5 интелигентни избора, които да направите за здравето и щастието на котката

домашна котка Снимка: iStock

Н ие сме отговорни за нашите гальовни домашни любимци. Тяхното здраве, щастие, ниво на активност и красива козина зависят от нас. Затова е важно да правим правилните избори за мъркащите ни приятели! Нека да разгледаме пет интелигентни избора, които можете да направите, за да поддържате здравето и щастието на вашия домашен любимец.

1. Партнирайте си с вашия ветеринарен лекар

Вие познавате вашия домашен любимец най-добре! Когато комбинирате своя опит с медицинските познания на вашия ветеринарен лекар, вашата котка може само да се възползва. Повечето родители на домашни любимци бързо се обръщат към своя ветеринарен лекар, когато косматият им приятел е болен или наранен, но не пренебрегвайте значението на превантивните грижи.

домашна коткаСнимка: iStock

Малките котенца обикновено трябва да посещават ветеринаря по-често докато се направи целият курс задължителни ваксини, обезпаразитявания и, за да се наблюдава растежа и развитието им. Възрастните в разцвета на живота си обикновено се нуждаят от годишни посещения в при ветеринаря, но след като достигнат старостта си, прегледите два пъти годишно са от полза, така че проблемите, свързани със старостта, да могат да бъдат идентифицирани и лекувани възможно най-бързо.

Dogsandcats.bg

Посещенията при ветеринар може да включват:

 • Физическо изследване
 • Ваксинации
 • Тестване за дирофилариоза, вирус на котешка левкемия и вирус на котешка имунна недостатъчност
 • Обсъждане на подходяща профилактика срещу дирофилариоза, бълхи и кърлежи
 • Фекални изследвания и/или обезпаразитяване
 • Помощ при решенията за стерилизация и кастрация
 • Микрочипиране
 • Рутинни лабораторни тестове за проверка на функцията на органите, броя на кръвните клетки и др
 • Дентални почиствания
 • Предоставяне на съвети за грижа за домашни любимци и отговаряне на всякакви въпроси, които може да имате

2. Дайте приоритет на храненето и упражненията

домашна коткаСнимка: iStock

Комбинирането на добро хранене с подходящи упражнения е може би най-важното нещо, което можете да правите всеки ден, за да поддържате домашния си любимец здрав и щастлив. Хранете с пълноценна и балансирана, подходяща за възрастта храна. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар каква диета препоръчва за гальовния ви спътник и, ако решите да го храните с домашно приготвена диета. Повечето рецепти, налични онлайн, не осигуряват балансирано хранене за котки, така че задължително поговорете дали това е удачен вариант за вашия мяукащ приятел.

И не забравяйте - не прехранвайте котката си. Над половината от котките са с наднормено тегло, което излага домашните любимци на повишен риск от много сериозни заболявания. Изследванията показват, че домашните любимци, които са с нормално тегло, живеят по-дълго и по-здравословно.

Домашните любимци също трябва да правят упражнения всеки ден, за да поддържат телата си силни и да предотвратят скуката. Прекарвайте известно време с вашата котка поне веднъж на ден. Следете за признаци на потенциални здравословни проблеми, като накуцване или лесно уморяване.

3. Разресвайте козината и се грижете за зъбите

Специфичните породи имат различни нужди, когато става въпрос за грижа за козината - някои котки имат нужда от ежедневно четкане, други няколко пъти в седмицата. Имайте предвид следните основни неща:

домашна коткаСнимка: iStock

 • Повечето домашни любимци имат някаква степен на зъбно заболяване, когато навършат три години. Мийте зъбите на вашия домашен любимец всеки ден с четка за зъби с мек косъм и подходяща за домашни любимци паста за зъби. Ако това не е възможно, обмислете използването на алтернативни продукти за грижа за зъбите, които са одобрени от ветеринарен лекар.
 • Изчетквайте козината на вашия домашен любимец поне веднъж седмично, за да премахнете разхлабената козина. Дългокосместите домашни любимци може да се нуждаят от по-често разресване, за да предотвратят заплитане. Повечето домашни любимци обичат да бъдат разресвани нежно, така че това е отлична възможност за свързване и добър шанс да проверите за бълхи, кърлежи, кожни проблеми и нови бучки или подутини.
 • Здравите домашни любимци може да се нуждаят от къпане само когато се изцапат или започнат да миришат, но по-честите къпания могат да бъдат важна част от справянето с алергиите или лечението на кожни проблеми.
 • Преглеждайте ушите на вашия домашен любимец всяка седмица за прекомерна мръсотия и ушна кал и ги почиствайте, ако е необходимо. Потърсете медицинска помощ, ако видите признаци на инфекция като зачервяване или секреция.
 • Проверявайте ноктите на вашия домашен любимец всеки месец и ги подрязвайте, когато са твърде дълги.

4. Следете поведението на котката

Социализацията е най-добрият начин за предотвратяване на поведенческите проблеми, които често карат собствениците да оставят кучета и котки в приюти за животни. Излагайте вашия домашен любимец на възможно най-много нови, положителни ситуации, особено когато е малък. Освен това се уверете, че вашият домашен любимец получава достатъчно физически и умствени упражнения, за да го предпазите от поведение поради задържана енергия и скука.

Обучението също е важно, дори и да ви се струва, че котките не подлежат на такова. Може да научите котката си на прости команди - като да идва или да реагира на името си.

домашна коткаСнимка: iStock

5. Помислете за застраховка за домашни любимци

Въпреки всичките ни усилия, повечето домашни любимци в крайна сметка развиват заболявания или наранявания, които често изискват скъпо ветеринарно лечение. Може би имате възможността да платите за всичко, от което вашият домашен любимец може да се нуждае в момента, но ако не, време е да помислите за застраховка за домашни любимци. Налични са полици, които отговарят на повечето бюджети, а спокойствието, което идва със знанието, че можете да осигурите грижите, от които вашият домашен любимец се нуждае, е наистина безценно.

Виж още