4 ефективни начина да държите котките извън двора и градината си

котка в градина Снимка: iStock

У морихте ли се да намирате нежелани подаръци от съседските котки в двора си или да се занимавате с вашата авантюристична котка, която неволно унищожава вашите растения?

Котките са ловци и могат да се скитат в двора ви от любопитство, чифтосване, лов или търсене на подслон. Уличните котки или котката на вашия съсед, която се разхожда навън - не разбират границите на собствеността. Те се скитат на места, където се чувстват сигурни, намерили са източник на храна или са намерили нещо, което предизвиква интереса им.

Нека проучим набор от решения за различни ситуации и предпочитания, които ще ви осигурят открито пространство без любопитни мъркащи приятели, като в същото време не им причинявате вреда.

котка в градинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. Инвестирайте в репеленти за котки

Комерсиалните репеленти за котки, продукти с горчива ябълка или спрейове за домашни любимци осигуряват мощна линия на защита срещу котешки натрапници.

Тези продукти действат, като излъчват аромати и вкус, които котките не харесват. Това ефективно ги възпира от влизане в третираните зони. В сравнение с домашните разтвори, търговските репеленти за котки често са по-мощни. Едно предимство на тези репеленти е тяхната целенасочена ефективност, което ги прави полезни при отблъскването на котки от определени зони като прозорци или цветни лехи.

Освен това те създават ясна граница, която котките по-рядко преминават. Макар и мощни, тези продукти са проектирани да бъдат безопасни за хора, домашни любимци и други котки, когато се използват правилно. Въпреки тяхната ефективност, търговските репеленти за котки изискват редовно повторно прилагане, за да запазят ефикасността си и могат да излъчват забележими миризми, които трябва да се имат предвид.

Но ако предпочитате нехимични решения или търсите по-пасивен подход, тези репеленти може да не са за вас.

котка в градинаСнимка: iStock

Плюсове на репелентите за котки са, че са ефективни, лесни са за нанасяне и не са токсични за гальовните животни. Минусите са, че все пак съдържат химикали и трябва да се прилат отново и отново.

2. Осигурете растения за възпиране на котки

Това е естествен начин да държите тези любопитни гальовни животни далеч от вашия двор или градина. Тъй като котките са чувствителни към миризми някои цветя могат да бъдат доста ефективни. Може да поставите малко количество цитрусови плодове във вашия двор или градина, тъй като котките мразят тази миризма.

Разчитането на растителни възпиращи средства предлага екологична алтернатива на химическите репеленти и добавя красота към вашето външно пространство. Въпреки това, докато растенията могат да играят роля при възпирането на котките, комбинирането им с други методи, като физически бариери или възпиращи спрейове, е още по-ефективно.

3. Опитайте структурни решения

котка в градинаСнимка: iStock

Конструктивните решения предлагат практичен подход за предпазване на котките от вашия двор и градина. Лентови бариери, мрежи, огради и всичко, което ви хрумва могат да създадат физически възпиращи фактори.

4. Примамете котката някъде другаде

Насърчаването на котка да посещава определена зона във вашия двор само за тях може да пренасочи вниманието ѝ далеч от вашата централна градина или двор. Този подход работи добре за родители на домашни любимци с котки на открито. Осигуряването на определено място, като например котешка къща или секция, засадена с подходящи за котки растения като котешка билка или котешка мента, може да примами котките да изследват и да играят в тази зона, вместа да съсипват другата част на градината ви.

котка в градинаСнимка: iStock

Обожаваме мъркащите животни и винаги е приятно да видим, че някое коте се навърта около дома ни. Ако обаче това ни носи проблеми - например котката съсипва растенията ни, тогава можем да предприемем някои средства за възспирането ѝ. Опитайте някои от съветите в тази статия, които са безвредни за котките, но в същото време могат да ви отърват от тези любопитни пакостници!

Виж още