4 причини, поради които котките душат всичко

котка души Снимка: iStock

О бонянието на котката е просто невероятно. Той е много по-добро от човешкото. Всъщност котките имат около 200 милиона рецептори за миризма в носната си кухина, докато хората имаме само 6 милиона рецептори.

Това означава, че носът на котката е почти 40 пъти по-чувствителен от нашия. Не е чудно, че мяукащите животни разчитат в голяма степен на обонянието си за почти всички аспекти на своето оцеляване, включително комуникация, лов и намиране на партньор. Нормално е котките да душат много, но какво означава, ако котката ви започне да души повече от обикновено? Нека разберем!

котка душиСнимка: iStock

Котката ми изведнъж души всичко

Всичко, което котките подушат, им дава важна информация за околната среда.

Dogsandcats.bg

Котката разчита на обонянието си повече от всяко друго сетиво. Всичко, което подушат, им предоставя всякаква жизненоважна информация за тяхната среда и другите животни и хора в нея.

Котка, която е поставена в напълно нова среда, като нов дом, ветеринарен лекар или развъдник, вероятно ще подуши добре всичко в нея, за да получи възможно най-много информация. Нека разгледаме по-отблизо някои от причините, поради които котките проявяват интерес да изследват повече нещата наоколо.

1. Изследване на тяхната среда

Котките най-често навигират в света с помощта на носа си. Надушването на неща в тяхната среда им позволява да съберат важна информация, като например кой е бил там (като други котки, хора или други животни), какъв е обектът, дали храната е безопасна за ядене или къде е бил даден предмет.

Често ще забележите, че вашата котка незабавно ще подуши всичко ново в заобикалящата я среда, което може да е всичко - от нова играчка до нова мебел или дори гост в къщата.

2. Лов

котка душиСнимка: iStock

Това невероятно обоняние е много полезно, когато котката лови плячка. Нейните фино настроени носове могат да доловят миризмата на дребен бозайник или други животни само с едно бързо подушване.

3. Намиране на половинка

Котките са в състояние да открият феромоните на потенциални партньори, а мъжката котка може да надуши женска котка, която е разгонена от значително разстояние! Ако в района има потенциален партньор, вашата котка може да подуши всичко, за да се опита да събере повече информация за тази котка, като например нейното местоположение, какъв пол е, дали иска да се чифтосва и дали е в добро здраве. Това е много информация само от няколко подушвания на околната среда.

4. Проверка на територия

Котките обикновено маркират територията си с аромат. Това сигнализира на други котки в района и предоставя информация като чия е територията, колко котки са били там и дали това е територия, която вашата котка иска да направи нейна. Гальовният приятел ще подуши всичко в околната среда, за да реши къде да маркира собствената си територия и дали е безопасно да го направи или не.

Ако вашата котка вече има установена територия, но внезапно е започнала да души всичко в нея, това може да означава, че в квартала има нова котка и котката ви души, за да разбере дали е потенциална заплаха или не.

котка душиСнимка: iStock

Ако вашата котка изведнъж започне да души всичко, тя просто се опитва да събере възможно най-много информация за околната среда.

Обонянието на котката е силно чувствително и е най-важното от всичките пет сетива. Котките използват миризма в почти всичко, което правят, от общуване през лов до изследване. Информацията, която събират с малките си, но необикновени носове, им помага да вземат решения за ежедневието си и им позволява да оцелеят.

Ако вашата котка изведнъж започне да души всичко, тя се опитва да получи възможно най-много информация за околната среда и долавя миризми, които вие нямате шанс да усетите.

Виж още