3 опасности, от които да предпазим котката тази есен

котка есен Снимка: iStock

К олкото и да е тъжно, топлите дни плавно се изплъзват и съвсем скоро настъпва есента. По-хладното време и краят на летните почивки изискват от нас някои приготовления за настъпващия хладен сезон. Освен да се погрижим за нас и нашето семейство, трябва да помислим и за гальовния домашен любимец и неговите нужди. Даваме ви няколки съвета как да приготвите котката си за настъпващото студено време.

1. Опасности за котките, които прекарват време навън

Повечето собственици на котки, осъзнавайки общите опасности на открито, са склонни да отглеждат своите домашни любимци на закрито. За онези от нас, които позволяват на нашите мяукащи спътници, независимо от времето, да се наслаждават на разтягане на краката си навън, на двора или около блока - имайте предвид, че началото на есента носи нови опасности.

котка есенСнимка: iStock

Студеното време, дъжда и вятъра са само някои от тях. Необходимо е да предоставим на мяукащия приятел топло място, където да се скрие, ако му стане студено докато се разхожда из двора на къщата или просто да го държим предимно вътре. Колкото и да му е мъчно, че не може да гони мухи и буболечки на воля, по-добре да остане на топло, отколкото да рискуваме неговото здраве.

Dogsandcats.bg

2. Опасности за котките на закрито

Рисковете за мяукащите приятели, които живеят вътре са също толкова, колкото и, ако ги изкарваме навън. Продуктите за есенно почистване, например, или тези за борба с вредителите са само няколко от домашните опасности за мяукащите животни. Ако почиствате къщата или съхранявате летни дрехи, продукти като почистващи разтвори и нафталин съдържат химикали, които са отровни за котките.

Есента е и време на нови и привлекателни аромати. Предмети като насипни ароматизатори и ароматизирани свещи внасят аромата на есента в домовете ни. Сетивата на котката, обаче които са по-фино настроени и чувствителни, ще бъдат постоянно „атакувани“ от тези силни миризми. Ако откриете, че котката ви киха по-често и с по-голяма ярост през есента, помислете дали някоя арамотитизирана свещ не я дразни.

Трябва да отбележим, че силните аромати от парфюми, свещи могат да бъдат много неприятни за гальовните приятели. Етеричните масла дори могат да са опасни за котките, ако се вдишат, така че трябва много да внимавате с тях.

3. Студеното време

котка есенСнимка: iStock

Ако до преди няколко седмици мяукащият спътник е търсил сенчесто място у дома и е прекарвал повече време в банята, лежейки на прохладните плочки, то вече ще го откривате все по-често да се излежава на слънчевите лъчи. Не пропускайте да му осигуритe топло място - одеяло, възглавница или легълце, където да се сгуши на кравайче и да прекарва времето си в сън.

Най-големият проблем, с който се сблъскват нашите котки и котенца в началото на есента, е нашата собствена небрежност като собственици на котки. Всички копнеем за промяна и за вълнението от нови ситуации; котките не са по-различни. Независимо дали прибирате лятното си облекло, почиствате къщата или декорирате дома, вероятно имате котка, която седи наблизо и може да пострада от всичко. Колкото по-внимателно използваме неща като почистващи продукти, средства за възпиране на гризачи и консумативи за готвене, толкова по-малко опасности излагаме на пътя на котките и котенцата.

Вижте още:

Опасни ли са за котките етеричните масла

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още