5 грешки в грижата за котката, които вероятно допускате

котка у дома Снимка: iStock

Н яма спор, че повечето собственици мяукащи животни правят всичко възможно, за да гарантират, че полагат възможно най-добрите грижи за своите домашни любимци. Но дори и тези с най-добри намерения могат да сгрешат. Понякога ключът към това да станем по-добри родители на домашен любимец е да знаем какво да не правим.

От оставянето на котката да се разхожда навън до игнорирането на на тоалетната, представяме ви пет начина, по които може да се грижите погрешно за котката си – и как да се поправите.

котка у домаСнимка: iStock

1. Оставяте котката си да излиза сама навън

Скитането на мъркащия приятел сам навън може да е забавно занимание за него, но всъщност е доста опасно. Котките навън може да бъдат блъснати от коли, нападнати от кучета, други котки или случайно отровени. С други думи това начинание излага живота на домашния любимец на риск. Въпреки че е трудно нашите домове да се съревновават с естествения свят, възможно е да направим живота на котката на у дома също толкова обогатяващ.

Dogsandcats.bg

Опитайте да добавите дървета, играчки и хранителни пъзели към вътрешното пространство. Още по-добре, ако имате възможност да изградите външно заграждение на балкона си с достатъчно добра решетка, която да не позволява на котката да излиза, но в същото време да прекарва време на въздух.

2. Наказване или плашене на котката

Без значение колко сте разочаровани или ядосани, удрянето или крещенето на котката ви няма да промени лошото поведение. Е, всъщност ето какво ще се се случи - котката ви ще се страхува от вас и ще се опитва да ви избягва на всяка цена, което ще съсипе връзката ви. Вместо да наказвате домашния любимец за лошо поведение, опитайте да възнаградите доброто му поведение с лакомства и похвали. По-добре е и за здравето -  котките, не се държат добре когато са стресирани, а стресът води до болести. Спокойната котка има по-голям шанс да бъде по-щастлива и по-здрава.

3. Прехранване на котката

котка у домаСнимка: iStock

Процентът на мъркащи животни с наднормено тегло, артрит и диабет е доста висок по цял свят. Ключът към спиране на затлъстяването при домашните любимци е във вас, собственика на домашния любимец. Имате силата на волята да кажете „Не“ на просеща за храна котка. Можете да контролирате колко гранули се изсипват в купата на вашата котка и колко пъти на ден тя се храни. Ако не сте сигурни - попитайте вашия ветеринарен лекар за съвет относно храненето.

4. Неглижиране на грижата за козината

Котките се грижат прекрасно за козината си да бъде сресана и чиста, но трябва и вие да се включвате. Особено при по-пухкавите котки, често се образуват възли и сплъстявания, които затрудняват мъркащия приятел да ги премахне сам. А когато те се натрупат - могат да бъдат доста болезнени и да причинят дискомфорт на котката. Уверете се, че сте се снабдили с подходяща четка за разресване и сте изградили рутина за разресване, която е приятна както за вас, така и за мъркащия приятел. Не забравяйте лакомството за награда.

5. Нередовно почистване на котешката тоалетна

Макар и не най-приятната работа, тя е една от най-важните в отглеждането на котешки домашен любимец. Ако не поддържате кутията за отпадъци чиста, увеличавате шансовете котката ви да не я използва. По-важното обаче е, че ежедневното почистване на котешката тоалетна означава, че знаете какво прави вашата котка, включително какво е нормално за нея - и какво не. И тъй като котките са толкова потайни относно признаци на заболяване или болка, почистването на тоалетната е един от най-добрите начини да се уверите, че котката ви е в добро здраве.

котка у домаСнимка: iStock

Почистването на котешката тоалетна хем ще предпази дома ви от миризми и ще го поддържа чист, хем е чудесен начин да се уверите в здравословното състояние на вашата котка.

Макар и на пръв поглед очевидни, но може да се изненадате колко стопани неглижират тези просто грижи за котката. Не забравяйте, че дори и мяукащите животни да са самостоятелни, те имат нужда от вашето внимание, любов и грижи за тях, както и за тяхното пространство.

Виж още