4 прости начина да спечелите сърцето на котката си

котка и собственик Снимка: iStock

П ритежаването на котка може да бъде като вечеря в изискан ресторант. Обслужването може да бъде високомерно и можете да прекарате дълго време в чакане храната ви да бъде приготвена, но ако сте търпеливи и учтиви, ще бъдете почерпени с фина, сложна дъга от вкусове, с която малко други кухни могат да се сравнят. Като следвате тези съвети, вие ще спечелите любовта на котката си!

1. Наблюдавайте движенията на опашката на вашата котка

Да започнем с опашката. Опашката на котката служи като светофари, който ви предупреждава кога трябва да спрете. Ако маха нагоре и надолу в движение, подобно на камшик, вие сте ударили червена светлина. Когато това се случи, трябва да дадете малко пространство на вашия котешки приятел. Ако опашката стои изправена, продължете с повишено внимание. Ако се извие към гърба си и започне да вибрира, вие сте се харесали на котката си и сте получили зелена светлина. Каквото и да правите, продължавайте да го правите!

котка и собственикСнимка: iStock

 2. Брадичката нагоре

Мъркащите приятели са проницателни същества и са много внимателни към това къде ги галите. Лапите е най-добре да се избягват, а опашката не трябва да се докосва, освен ако не държите да получите драскотина. Докато някои котенца се радват на разтриване на коремчетата, за други това ще ви постави в черния списък.

Dogsandcats.bg

За щастие има няколко маневри, с които можете да си проправите път към благоволението на вашето коте. Добре контролиран гъдел под брадичката обикновено ще ви спечели благоволение. Нежен масаж зад ушите също ще покаже на вашето коте колко много ви е грижа.

Въпреки това, подобно на хората, има моменти, когато вашата котка просто няма да иска да бъде докосвана (независимо колко сте се постарали). В тези случаи вашата котка ще създаде известно разстояние между вас. Като спазвате техните граници, вие ще спечелите повече доверие от вашата котка, отколкото бихте имали с милион потърквания по брадичката.

котка и собственикСнимка: iStock

 3. Мигайте бавно

Както вече споменахме, вашата котка често показва любовта си, като ви гледа в очите и бавно мига. Добрата новина е, че не винаги е нужно да чакате вашето коте да поеме водеща роля в това. Може да започнете вие, но бъдете сигурни, че мъркащият приятел е спокоен и не се смущава да го гледате в този момент.

Не се обезсърчавайте, ако вашата котка не мига в отговор. Всъщност, ако запазят зрителен контакт, без да мигат, това е техният начин да кажат: „Не съм готов за това ниво на ангажираност… но ми дай време и ще стигна“.

4. Играйте с котката си

Сигурен път към сърцето на гальовния приятел е забавлението. И лакомствата след това, разбира се. Котките обичат да играят, така че е важно да отделяте време и да се забавлявате с тях. Дали ще е с въдица или ще хвърляте топче, което мъркащият приятел ще бута под мебелите - важно е и вие да участвате в играта. Така изграждате още по-силна връзка с домашния любимец и той ще научи, че сте чудесен негов спътник в приключенията!

котка и собственикСнимка: iStock

Някои гальовни животни допускат трудно хора до себе си, но с повече търпение котката ви ще свикне с вас и без съмнение ще ви заобича! Не се предавайте. Просто играйте с котката си, уважавайте личното ѝ пространство, галете я на любимите ѝ места и черпете с качествена храна и лакомства. Усилията ще си струват!

Виж още