5 неврологични разстройства при котките

котка при ветеринар Снимка: iStock

Н аистина е страшно, когато нашите домашни любимци се разболеят, особено когато не се държат както обикновено. Често един от първите признаци, че нещо не е наред с нашата котка, е, че изглежда тиха, летаргична или се опитва да се скрие. Този вид признаци могат да се появят при много различни проблеми, от треска до нещо по-сериозно. Но какво ще стане, ако тяхната личност се промени, или имат затруднения при ходене, или дори започнат да получават припадъци? Това може да са признаци на неврологичен проблем и изискват незабавна ветеринарна помощ.

Има няколко причини за неврологично заболяване при котки: инфекция, травма, вродени проблеми и рак и други. Нека разгледаме по-отблизо неврологичните разстройства, които засягат котките, за да научим за какви за признаци да внимаваме и как могат да се лекуват тези разстройства.

Разбиране на котешките неврологични заболявания

котка при ветеринарСнимка: iStock

Както знаем, нервната система е изключително сложна и е отговорна за контролирането на всеки друг аспект на биологичната функция, от основните рефлекси, движение и координация, хормони, храносмилане, дишане, мислене – всичко! Така че, когато нещо се обърка с тази система, резултатите могат да бъдат катастрофални.

Dogsandcats.bg

Тъй като има толкова много различни начини, по които неврологичното разстройство може да се прояви, задълбочената анамнеза е жизненоважна, включително какви признаци сте забелязали, колко време продължават и всички други промени, които сте наблюдавали. Местоположението, видът и продължителността на клиничните признаци могат да ни дадат огромно количество информация.

В тази статия ще изброим най-честите форми на неврологични заболявания при мяукащите приятели.

1. Котешки инфекциозен перитонит (FIP)

FIP е вирусна инфекция, причинена от щам на котешки коронавирус, семейство вируси, които причиняват редица респираторни и стомашно-чревни заболявания при хората.

Котешкият коронавирус е относително често срещан сред котките, особено тези, които живеят в котешки популации или домакинства с много котки. Отделя се с изпражненията и лесно се прихваща от други котки в обща среда и в повечето случаи протича безсимптомно. Ако котката се разболее или има имунен компромет, е заразена с друг вирус (като вирус на котешка левкемия) или като цяло е в лошо здраве и състояние, вирусът може да мутира в активна форма, която в почти всички случаи е фатална.

Макар че вече съществува ваксина срещу този вирус, нейната ефективност все още не е доказана и не се знае доколко предпазва мяукащите животни. Все пак, годишните ваксини, които следва да се поставят на всяка котка значително могат да допринесат и да я предпазят от други забовявания.

2. Отит

Инфекциите на ушите понякога могат да предизвикат реакции, които изглеждат като неврологични признаци, но могат да причинят и истински неврологични разстройства. Ако котката има инфекция на външната част на ухото (външен отит), тя може да наклони главата си поради болката и възпалението в ухото, но това не е неврологично накланяне на главата.

Ако инфекцията достигне средното ухо (отит на средното ухо) или вътрешното ухо (отит интерна), възпалението на лицевите нерви причинява синдром на Хорнер или нарушаване на вестибуларния апарат. Признаците на вестибуларно заболяване включват въртене в кръг, накланяне на главата и бързо трептене на очите, наречено нистагъм.

котка при ветеринарСнимка: iStock

В тежки случаи инфекцията и възпалението могат да се придвижат нагоре по нервите към мозъка, което може да причини по-тежки неврологични признаци като депресия, промени в поведението и гърчове.

Неврологичните признаци, свързани с отит, могат да се появят за няколко часа, но обикновено се предшестват от признаци на дискомфорт и дразнене на ухото. Котките, които са имали повтарящи се епизоди на външен отит, са изложени на по-голям риск от развитие на среден или вътрешен отит, както и котките, които страдат от ушни полипи.

Лечението на отит може да включва капки за уши, перорални антибиотици и стероиди.

В повечето случаи прогнозата е благоприятна, при условие че няма трайно увреждане на нервите.

3. Неоплазия (рак)

Туморите на мозъка и гръбначния мозък, за щастие, не са чести при котките и рядко се наблюдават при котки на възраст под 10 години. Клиничните признаци, причинени от тумори, засягащи мозъка и гръбначния мозък, ще зависят много от това къде се намира туморът, вида на тумора и колко бързо расте.

Някои тумори са доброкачествени, което означава, че те могат да растат дълго време (месеци до години), преди да се видят каквито и да било клинични признаци, докато злокачествените тумори ще нахлуят в други тъкани. Злокачествените тумори в други части на тялото също могат да се разпространят в мозъка.

Един от най-честите клинични признаци на мозъчни тумори са гърчове, като промени в личността, летаргия, депресия, накланяне на главата, нистагъм и липса на апетит.

Туморите, разположени в гръбначния мозък, най-често водят до слабост, тремор или парализа на крайниците и могат също да причинят проблеми с ходенето до тоалетна.:

Възможностите за лечение на мозъчни или гръбначни тумори при котки често са ограничени не само от включената анатомия, но и от цената и страничните ефекти от това лечение. В зависимост от вида и местоположението на тумора, лечението може да включва операция, лъчева терапия или медицинско лечение на клиничните признаци, особено когато са включени гърчове.

4. Епилепсия/гърчове

котка при ветеринарСнимка: iStock

При котките, както и при хората, гърчовете обикновено могат да бъдат класифицирани в една от трите категории:

  •  Генетични/идиопатични припадъци (известни още като епилепсия)
  •  Вторични (структурни) припадъци: причинени от мозъчни тумори, заболявания, засягащи пряко мозъчната тъкан.
  •  Реактивни припадъци: причинени от възпаление, токсини, треска и т.н. извън мозъка.

Епилепсията се появява за първи път при котки на възраст под 7 години и котката има напълно нормално поведение между пристъпите. Доста обичайно е котките с епилепсия да имат периоди от няколко месеца между пристъпите, но честотата има тенденция да се увеличава с времето.

В случай на вторични или реактивни припадъци, лечението (и успехът на лечението) ще зависи от основната причина. Лечението на котешка епилепсия обикновено включва употребата на антиепилептични лекарства, но може да не се започне, освен ако/докато гърчовете не са чести и/или тежки. Прогнозата за котки с епилепсия зависи от техния отговор на терапевтичното лечение.

5. Травма

котка при ветеринарСнимка: iStock

Пътнотранспортните произшествия са най-честата причина за причинена от травма неврологична дисфункция. Наблюдаваните клинични признаци ще зависят от вида, местоположението и тежестта на полученото нараняване и могат да бъдат постоянни или временни.

Трите най-често срещани травматични неврологични разстройства, наблюдавани във ветеринарната практика, включват:

  •  Травми на таза/гръбначния стълб
  •  Наранявания при издърпване на опашката
  •  Травма на главата

Както можете да видите, неврологичните разстройства при котките са почти толкова многобройни и сложни, колкото и самата нервна система. Тъй като е неразделна част от всички телесни функции, всяко увреждане, заболяване или дисфункция на неврологичната система може да има ефект навсякъде в тялото.

Котките са невероятно издръжливи същества, поради което често се казва, че имат девет живота. Въпреки това, те все още са податливи на инфекции, увреждания и болести и дори незначителни проблеми могат да станат сериозни, след като нервната система се включи.

Ако забележите промени в поведението, личността, движенията или позата на вашата котка, не се колебайте да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Източници:

Catster

Cornell University College of Veterinary Medicine

Veterinary Information Network

MSD Veterinary Manual

Виж още