5 опасности, на които са изложени котките на открито

Котка навън Снимка: IStock

В етеринарите често препоръчват на собствениците на котки да държат мъркащите си животни у дома през цялото време. Повечето котки действително нямат проблем с това “правило”, тъй като самите те се страхуват да излизат навън, но някои мяукащи животни са истински изследователи, винаги готови за нови приключения. Някои котки, които живеят в къща или на ниските етажи, могат да се научат да се разхождат в определени часове, след което да се приберат у дома.

Ако вашият гальовен домашен любимец е от тези, които биха се разхождали около жилището ви с най-голямо удоволствие трябва да сте наясно какви рискове носят тези приключения. 

1. Екстремни температури

Котките не могат да понасят екстремни горещини или студено време по-добре от хората. Те могат да страдат от дехидратация, изтощения поради високи температури, топлинен удар през лятото или измръзване и хипотермия през зимата.

2. Други животни

Вашата котка може да е професионалист в преследването на своите играчки, но едва ли ще се справи с кучета или улични котки, които са се научили да се борят за храна и територия. Нараняванията от тези животни могат да бъдат сериозни за мяукащия спътник, а понякога дори фатални. Освен това уличните животни могат да причинят на котката ви редица сериозни заболявания и инфекции. За наша радост в България, бяс почти не се среща, но въпреки това винаги е добре да се подсигурите с ваксина, ако смятате, че котката ви ще среща диви животни. 

Dogsandcats.bg

Котка навънСнимка: IStock

3. Паразити

Котките на открито могат да хванат редица нежелани вредители на открито, включително бълхи, кърлежи, акари и червеи. И дори котките, които не излизат на навън, могат да се заразят с бълхи, тъй като вие ги внасята с дрехите си. Тези паразити могат да навредят на здравето на гальовния приятел, така че уверете се, че използвате добре обезпаразитяващо средство против бълхи и кърлежи за котки и редовно проверявайте за признаци на кърлежи и бълхи, когато влезе на закрито.

4. Автомобили и превозни средства

Котките на открито могат лесно да бъдат блъснати и сериозно наранени от коли на оживена улица. Освен това мяукащите животни често обичат да се свиват в топлото пространство под капака на колата за дрямка и могат да бъдат наранени или дори убити, когато колата запали. 

5. Токсини

Редица често срещани вещества и продукти във вашия дворгараж, около сградата ви, боклукът и т.н. могат да бъдат отровни за котките, включително антифриз, определени пестициди, торове, контейнери за компост и отрови за гризачи. Да не говорим за недоброжелатели, които могат да пожелаят да наранят мяукащия спътник поради някаква причина. 

Колкото и разходките в природата могат да са обогатяващи за мъркащия домашен любимец, толкова могат да бъдат опасни за котката ви. Най-безопасният начин, по който можете да му осигурите забавление навън е да излизате с него на каишка в някое спокойно място, гора или градина далеч от други животни, коли и отрови. Ако имате двор - можете да го обезопасите така че мъркащият приятел да не излиза извън границите на градината ви. Със сигурност ще може да се забавлява безкрайно гонейки мухи, а в същото време ще бъде защитен от опасностите навън.

Виж още