Защо котката ми повръща храна, която не е сдъвкана

котка повръща Снимка: iStock

Н а всеки собственик на гальовен домашен любимец се е случвало да почиства пихтията, която котката е повърнала. Повръщането при котките е сравнително често и може да е невинно, но може да бъде и признак на основно заболяване.

Котките повръщат по много различни причини и някои котки са много предразположени към това. Ако мяукащия домашен любимец редовно изхвърля несмляна храна, но иначе изглежда добре, това едва ли ще ви притеснява. Въпреки това, ако се появи жълта жлъчка или пяна, или ако котката ви има други симптоми на неразположение, това не трябва да се пренебрегва и трябва да се потърси ветеринарен съвет.

Защо котките повръщат несмляна храна?

  • Преяждане

котка повръщаСнимка: iStock

Ако мъркащия домашен любимец редовно поглъща храна и бързо изяжда повече, отколкото стомахът му може да побере, той може да повърне несмляната храна обратно, скоро след хранене. Някои котки са склонни към това поведение и то може да се случва редовно, дори ежедневно.

Dogsandcats.bg

За да се опитате да се преборите с преяждането на вашата котка, трябва да се опитате да промените скоростта, с която тя яде. Един от най-надеждните методи би бил използването на хранилка за бавно хранене, каквато може да откриете в зоомагазините. Закупените от магазина хранилки за пъзели или хранилки за бавно хранене ще помогнат, като направят по-трудно за вашата котка да се добере до храната, така че да трябва да полага повече усилия и да не може да яде.

Ако бюджетът ви е ограничен, можете да опитате свой собствен метод за създаване на бавна хранилка, като храните от плоска чиния, а не от купа, така че храната да се движи повече и следователно да е по-голямо предизвикателство за вашата котка да яде. Ако не успеете, можете да опитате да разделите храненията на по-малки количества и да се храните по-често, както и да поставяте храната в различни купи.

  • Повръщане на космени топки

котка повръщаСнимка: iStock

Топките от косми са много често срещани, особено при дългокосмести котки, тъй като те ежедневно поглъщат известно количество козина докато се почистват.

Един от начините за справяне с космените топки е да започнете редовна рутинна грижа за вашата котка. Някои котки просто не отделят необходимото време за миене и могат да натрупат прекалено много мъртви косми в козината си. Като разресвате котката си редовно, ще намалите шансовете за топки косми. Ако котката ви не се наслаждава или дори не толерира разресването, може да опитате с продукти за грижа за котешката козина, както или да се консултирате с ветеринар или грумър как да подходите.

  • Котката е консумирала трева

Може да сте забелязали котката ви да яде трева, след което повръща. Или може да сте виждали стръкове трева в купчини повръщано около дома си. Котките често обичат да ядат трева, но формата и дължината на стръкчетата трева могат да раздразнят рефлекса за повръщане, особено ако малко трева попадне в гърлото.

котка повръщаСнимка: iStock

Много хора вярват, че котките ще изберат да ядат трева, когато се почувстват болни, за да се накарат да повърнат. Тъй като обаче не можем да ги попитаме, няма начин да разберем дали това е вярно или просто им харесва.

  • Запушване на червата

Въпреки че като цяло котките са по-малко склонни да консумират предмети или храни, които са опасни за тях, защото миришат лошо, има палави мъркащи приятели, които са готови да сложат всичко в устата си, а това да е опасно за тях. Ако предмет или някакъв опасен материал попадне в червата, той може да причини запушване, което води до повръщане. Ако котката ви повръща или не се чувства добре и имате подозрение, че може да е погълнала чуждо тяло, наистина е важно спешно да се свържете с ветеринарен лекар.

  • Алергии

Точно както хората, котките могат да имат хранителни алергии. При някои гальовни животни съставка в стандартна котешка храна ще предизвика алергична реакция. Това обикновено е източник на протеини или въглехидрати. Ако вашата котка има алергия към котешка храна, тя може постоянно да повръща, да губи тегло, да има диария и да стане летаргична. Вашият ветеринарен лекар ще може да направи някои тестове, за да разбере дали причината е алергия и след това да препоръча подходяща хипоалергенна диета.

котка повръщаСнимка: iStock

Има няколко хипоалергенни диети, предлагани по лекарско предписание, и най-добрите резултати често се наблюдават с тях. Въпреки това, може да се опита просто с друга храна, за да се провери дали тя понася на котката ви.

Основната причина за повръщане на несмляна храна е преяждането. Ако вашата котка яде твърде много, твърде бързо, стомахът се преразтяга и се появява повръщане скоро след хранене. За да се борите с това, опитайте се да гарантирате, че мяукащият приятел яде по-бавно или се храни малко и често. И не забравяйте, че повръщането е нормално, но ако се случва ежедневно - нещо не е наред и следва да проверите каква е причината за повръщането, било то на сдъвкана храна или не.

котка повръщаСнимка: iStock

Виж още