4 проблема, които могат да се появят във връзката с половинката ви, заради котката

мъж и жена с котка Снимка: iStock

В ажно е да имаме хармонична връзка с важните хора около нас - приятели, семейство, партньори. Като собственици на домашни любимци, ние добавяме към нашето семейство пухкав приятел, за който сме отговорни и трябва да се грижим.

За съжаление не е изключено да възникнат търкания с половинката ви заради гальовния домашен любимец. Дали защото котката е ваша, а този човек се е появил по-късно, дали защото сте осиновили заедно животничето, но някак не може да се разберете относно грижите и възпитанието му. Важно е да не позволявате на котката да развали отношенията с половинката ви, а да намерите решения. В крайна сметка хармоничното съжителство с котка може да е безкрайно вълнуващо, забавно и приятно, ако установите необходимите навици.

В тази статия ще поговорим за няколко проблема, които често може да възникнат между вас, поради наличието на домашен любимец и как може да подходите.

1. Вашият партньор е алергичен към вашата котка

мъж и жена с коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За съжаление алергиите към котки са много по-често срещани, отколкото към кучета. Както всички знаем, котешките алергени може да се разпространят надлъж и нашир в тревожно големи обеми, което затруднява съжителството с котки за страдащите от котешка алергия.

Въпреки че сърбежът в гърлото, хремата и сълзливите очи, които идват с алергична реакция, обикновено не причиняват сериозни проблеми, те със сигурност ще повлияят на комфорта на вашия партньор в дома.

  • Решение

За щастие има неща, които можете да направите, за да помогнете! Ако котката ви не излиза навън и е свикнала да се разхожда свободно в цялата къща, може да обмислите ограничаване на достъпа ѝ до някои части на дома, особено спалнята, за да позволите на партньора ви да има места без козина.

Редовното почистване с прахосмукачка и почистване с пара на мека мебел може да помогне за намаляване на натрупването на алерген в дома. Инвестирането в пречистватели за въздух или честото проветряване помагат значително за облекчаване на симптомите.

Като последна мярка - може да се консултирате с лекар и възможни лекарства, ако партньорът ви е съгласен с тяхното приемане и няма да навредят.

2. Вашата котка е ревнива или прекалено притежателна

мъж и жена с коткаСнимка: iStock

Не само човешките взаимоотношения са податливи на ревност. Котките могат да проявяват поведенчески проблеми около някой нов, особено по-възрастните котки, които са по-свикнали да са единствените наоколо и са имали по-ограничена социализация.

Нежеланите поведенчески проблеми могат да бъдат под формата на агресия към вашата половинка или прекомерна привързаност към вас от страна на котката.

Въпреки че нито едно поведение не е особено релаксиращо за вашия партньор, не забравяйте, че котката ви вероятно изпитва чувство на несигурност относно този нов човек в живота ви и само се опитва да възстанови ролята си на най-добрия ви приятел в живота.

  • Решение

Приемайте нещата бавно. Стремете се да запознавате всеки нов член на семейството с вашата котка постепенно и с много положително подкрепление и лакомства. Опитайте се да включите партньора си в положителните аспекти от живота на вашата котка, като време за хранене и игра. Не забравяйте, че котката ви вероятно ще има нужда от известно време да свикне с новия човек у дома, така че бъдете търпеливи.

3. Вашият партньор не е любител на котки

мъж и жена с коткаСнимка: iStock

Да, възможно е, когато започнете да излизате с някого, това че този човек не харесва котки не е проблем, но ако нещата се задълбочат... започват да се появяват проблемите. Това може да изглежда невероятно и немислимо за нас като собственици на котки, но хората имат много различни вкусове, така че трябва да се уважаваме взаимно.

  • Решение

Естествено е да обичате котката си, но ако вашият спътник не е толкова ентусиазиран, опитайте се да бъдете по-лежерни и да не говорите или мислите само за котката си. Също така е от съществена важност да поговорите и да изложите аргумените си. Ако трябва да съжителствате заедно - можете ли да го направите без прекалени търкания?

Също така е хубаво да дадете време и на котката си, и на приятеля/приятелката си. Вероятно нямат опит с котки, може да не са били първият им избор за домашен любимец, може да се притесняват от котешката непредвидимост и да не познават добре тези животни. Дайте време, за да се опознаят. Нещата може да се подобрят с времето.

4. Притежаването на домашен любимец натоварва връзката ви

мъж и жена с коткаСнимка: iStock

Собствениците на котки и кучета знаят напрежението, което съвместното родителство на домашен любимец може да наложи върху връзката. Нашите домашни любимци могат да донесат безкрайна радост, приятелство и забавление в живота ни, но отглеждането на домашни любимци носи със себе си отговорност, разходи и мръсни тоалетни, катарене по плотовете, бели...

  • Решение

Установете основни правила за това кой е отговорен за задълженията по отглеждане на домашни любимци като хранене, прилагане на лекарства и почистване на кутията за отпадъци. Бюджет за издръжката и благосъстоянието на вашата котка и се съгласете дали това е разход за споделена връзка или не.

  • Решение

Установете основни правила за това кой е отговорен за задълженията по отглеждане на домашния любимец - хранене, почистване на тоалетната, сменяне на водата, разресване на козината, разходи и т.н. Разпределянето на отговорностите и задълженията ще направи нещата ясни и ще предотврати караници.

Каквито и да са търканията ви относно домашния любимец е важно да поговорите с половинката си и да се опитате да изгладите различията. С изслушване и проявяване на разбиране не би трябвало котката да е проблем за вашите отношения. Съжителството с мъркащ приятел е повече от позитивно и може да ви донесе много повече радост отколкото проблеми!

Виж още