5 причини защо котките хапят без видима причина

котка хапе Снимка: iStock

М яукащите животни често се опитват да привлекат вниманието ни, независимо дали е за добро или лошо. Тъй като вашите сладките домашни котета са снабдени със зъби, специално създадени, за да разкъсват месото на плячката си, няма да се почувствате много добре, когато ги забият в ръката ви. Ако котката ви хапе без реална причина, която можете да видите, може да се чудите дали може да спрете това поведение.

Ще разгледаме причините, поради които котката ви може да хапе, и ще предложим решения за възпиране на поведението, ако то е нежелано.

1. Внимание

Обръщате ли достатъчно внимание на гальовния домашен любимец? Тя може да не мисли така. Това, което мъркащия приятел може да иска, е просто вашето внимание. Това е техният начин да ви потупат по рамото и да кажат: „Бих се искал няколко почесвания по главата“.

Обикновено те заместват мяукането с гризане - а понякога то може да боли! Но всичко това е наистина забавно, особено ако е придружено от мъркане и други сигнали на тялото.

Dogsandcats.bg

2. Котката иска да играе

котка хапеСнимка: iStock

На всички ни се е случвало - седите си и четете книга или работите и изведнъж котето ви е готово да си играе и ви напада с пълна сила. Може да получите ухапване като покана да участвате в дуел. Осмелявате ли се да предизвикате котката?

Вместо да им позволявате да използват кожата ви като играчка за дъвчене, опитайте се да пренасочите вниманието им към нещо друго, например - котешка играчка, драскалка или друг предмет, който гальовният приятел харесва.

3. Реакция на уплаха

Възможно е котката ви да има екстремен рефлекс на уплаха. Ако сте уплашили котката си без да го осъзнавате, това може да я накара да хапе. Този проблем няма да се появи при всички котки, тъй като обикновено е личностна черта. Някои котки могат да бъдат по-капризни от други по отношение на това кога искат да бъдат докосвани или колко бързо можете да се приближите до тях.

Ако котката ви изисква определени граници, най-добре е да уважавате нейното пространство.

4. Котката ви обича да гризе

Не е ли очарователно по някакакъв начин, че котките могат да показват любовта си по такива болезнени начини? Подобно на месенето с лапи, леките захапвания може да са знак за привързаност и всичко, което вашата котка иска, е да ѝ бъде отвърнато със същата емоция. Разбира се, не я хапете обратно - това няма да се приеме добре.

Но разберете, че когато котето ви сграбчва с лапички и леко ви стиска със зъби, това е неговият начин да ви покаже колко много го е грижа за вас.

5. Агресия

Напоследък котката ви е изключително капризна? Ако не се е държала съвсем на място, това ухапване може действително да е агресивно действие. Злобното хапане трябва да се пресече още в зародиш, защото ухапванията от котки не са шега. Те могат да причинят инфекция, белези и дори треска от котешки драскотини.

Внезапната агресия обикновено има точна причина, затова се уверете, че разглеждате основите както от медицинска, така и от емоционална гледна точка.

6. Реакция на болка

котка хапеСнимка: iStock

Ако котката ви започне да хапе внезапно при докосване, това може да е свързано с болка. Може би изпитват дискомфорт или нещо ги боли.

Ако те хапят от болка, трябва незабавно да ги заведете на ветеринар за преглед. Много различни здравословни проблеми могат да причинят болка при допир, така че е изключително важно да разберете какво се случва, за да предприемете нужното лечение.

Съвети за предотвратяване на ухапването

Без значение дали котката ви е игрива, нахална или миловидна, вие искате тя да се научи на добри навици, затова може да опитате някои от тези съвети:

  • Никога не бийте и не удряйте котката си. Гальовните животни не реагират добре на физически наказания. Ако се опитвате да подобрите поведението си, никога не трябва да удряте котката си, мислейки, че това ще помогне. Ако не друго, това ще направи ситуацията много по-лоша, отколкото е.
  • Не реагирайте с крясъци или с резки движения. Понякога най-лошото нещо, което можете да направите, е да реагирате твърде драматично или твърде бързо. Котката ви може да приеме това като участие в игра или да разбере, че е получила най-доброто от вас.
  • Купете много играчки за игра. Котката ви никога не трябва да мисли, че ръцете ви са плячка, която може да нападне. Можете да получите някои доста болезнени рани и драскотини от игри. Уверете се, че разполагате с много видове играчки, от които домашният любимец за избира, за да играе с тях, а не с ръцете ви.
  • Уверете се, че котката ви получава достатъчно грижи и стимулация всеки ден. Самотните котки могат да проявят лошо поведение, например да хапят. Ако котката ви става агресивна, без да има индикации какво може да не е наред, помислете за времето, което прекарва сама - това може да е вик за внимание.

котка хапеСнимка: iStock

  • Спазвайте границите им. Може би вие искате да се гушкате, но котката ви не иска. Ако те хапят, когато ги докосвате без покана, някои котки не оценяват това. Ако правите нещо, което не се харесва на котката ви, трябва да уважавате пространството ѝ и да ѝ дадете възможност да диша.
  • Посетете ветеринарния лекар. Когато нищо друго не помага, може би е време за посещение при ветеринар, особено ако смятате, че причината може да е свързана с болка. Ако посегнете да погалите пухкавия домашен любимец и той се отдръпне, когато докоснете определено място, може да има скрито заболяване или да изпитва дискомфорт.

Хапането на котката може да е много неприятно и болезнено за стопаните. Затова трябва да разберете какво е това нещо, което провокира котката ви да хапе. Дали става дума за здравословен проблем, самота, разразнителност - ще трябва да включите детективските си умения, за да наблюдавате котката си и да разшифровате поведението ѝ.

Виж още