5 начина да бъдете по-добър собственик на котка

Котка и собственик Снимка: IStock

С ъжителството с мъркащ домашен любимец може да е много забавно и обогатяващо, но като като собственици на котка носим отговорност за животинчето. Макар и понякога да изглеждат отдалечени, котките са прекрасни приятели и верни спътници, когато не се чувстваме добре. Много котешки стопани могат да потвърдят, че котката им стои неотлъчно до тях в моменти на тъга. Как да бъдем още по-добри собственици на гальовен приятел, ще научим сега!

1. Социализирайте котето

Котка и собственикСнимка: IStock

Когато става въпрос за отглеждане на щастлива и доволна котка, малко неща са по-важни от социализацията. Отделянето на време, за да представите вашата котка на приятели, семейство и други домашни любимци, плюс съчетаването на тези взаимодействия с лакомства и похвали, може да ѝ помогне да се почувства комфортно сред различни хора и животни. А терминът „социализация“ включва много повече от новите приятели на вашата котка - позволяването ѝ да изпита неща като нови миризми, дори звуци на домакински уреди … Всичко това ще ѝ помогне да се страхува по-малко от непознати ситуации в бъдеще.

2. Посетете ветеринарния лекар

Говорейки за хора, с които вашата котка трябва да се среща, ето един много важен - ветеринарният лекар! За съжаление, мъркащите приятели посещават ветеринарен лекар по-рядко от кучетата, въпреки че се нуждаят (и заслужават) от тези прегледи точно толкова, колкото и кучетата. Премахнете стреса от посещението на гальовния приятел при ветеринар, като го обучите да свикне с транспортната си чанта, срещите с нови хора, новата обстановка и някои манипулации, които са необходими.

Dogsandcats.bg

3. Наблегнете на упражненията

Котка и собственикСнимка: iStock

Котките обичат да играят. Ако нямат достатъчно места, на които да го правят у дома, те ще станат отегчени и дори могат да развият проблемно поведение, като например - да точат ноктите си в мебелите ни или да играят и хапят ръцете ни. Упражненията трябва да са част от ежедневието на гальовния приятел, защото котката с наднормено тегло може да развие редица здравословни проблеми.

Ако искате да организирате допълнително забавление и стимулация на мяукащия спътник - защо не го научите да ходи на каишка. Започнете с тренировки вкъщи, а след като котката е свикнала - изведете я на разходка на спокойно място в природата, където ще може да души и издледва.

4. Осигурете подходящата храна

Наред с игрите и упражненията, мяукащият домашен любимец трябва да се храни с пълноценна храна, която е подходяща за неговата възраст, начин на живот и нужди. Много собственици имат склонността да прехранват котката или да купуват храна, която не е най-добрият избор за тях. Поговорете с ветеринарния лекар и го помолете да ви препоръча вид храна, както и план за хранене, който би бил съвместим с мяукащия спътик.  

5. Наблюдавайте за проблеми с котешката тоалетна

Внимателното следене на типичната рутина на вашата котка за ходене до тоалетна може бързо да ви насочи към проблем, ако възникне такъв. Проблемите с котешката тоалетна могат да сигнализират за основен здравословен проблем като бъбречно заболяване или диабет. Ако тоалетната на вашата котка е с подходящ размер, на правилното място и се почиства достатъчно често, това е страхотно начало - просто не забравяйте да обърнете внимание, ако котката ви започне да има инциденти или изглежда не желае да използва тоалетната си се свържете веднага с вашия ветеринарен лекар.

Не е трудно да сме добри и отговорни собственици на домашни любимци. Просто трябва да наблюдаваме за необичайни поведения, да играем с котката и разбира се - да сме в крак с всички необходими ваксини и обезпаразитяване на мъркащия спътник. Така ще му върнем всичката любов, с която ни дарява!

Котка и собственикСнимка: IStock

Вижте още:

5 причини да живеем с котка

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Защо котката ми ме облизва

Виж още