4 интересни причини защо котките обичат риба

котка и риба Снимка: iStock

М алко са нещата, които са се вкоренили в мислите и убежденията ни за домашните котки, колкото твърдението, че котките обичат риба. Тези техни предпочитания за хранене обаче са любопитни, тъй като котките не обичат водата. В такъв случай - как мъркащите животни се „срещат“ с рибите и от къде идва този огромен интерес към тях?

1.  Движението на рибите

котка и рибаСнимка: iStock

Независимо дали са във водата или извън нея, моделите на движение на рибите са необичайни и понякога непредсказуеми, особено в сравнение със сухоземните животни. Тези модели на движение могат да предизвикат интереса на вашата котка.

Докато са във водата, рибите могат да представляват забавно и интересно шоу за наблюдение от котките. Различните форми и размери, в които се срещат рибите, също могат да ги направят любопитни да наблюдаване.

Dogsandcats.bg

Ако котката ви се натъкне на риба, която е извън водата, тогава е много вероятно да прояви интерес към пърхането и активните движения на рибата. Както във водата, така и извън нея, движението на рибите стимулира естествените ловни инстинкти на гальовните животни.

2. Миризмата на рибите

котка и рибаСнимка: iStock

Всички знаем, че рибите имат силна миризма, която няма как да се сбърка. За нас тази миризма може да е неприятна, но за котките тя повишава нивото на интерес към рибата. Обонянието на котките е около 14 пъти по-силно от това на хората, което означава, че мяукащият приятел може да усети много по-силно аромата на рибата, отколкото хората.

Докато вие усещате само миризмата на риба, вашата котка вероятно усеща в детайли компонентите на рибата, включително кожата, месото, кръвта, костите и мазнините. Мяукащите животни вероятно усещат и всички интересни миризми, свързани с водата.

3. Вкусът на рибата

котка и рибаСнимка: iStock

Някои котки харесват рибата точно по същата причина, по която и много хора: заради вкуса! Вкусът на рибата може да варира при различните видове, но като цяло рибата има ясно изразен вкус. 

Котките могат да бъдат придирчиви животни с много ясно изразени и индивидуални предпочитания за храна, така че не всички котки ще харесат вкуса на рибата. Някои мяукащи животни могат да извърнат глава от вкусното рибно лакомство, докато други ще полудеят по него.

Когато позволявате на котката си да яде риба (когато готвите за себе си), е важно да се уверите, че тя е правилно приготвена, за да предотвратите разпространението на паразити и инфекции от суровата риба. Също така избягвайте консервирана или пакетирана риба, която е с високо съдържание на натрий, съдържа много добавено масло или подправки.

4. Съставките на рибата

котка и рибаСнимка: iStock

Хранителната стойност на рибата варира при различните видове, но като цяло тя е с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини. Тя може да бъде и добър източник на витамини от група В, витамин D, калций, фосфор, желязо, цинк, йод, калий и магнезий. Богатият, ароматен вкус на рибата автоматично ще подскаже на котката ви за високата хранителна стойност на тази храна.

Има няколко причини домашните котки да обичат риба. Всички тези причини са свързани с развитите сетива на котките, както и с инстинктивното им желание да ловуват, особено за висококачествена храна. И все пак не забравяйте, че не всички гальовни животни са луди по рибата, така че трябва да се съобразите с техните вкусове. Котешката храна със съставки от риба винаги е по-добра опция за домашния любимец, отколкото тази, която приготвяте за себе си.

Ако искате да почерпите котката си с риба, която сте приготвили за себе си - погрижете се да е сготвена без мазнина и подправки и с почистени кости.

Виж още