5 начина да разберем, че малкото коте иска да отиде до тоалетна

малко коте Снимка: iStock

Н едостатъкът на това, че хората опитомяват котките, е, че навиците за тоалетна на котките значително се различават от нашите!

Въпреки че майките чудесно обучават малките си на тоалетни навици, може да се случи да осиновите или спасите малко коте, което поради някаква причина няма майка. И все пак настъпва момента, в който когато котето порасне, трябва да го научите да използва котешката си тоалетна. Въпреки че използването на котешка тоалетна е инстинкт, котенцата все пак се нуждаят от напътствия.

Ключът към обучението на котенцето за ползване на тоалетна е да знаете кога то трябва да използва тоалетната. Затова в тази статия ще ви помогнем с пет признака, по които да познаете, че мъничето трябва да използва тоалетната.

1. Котенцата ходят до тоалетна много скоро след хранене

малко котеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Високият метаболизъм на котенцето не само подхранва растежа и развитието му, но и увеличава скоростта на храносмилане и обработка на водата. Най-често котето има нужда да използва тоалетната в рамките на 15 минути след хранене или пиене на вода.

Това дава тласък на храносмилането и отмива отпадъците, за да се освободи място за преработване на новите погълнати продукти. След като котето се нахрани или пие вода, го заведете до тоалетната - по този начин ще се съобразите с биологичния му график и ще създадете рутина.

Също така трябва да го заведете до котешката тоалетна малко след като се събуди или след като започне да се успокоява след интензивна игра. Тези междинни моменти са стандартното време за тоалетна, така че поставянето им в тоалетната кутия може да гарантира, че са на правилното място!

2. Ровене

Котките по естествен начин заравят отпадъците си. Тази тактика предотвратява откриването им от хищници и показва подчинение на други доминиращи индивиди. За да улеснят процеса на зариване, котките първо изкопават вдлъбнатина, тъй като след това е по-лесно да покрият изпражненията си. Котките също така покриват остатъците от храната си, така че не бъркайте това поведение, ако те ровят с лапи около купата си за храна.

Вътре в дома може да наблюдавате поведение на ровене или драскане около котешката тоалетна, а дори и вътре в нея. „Ровенето“ по пода до тоалетната е знак, че котето се готви да отиде до тоалетната в последния момент, затова действайте бързо, за да го поставете вътре.

3. Безпокойство

Както добре знаете, желанието за дефекация или уриниране изпраща сигнали през тялото. Биологията на вашата котка не е по-различна. Често този сигнал се забавя при котенцата, така че щом почувстват нужда да отидат, трябва да го направят бързо.

малко котеСнимка: iStock

Котенцата търсят място за самостоятелна тоалетна. Ако котето ви спре да прави нещо, за да се втурне към тоалетната или изглежда сякаш видимо души и търси нещо, изглежда неспокойно - заведете го до тоалетната, защото може да търси нея.

4. Плач

Котенцата естествено няма да искат да ходят до тоалетна на открито в хола ви. Те харесват сигурността на отделно място, в който могат да заровят отпадъците си.

Ако не могат да намерят място, в което да се чувстват добре, те ще ви уведомят устно за това. Вашето коте може да се „разплаче“, ако е блокирано от своята тоалетна, не може да я открие или иска да излезе навън. Този словесен сигнал може да ви помогне да разберете кога то се нуждае от някакво насочване.

5. Клякане

Ако пропуснете всички горепосочени сигнали, едно нещо ще ви подскаже, че катастрофата е на път да се случи. Вашето коте ще „заеме позиция“. Котките клякат, за да подредят червата си за действие. За да насочат урината далеч от тялото, те ще потопят таза си към земята.

Ако забележите този знак, разполагате само със секунди, за да преместите котето си в тоалетната.

Основи на обучението на котенце за тоалетна

За щастие на нас, стопаните на котки, котките естествено се стремят да заравят отпадъците си. Това превръща котешката тоалетна в любимото място за ходене до тоалетна и инцидентите с възрастни котки в дома са рядкост.

За котенцата е необходимо домашно обучение, за да се обучи използването на котешката тоалетна. Котенцата все още нямат достатъчно умствено разбиране, за да възприемат физическите сигнали, и често, когато им се прииска да отидат, имат малко време да реагират. Освен това те имат недоразвити коремни и сфинктерни мускули, за да могат физически да го задържат.

Успешното тоалетно обучение се основава на два принципа.

  • Разпознаване на знаците. Нашият списък по-горе ще ви помогне да овладеете изкуството на котешкото поведение в тоалетната, така че да можете да поставите отметка до това.
  • Осигуряване на подходяща котешка тоалетна.

С тези две неща котето ви бързо ще научи кога и къде да ходи до тоалетна и преди да се усетите, инстинктите му ще го насочат към пълно приучаване към домашна тоалетна. Но понякога все пак се случват инциденти, така че когато става въпрос за котенца, винаги е добре да имате под ръка добър ензимен спрей.

малко котеСнимка: iStock

Няколко съвета за избора на котешка тоалетна

  • Осигурете отделна котешка тоалетна за всяка котка в дома. Вашето коте се нуждае от собствена кутия, за да се чувства сигурно и защитено. Химикалите от отпадъците на другите котки могат да предизвикат сплашване и дискомфорт.
  • Осигурете тоалетни. Ако котето ви е единствената котка, все пак е препоръчително да имате една резервна кутия. Още по-добре е, ако са поставени на различни места в дома ви (особено ако става дума за къща), за да може котето да отиде във всеки един момент до тоалетна.
  • Осигурете уединение. Кутията трябва да бъде разположена на тихо място с малко движение от страна на домакинството. Котките обичат да са сами, затова не забравяйте да ги оставите сами.
  • Добавете от техния аромат към постелката. Ако котето ви има инцидент с уриниране или изхождане в дома, можете да добавите отпадъците към тоалетната. Това ще покаже на котето ви, че това е мястото, на което трябва да отиде следващия път.

Някои котенца се приучават на тоалетна за ден-два, докато на други може да им отнеме седмици. Ключът е в проявата на търпение. Използвайте последователни практики за обучение и никога не наказвайте котето си за грешки. Помнете, че котето ви е бебе и все още се развива.

Виж още