5 неща за които можем да благодарим на котката ни

котка и собственик Снимка: iStock

Ж ивотът с домашен любимец е изпълнен с много любов, топлина, забавление и разбира се - трудни моменти. Като собственици на мъркащи животни не можем да не сме благодарни за всеки ден с пухкавия ни спътник. Затова тази година сме благодарни на котките си за следното:

1. Те правят трудните дни по-лесни

След дълъг, тежък работен ден, след часове в трафика, отваряте вратата, за да влезете в дома си и мъркащият приятел е там, готов да ви посрещне! Дали ще дойде да ви подуши или ще се врътне елегантно или пък ще легне в краката ви, за да го погалите - всяка котка е различна. Едно обаче е сигурно - тя се радва да ви види! Без значение колко тежък е денят, това щастие, което мяукащият приятел показва, просто, за да види, че сте у дома, е достатъчно, за да преодолеете най-лошите дни.

котка и собственикСнимка: iStock

И това не е всичко. В дните, когато сте тъжни или болни и не ви се прави нищо друго, освен да лежите на дивана и да гледате телевизия, котката ви скача и сяда в скута ви. Тя мърка, докато галите козината ѝ, което може да има успокояващо усещане за нея, както и за вас. Когато тя се сгуши по-близо до вас и можете да почувствате нейната топлина, сърцето и здравето ви веднага се стоплят!

Dogsandcats.bg

2. Карат ни да се смеем

Има причина да имаме такъв афинитет да прекарваме часове от живота си в гледане на забавни видеоклипове с котки онлайн. Сякаш комик е кодиран в тяхното ДНК. Начинът, по който са хипнотизирани от връв или пера или преследват фенерче от любопитство; не можете да не се смеете, опитвайки се да се чудите какво се случва в главите им.

3. Държат ни нащрек

Въпреки че това може да не звучи като нещо, за което да сме благодарни, определено е така. Всеки, който е или е бил родител на домашен любимец, знае, че не винаги е най-лесното. Може би котката ви е съборила саксията с цветя от рафта или е бутнала кутията ви за бижута, със сигурност никой ден не е скучен като родител на домашен любимец. Винаги има дни, в които търпението ви ще бъде изпитано, но когато погледнете  мяукащия си приятел10 минути по-късно, дори не си спомняте за какво сте били ядосани. Те имат начин да ви накарат да развиете селективна памет!

котка и собственикСнимка: iStock

Те ви дават усещане за цел и това е една от най-добрите работни места, които някога бихте могли да имате. Удовлетворението, което получавате, когато вашето коте ви поздрави за „Добро утро“ или седне в скута ви определено топли душата ви!

4. Те ни поддържат по-здрави

Изследователи от Харвард установяват, че отглеждането на домашен любимец доказано помага за понижаване на кръвното налягане, намалява стреса и намалява риска от здравословни проблеми, свързани със сърцето. Това може да се дължи на редица причини, включително тези, изброени по-горе, но друг признак за това как котките могат да помогнат за подобряване на вашето здраве е, че ви карат да се движите.

5. Те ни дават цел

Някои биха могли да кажат, че ни занимават, но в действителност грижата за някой друг, освен за себе си, ви доставя голяма радост. Да видите как котката ви е доволна, че я храните или галите всеки ден, е достатъчно, за да се появят сълзи от радост в очите ви. Те улесняват ставането от леглото всеки ден.

котка и собственикСнимка: iStock

Цялата работа и отговорност, които се влагат в отглеждането на домашни любимци, се връщат десетократно в радостта, която те носят в живота ни всеки ден.

Толкова сме благодарни за всички топли прегръдки в студените, зимни нощи; лигавите целувки; успокояващото мъркане; часовете за забавление; историите за години напред; топлите сърца, които ни даряват; и повече от всичко, несравнимата радост, която те носят в живота ни всеки ден! Така че през този празничен сезон не забравяйте да благодарите за вашето коте, като им кажете колко много означава за вас и колко много се е променил животът ви към по-добро, когато сте го довели у дома.

Виж още