4 ползи да храните котката си по график

Котка храна Снимка: IStock

Ч еста грешка на голяма част от собствениците на мяукащи животни е да не контролират достатъчно стриктно порциите и времето, в което гальовния спътник си похапва.

Да напълним купичката на котката ни, за да сме спокойни, че има храна през целия ден докато сме на работа не е най-добрия режим, който можем да изберем, защото това води до непрекъснато похапване или т.нар. “безплатно хранене”.

Котката ви има храна на разположение през целия ден, най-вероятно спи и не играе достатъчно докато ви няма, а това е рецептата за наднормено тегло. 

Dogsandcats.bg

Храненето по стриктно определени часове и количество храна може да е трудно за някои собственици, но все пак, ако имате възможност да спазвате графика, със сигурност мъркащият приятел ще получава нормални дози храна ежедневно, спрямо неговите нужди и няма да качва килограми. Най-лесният вариант на храненето по график, който може да се изпълни от работещи хора е сутрин и вечер да осигурявате мокра храна за мъркащия спътник, а през деня да има известно количество гранули. За много активните котки, които играят буйно през нощта - също не пречи да оставяте допълнително суха храна, за да заредят след движението. 

Представяме ви пет ползи от въвеждането на този режим за мъркащия домашен любимец. 

1. По-лесно даване на лекарства

От котенца до възрастни, много котки трябва да приемат лекарства и добавки в определени периоди, когато се налага. Като родител на домашен любимец, ваша работа е да гарантирате, че те получават точното количество лекарство и в точното време. Ако мъркащият домашен любимец се храни всяка сутрин с мокра храна и вие знаете, че той я изяжда, можете съвсем спокойно да оставите лекарството вътре и да сте сигурни, че котката ви ще изяде порцията си. 

Котките, които са научени винаги да имат храна в купата си, най-вероятно ще изядат порцията си с лекарството в много по-късен етап, като това може да наруши действието му.  

2. Контролирате приема на храна и теглото на котката си

Безплатното и свободно хранене може много бързо да доведе до преяждане, повръщане и наднормено тегло, а този сценарий се случва в много голяма част от домашните котки. Трябва да напомним, че мяукащите животни са много малки на размер, което означава, че не е необходимо да приемат твърде много храна. Ако установите график и режим на хранене, лесно управлявате порциите и количеството храна, което мяукащият спътник изяжда и винаги можете да добавите повече или по-малко, в случай на нужда. 

3. Лесно следите диетичните нужди и промени на котката си

Котка хранаСнимка: IStock

Ако мъркащият домашен любимец яде значително повече или по-малко от обикновено, това лесно ще се забележи от вас и е знак, че нещо може да се е променило. Както при хората, болестите са склонни да променят диетата на гальовните домашни любимци, като най-често те ще загубят апетита си.  

Тъй като можете лесно да проследявате количеството, с което храните, можете бързо да забележите някакви промени в хранителните навици на гальовния домашен любимец и при нужда да го заведете на ветеринар. 

4. Създавате рутина

Макар че мъркащите животни са непредвидими същества и почти никога не знаем как ще реагират, те обичат рутината и това ги прави спокойни. Котките се чувстват в безопасност когато знаят, че вие всяка сутрин ставате, оставяте им храна, след това излизате и се прибирате вечер, за да ги нахраните и да си поиграете с тях. Всеки собственик на мъркащ приятел знае колко може да бъде недоволна котката дори и само при леки отклонения от храненията - гальовният домашен любимец ще побърза да ви посрещне с укорително мяукане “Защо се забави?”.

Котките са своенравни същества, но когато става дума за храна и защита - те обичат да знаят кога ще получат храната си и дали собствениците им ще се погрижат за тях. Създаването на график на храненето има много ползи за здравето на мяукащия спътник, а в същото време не изисква твърде много усилия от ваша страна. 

Виж още