5 изненадващо опасни храни за котките

домашна котка Снимка: iStock

Т ъй като обожаваме нашите гальовни приятели, можем да се изкушим да ги погледиз с някое лакомство – включително храна, предназначена за хора. Но преди да започнете да храните котката си с храни от чинията си, важно е да разберете, че макар някои храни да са здравословни и вкусни за хората, те може да са напълно опасни за вашата котка.

Ето пет изненадващо опасни храни, които да избягвате да давате на вашите котешки приятели.

1. Риба тон

Не може да се отрече, че котките обичат риба тон. И за тях е добре да се наслаждават като малко лакомство от време на време, но никога като заместител на хранене или част от редовната диета на вашата котка.

Колкото и да е вкусна и полезна за нас, трябва да сме наясно, че на рибата тон липсват основните съставки, които притежава правилно формулираната котешка храна. В крайна сметка вашата котка може да изпита недостиг на витамини и минерали, така че не се препоръчва да замените пълноценното хранене с риба тон.

Dogsandcats.bg

Съществува и малък риск от опасности от задавяне от кости, отравяне с живак и дори хипертиреоидизъм, тъй като изкуствените аромати, които понякога се използват в преработените консервирани храни, могат да бъдат свързани със състоянието при котки.

Като цяло трябва да се стремите да избягвате да храните котката си с риба тон, защото дори и да се предлага като лакомство от време на време, по-голямата част от това, което котките ядат, трябва да бъде балансирана диета. Като цяло лакомствата не са балансирани и не трябва да съставляват значителна част от дневния им прием на мяукащия приятел.

2. Млечни продукти

Котенцата се нуждаят от майчиното си мляко, за да оцелеят. Но след като пораснат до възрастни котки, това мляко се заменя с твърди храни – и не само, че вече не се нуждаят от мляко, ензимът, който котенцата използват за смилане на млякото на майка си се разсейва и котенцата губят способността си да обработват млякото.

3. Алкохол

домашна коткаСнимка: iStock

Може да искате да се отпуснете с бира, коктейл или чаша вино в края на деня, но е наложително да държите напитката си далеч от котката си, ако тя изглежда се интересува от нея.

Хубавото е, че алкохолното отравяне при домашни любимци е рядко, тъй като алкохолът обикновено е неприятен за повечето животни и те едва ли ще проявят интерес към него. Но дори малки количества алкохол могат да причинят увреждане на мозъка, увреждане на черния дроб, кома или смърт при котките, тъй като повечето домашни любимци са много по-малки от хората, по-малка доза алкохол може да се окаже по-опасна за тях, отколкото би била за нас.

4. Остатъци от масата и мазнини

домашна коткаСнимка: iStock

По принцип не е препоръчително да храните котката си с остатъци от кухня или маса. Мазнините, например, ако са сурови, могат да доведат до множество храносмилателни проблеми (като повръщане) или болести, причинени от храна (като салмонела). По-специално, мазнините могат да доведат до панкреатит, който може да бъде изключително сериозен за котките и да доведе до дългосрочни здравословни проблеми. Погълнатите фрагменти от кост също могат да причинят големи щети на зъбите и храносмилателната система на вашата котка.

5. Кофеин

Може да се нуждаете от голяма доза кофеин, за да започнете работа сутрин, но същата доза кофеин може да бъде опасна за вашата котка.

Кучетата и котките изглеждат по-чувствителни към ефектите на кофеина от хората. Едно или две близвания на кафе е малко вероятно да причинят отравяне при повечето домашни любимци. Въпреки това, поглъщането на неизползвана утайка от кафе или зърна, пакетчета чай или добавки може да причини сериозна токсичност при котките.

Съвети как да пазите котките си от опасни храни

домашна коткаСнимка: iStock

Ясно е, че има много човешки храни, които могат да бъдат опасни за вашата котка, но това не означава, че трябва да спрете да им се наслаждавате. Ето няколко съвета за съхранение и ядене на храна във вашия дом (и същевременно за защита на вашата котка):

  • Дръжте всички шкафове затворени и заключени. Ако съхранявате храна в шкафове, уверете се, че те са затворени, заключени и недостъпни за вашата котка.
  • Не забравяйте да прибирате всяка оставена храна. След готвене, приготвяне на храна или ядене, не забравяйте да проверите плотовете и пода за остатъци от храна - и ако намерите такава, почистете я (преди вашата котка да я намери).
  • Гледайте чинията/чашата си. Когато се храните, следете чинията си и се уверете, че котката ви не се опитва да открадне храна (или да опита от напитката ви!), докато не я гледате.

Ако подозирате, че котката ви може да е изяла някоя от тези опасни храни или нещо друго, което може да е опасно за здравето им, важно е незабавно да потърсите помощ от ветеринар.

Виж още