4 съвета как да работим ефективно от вкъщи заедно с котка

Работа от вкъщи котка Снимка: Istock

П рез последните две години работата от вкъщи стана нещо съвсем нормално и все повече и повече хора предпочитат именно това ежедневие. Няма спор, че работата от вкъщи има повече плюсове отколкото минуси (за някои сектори), но крие и своите предизвикателства докато свикнем да конструираме нашия работен ден. 

Работата с пухкав, темпераметен колега може да протича по два начина - или да прекарва дните на кравайче някъде до нас, докато работим, или обратното - да скача бясно по клавиатурата и да търси всяка възможност за игра. Какъвто и да е характерът на вашата котка, със сигурност ще трябва успешно да се научим да балансираме между работата и домашния любимец, защото в крайна сметка - не бива той да ни пречи и да ни разсейва от задачите, които имаме за деня. 

Повечето мъркащи животни могат да са малко по-ентусиазирани от вашето присъствие през деня и да ви търсят за забавление. Как да работим от вкъщи с котка без да жертваме продуктивността си - ще научим сега! 

1. Осигурете на котката собствено пространство

Едва ли има собственик на гальовен домашен любимец, който да не е води поне няколко пъти на ден борба за клавиатурата. Котките обичат да душат и сядат върху предмети, които ние сме докоснали, вероятно поради любопитство или защото миришат на нас. Клавиатурата има още едно важно качество и то е, че тя шуми доста примамливо. Няма как котката ви да остане безразлична, особено ако прекарвате целия си ден натискайки тези интересни копчета, които издават още по-любопитен шум. 

Dogsandcats.bg

Работа от вкъщи коткаСнимка: IStock

За да не позволите котката ви буквално да ви блокира работата ви, уверете се, че тя има собствено пространство, където да се чувства удобно, за да се отпусне. В случай че мъркащият домашен любимец иска да седи близо до вас - можете да купите хамак за коте, да преместите котешкото дърво до вас или да поставите стол, където котката ви ще стои спокойно близо до вас и няма да се чувства пренепрегната. 

2. Настройте график за почивка и време за игра

Какво по-приятно от това да изпием следобедното си кафе или да откъснем за малко очи от компютъра от това да се позабавляваме с домашния си любимец? За да си спестим натрапчивото котешко поведение по всяко време - включително и при конферентни разговори - трябва да отделяме време за игра с котката си, в моментите когато почиваме от работа. По този начин, гальовният домашен любимец ще бъде стимулиран и постепенно ще свикне, че вие отделяте време за него. След като го изморите за около 10-15 минути, можете да сте сигурни, че той няма да ви досажда известно време. 

3. Подсигурете много играчки и котешки забавления

Когато стана дума за игра - ще трябва да се снабдите с най-различни котешки забавления. Независимо дали са играчки от зоомагазин или кутии, хартии, връзки и предмети, които котката ви харесва - важно е да имате на разположение много и различни от тях. Ако мъркащият домашен любимец е обграден от множество забавления, по-рядко ще скача върху клавиатурата ви или ще ви досажда докато правите нещо важно.  

Работа от вкъщи коткаСнимка: IStock

Ако работата от вкъщи включва провеждането на много телефонни обаждания, тогава се уверете, че шумът от известията или мелодията ви не са от онези задействащи звуци, които карат котката ви да се стресира. В допълнение - може би ще трябва да обучите мъркащия спътник, че когато разговаряте по телефона затваряте вратата си, в случай че мъркащият домашен любимец е доста досаден в тези ситуации. 

4. Бъдете търпеливи

Дори да създадете рутина, да имате отделни пространства за вашия офис у дома и вашето коте, винаги ще има елемент на хаос или изненада. В някои дни със сигурност няма да е много леко да работите с котката си, особено ако сте затрупани с работа. Затова е добре да ѝ осигурите достатъчно играчки, както и да я тренирате, че има моменти, в които се налага да се усамотите в работната си стая. 

В началото няма да бъде лесно да напаснете графика си заедно с мъркащия домашен любимец, но след известно време със сигурност ще установите ритъм и работещи практики. Важно е, да осигурите пространство както за котката, така и за вас, за да можете да работите ефективно. Лакомствата при добро поведение винаги ще са от полза. 

Виж още