5 начина да изхвърляме пясъка от котешката тоалетна без найлонови торбички

Котешка тоалетна Снимка: Istock

В ъв все повече и повече сфери на нашия живот сме насърчавани да се откажем от пластмасовите продукти за еднократна употреба и да намерим алтернативи, които щадят природата. По същия начин по който собствениците на кучета могат да използват биоразградими торбички за отпадъци, с които да събират изпражненията на домашния любимец, котешките стопани също могат да преминат на екологични начини да изхвърлят пясъка от котешката тоалетна. 

“Класическият” начин, по който собствениците на мъркащи животни почистват котешката тоалетна е да използват торби за боклук, където да събират бучките от котешката урина и изпражненията. Колкото и да са достъпни и лесни за употреба, пластмасовите торби са много голям проблем за природата. Ако сметнем, че всеки собственик на котка използва найлонови торби всеки ден, за да почисти котешката тоалетна, можем да стигнем до много страшно число боклук. За съжаление, целият този акумулиран отпадък се изхвърля в сметища, но и в природата и най-вече - океана.

Изчислено е, че може да отнеме повече от 20 години, преди пластмасовите торбички да се разградят в океана и че дори след това време микрочастиците могат да останат и да внесат смут в природа. Време е да намерим алтернативи на найлоновите торбички, а може би ще се изненадате, че това е много по-лесно отколкото си предполагате. 

1. Компостиране

КомпостСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Възможно е да компостирате котешки изпражнения, въпреки че има някои стъпки, които трябва да предприемете, за да гарантирате безопасното им използване по този начин.

Котешките изпражнения могат да съдържат бактерия, наречена Toxoplasma gandii, която може да доведе до токсоплазмоза, а това състояние може да засегне собствениците, които почистват тоалетната. Особено важно е бременните жени, малките деца и хората със заболявания или слаба имунна система да бъдат особено внимателни когато чистят котешки изпражнения, а най-добре да избягват тази дейност. 

Ако имате домашен компост, можете да компостирате и котешките отпадъци, но не бива да използвате компоста върху нещо, което е годно за консумация или на места, където можете да влезете в контакт с него. Не всички бактерии, които се съдържат в котешките отпадъци се унищожават при процеса на компостиране. 

Все пак, ако процесът е безопасен, котешките изпражнения могат да се превърнат в силен и ефикасен тор, тъй като е богат на вещества. 

2. Заровете котешките отпадъци в градината

Ако живеете в къща, можете да заровите отпадъците във вашата градина. Не трябва обаче да ги изхвърляте на повърхността, а в дупка, която сте изкопали предварително. Можете да обособите място, където заедно с биоразградима постелка за котешка тоалетна или дървесни пелети да заравяте котешките екскременти или урина, като след това покривате с пръст от градината. 

Котешка тоалетнаСнимка: IStock

3. Биоразградими торбички

Можете да закупите биоразградими торбички, които можете да откриете в зоомагазините. 

4. Преизползвайте найлонови торби и пликове, които имате у дома

Някои от нас все още имат стари найлонови пазарски чанти или ви се случва да отидете на пазар, но да забравите торбата си от плат, което ще ви накара да закупите найлонов плик. След това можете да го преизползвате като събирате в него отпадъците от вашия мъркащ приятел.

5. Използвайте котешка постелка за тоалетна на растителна основа

Котешка тоалетнаСнимка: IStock

Хубавото е, че в днешно време не избираме само между бентонитен или силиконен пясък за тоалетна, а можем да открием много различни видове, сред които и такива, които можем съвсем спокойно да изхвърлим в тоалетната или в градината си. Много популярен вариант са пелетите и постелките от дървесни стърготини. Тези котешки постелки по нищо не отстъпват на “традиционните”, а се почистват изключително лесно, тъй като можете директно да ги изхвърлите в тоалетната без да се притеснявате от запушване на канала.

Пластмасата за еднократна употреба е вредна за околната среда, тъй като използва изкопаеми горива при производството си. Освен това са необходими десетилетия, за да се разпадне и разгради. Един от начините, по който собствениците на домашни любимци често използват тези торбички, е събирането и изхвърлянето на котешка тоалетна. Хубавото е, че в днешно време имаме алтернативи, които ни позволяват хем да почистваме котешката тоалетна, хем да опазим природата с помощта на биоразградими торбички за отпадъци или пясък за тоалетна на растителна основа. 

Виж още