паразити надалеч.

7. Позволяване на котката да се храни постоянно през целия ден

Огромен процент от котките по света са с наднормено тегло. Това означава, че повечето собственици позволяват на гальовния спътник да се храни много повече от нуждите.

Трябва да се уверите, че давате препоръчителното количество храна на вашата котка (според възрастта, размера и начина на живот) и да се уверите, че котката получава достатъчно физическа стимулация, за да поддържа здравословно тегло. Тъй като затлъстяването на котките се отразява неблагоприятно на качеството на живот и дълголетието.

8. Хранене само със суха храна

Обикновено повечето собственици на котки предпочитат сухата храна пред мократа, защото е по-евтина, удобна за работа и можете да я запазите за по-дълго време.

Би било най-добре, ако включвате и мокра диета. Тя е богата на протеини и вода, което е полезно за котката ви.

9. Не почиствате тоалетната редовно

котка у домаСнимка: iStock

Като цяло повечето нови собственици на котки не разбират важността на редовното почистване на тоалетната. Котките са естествено чисти животни и никога няма да използват тоалетна, която вече е мръсна или воняща.

Трябва да я почиствате веднъж или два пъти дневно (сутрин и вечер) и да я измивате старателно, преди да добавите нова постелка. Консистенцията и цветът на урината и изпражненията също ще разкажат много за здравето на вашия котешки приятел. Ако не полагате нужните хигиенни грижи за котешката тоалетна, пригответе се да почиствате урина или изпражнения на котката си отвсякъде в къщата си.

След като прочетете горните редове, вие ще бъдете по-добър стопанин от преди, а вашата котка ще бъде по-щастлива от всякога. Не е ли това, което всички искаме?

Виж още