4 начина да ароматизираме дома си без да вредим на котката

котка у дома Снимка: iStock

М иришещите пръчици и ароматизаторите за дома са съвсем нормални начини, по които да направим нашето жилище да ухае приятно, За съжаление тези методи не се считат за безопасни за домове с котки. Излагането на дима от миришещите пръчици може да бъде дразнещо за дихателните пътища на вашата котка, а много масла и аромати са дразнещи и дори опасни за здравето на вашата котка. Да не говорим за риска от открит пламък или гореща пепел близо до любопитно коте.

Не се обезсърчавайте обаче! Има няколко страхотни начина да освежите дома си, без да излагате на опасност здравето на гальовния приятел. Ето някои от най-добрите безопасни за котки алтернативи.

1. Поддържайте въздуха чист

котка у домаСнимка: iStock

Това не е толкова начин да поддържаме приятна мирисма, колкото начин да предотвратите необходимостта от нещо за освежаване на въздуха. Ако можете да поддържате въздуха в дома си чист, тогава няма да се притеснявате за неприятни миризми.

Dogsandcats.bg

Купуването на филтри за почистване на въздуха може значително да подобри качеството на въздуха. Това заедно с почистването на котешката тоалетна поне веднъж на ден ще предотврати неприятните миризми.

2. Ароматизатори

Освежителите за въздух, които не изискват изгаряне, палене или включване в контакт могат да бъдат относително безопасна алтернатива. Въпреки това е важно да ги държите далеч от обсега на вашата котка. Някои любопитни котенца може да се опитат да дъвчат освежители за въздух, което е силно токсично за тях, така че предотвратете достъпа на гальовния приятел.

3. Ароматизирани свещи

Ароматизираните свещи определено добра опция, но трябва да сте сигурни, че котката ви е далеч от тях. Също така трябва да внимавате какъв вид аромат избирате, защото някои от тях са токсични за котките, например етеричните масла. Въпреки това на пазара можем да открием много видове свещи, които няма да причинят дразнене на мъркащия прияел.

4. Естествени аромати

котка у домаСнимка: iStock

Може да използвате естествени ароматизатори - цитруси, канела и други. Цитрусите обикновено отблъскват котките, затова е добре да ароматизирате на места, до които не искате котката ви да има достъп. Така ще имате две ползи - хем ще обучите мъркащия приятел да не ходи на забранени места в дома ви, хем той ще мирише приятно. Разбира се може да потърсите естествени аромати, които хем са безопасни за котките, хем са освежаващи за дома.

Защо някои аромати представляват риск за котките?

Много хора значително подценяват колко чувствителна може да бъде дихателната система на нашите котки. Дихателната им система е изградена по различен начин от нашата. Подобно на кучетата, котките също имат много по-добро обоняние от хората, което е около 14 пъти по-силно от нашето. Това означава, че ароматите, които намираме за приятни, могат бързо да станат завладяващи и стресиращи за нашите котки.

Точно както при хората, вдишването на дим не е добро за котките, което е част от това, което прави тамяна толкова опасен. Често приемаме за даденост колко по-големи сме от нашите котки, което означава, че нашите дихателни системи често могат да се справят с много повече дим и дразнители, отколкото нашите котки.

Астмата и други респираторни заболявания не са необичайни при котките и много аромати и продукти, произвеждащи дим, могат да доведат до опасни обостряния на тези състояния.

Най-сигурният начин да имате ухаещ на свежест дом е като следвате редовен график за почистване на дома. Ако можете, можете да помислите за инвестиране в силен пречиствател на въздуха, който да помогне за премахването на миризмите. Ако някога не сте сигурни дали даден продукт може да е безопасен за вашата котка, говорете с вашия ветеринарен лекар. Те са чудесен източник на информация, която да ви помогне да защитите вашия котешки приятел.

Виж още