Опасни ли са за котките етеричните масла

етерични масла и котки Снимка: iStock

Е теричните масла и ароматерапията във вашия дом може да са приятни за вас, но естествените съединения в тези аромати могат да бъдат токсични за котешкия ви приятел. Според наблюдения, етеричните масла могат да бъдат опасни за гальовните животинчета независимо дали се приемат вътрешно, външно или просто се подушат.

Някои от най-опасните състояния, които могат да причинят на котките са увреждане на черния дроб, гърчове и дори пагубен край. Нека да научим как и защо тези така любими на нас терапии, могат да са пагубни за гальовните ни съквартиранти и как да ги защитим.

Защо етеричните масла са токсични за котки

Като се има предвид, че етеричните масла трябва да се избират с голямо внимание дори и когато са за нас, със сигурност не е за изненада, че могат да са опасни за гальовните животни.

Причината за това е, че тези съставки съдържат химически съединения, които организмът на котките не може да преработи, тъй като няма необходимите ензими.

Dogsandcats.bg

Това най-вече са фенолните съединения, които се съдържат в редица растения, но в етеричните масла са силно концентрирани.

Тъй като видовете етерични масла са множество, няма да изброим всички най-опасни видове, но сред най-популярните са масло от мента, цитруси, евкалипт, чаено дърво, бор, карамфил и други. Колкото е по-висока концентрацията на маслото, толкова е по-голям рискът за гальовния ви приятел.

В случай че погълне каквото и да е етерично масло, най-добре е незабавно да посетите ветеринарния си лекар.

Симптоми на отравяне с етерично масло

В случай, че не сте разбрали, че мяукащият ви спътник някак се е добрал до вашите масла, скоро след това ще се появят симптоми. В зависимост какъв досег е имал пакостният ви съквартирант опасностите са различни.

Котките могат да абсорбират маслата, ако са в пряк контакт с кожата им. Ако пък голямо количество се е събрало върху козината им, те могат да погълнат известна част от него, докато се облизват. От друга страна, ако ги помиришат във въздуха - това може да им доведе до респираторни проблеми.

етерични масла и коткиСнимка: iStock

Какви са признаците на отравяне с етерично масло:

  • Повръщане
  • Треперене и тремори
  • Затруднено ходене
  • Хрипове, бързо дишане, задъхване, кашлица
  • Повишено слюноотделяне

В случай, че забележите тези признаци, незабавно извадете мяукащия си приятел на чист въздух. Това може да е в друга стая, където да отворите широко прозореца, като внимавате да не избяга. Ако ситуацията не се подобри, заведете гальовния си приятел час по-скоро на ветеринарен лекар!

Как да предотвратите срещата на котка с етерични масла

Гальовните домашни любимци са способни да влязат навсякъде - във всеки шкаф, стая и дори места, за които не се сещаме. Мислете за етеричните си масла като за лекарства - трябва да бъдат скрити по същия недостъпен начин.

Ако използвате масла върху кожата си, не позволявайте на котката ви да ви оближе, тъй като така ще погълне маслото.

В случай че разполагате с различни свещи за ароматерапия, бъдете сигурни, че го правите в затворена стая, която след това старателно проветрявате, тъй като мяукащият ви приятел може лесно да усети аромата във въздуха. Както споменахме по-рано - това също е опасно за него.

Малки котета, възрастни представители или котки, които имат проблеми с черния дроб или дихателните пътища със сигурност трябва да бъдат държани възможно най-далеч от всякакъв досег с етерични масла, тъй като за тях е особено опасно.

Дори и да обичаме етеричните масла и те действително да имат положителен ефект за нас, не трябва да забравяме, че са токсични за гальовните ни домашни любимци. За да ги предпазим, трябва да ги държим на недостъпно място, където дори и най-любопитното коте не би могло да ги открие!

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още