10 признака, че котката ви държи на вас

котка и стопанин Снимка: iStock

Ч есто се казва, че котките са отдалечени и не обръщат внимание на стопаните си, но това не е изобщо вярно. Грешката в това твърдение идва от това, че гальовните приятели често се сравняват с кучетата, които показват недвусмислено любовта си към стопаните.

Трябва обаче да отбележим, че гальовните животни имат по-различно поведение и може да показват много повече признаци, че държат на вас, отколкото си мислите. Как да разберете, че поведението на котката ви се е променило и тя държи истински на вас? Представяме ви цели 15 начина, по които да разчетете това поведение!

1. Котката ви преследва навсякъде

котка и стопанинСнимка: iStock

Може да бъдете сигурни в едно - мъркащият приятел няма да прекарва време около някого, когото не познава или не харесва. Един от първите признаци, че котката ви обича е, че ви следва наоколо. Разстоянието, което поставят между себе си и вас, е добър индикатор за това какво чувстват към вас.

Dogsandcats.bg

Ако са на прага или в съседната стая и ви наблюдават, това може да означава, че се опитват да ви опознаят по-добре. Ако се придържат по-близо, вероятно вече ви харесват.

2. Спъвате се в котката си

Привързаните гальовни може да са буквално много привързани и близо до вас в голяма част от деня!

Ако непрекъснато се спъвате в котката си, защото тя ви следва неотлъчно, сигналът е ясен - мъркащият приятел иска да бъде с вас!

3. Котката ви наблюдава

На моменти може да бъде малко изнервящо, когато котка ви гледа постоянно, особено ако сте станали и се движите и очите им ви следват. Някои котки може да ви наблюдават, защото са подозрителни.

котка и стопанинСнимка: iStock

Едно любопитно коте ще гледа какво правите, докато не му омръзне и не реши да прави нещо друго. Разбира се, ако сте прекъснали техния сън или други дейности, те може просто да ви кажат, че сте влезли в тяхното пространство. Така или иначе, това е нормално котешко поведение за домашни любимци, които държат на стопаните си.

4. Котката ви знае вашата рутина

Вашата котка уведомява ли ви кога е време за ставане? Време за ядене? Стоят ли до вратата, за да се сбогуват, когато тръгвате за работа, и посрещат ли ви там, когато се приберете? Котките, които обръщат внимание на вашата рутина, се грижат за вас и са се вмъкнали в ежедневието ви.

Те искат да бъдат част от всичко, което правите, и това също означава да сте във вашето пространство и да участвате в тези дейности.

5. Котката ви седи в скута ви

Има много причини, поради които мъркащият приятел иска да лежи в скута ви. Котките имат много по-висока телесна температура и седенето в скута ви, което обикновено е топло място, им помага да поддържат тази телесна температура много по-лесно.

Помага ви да имате удобно място за лягане, особено ако имате удобно одеяло или възглавница върху себе си. В допълнение към това, че сте близо до вас и взаимната размяна на нежност, която галенето позволява, не е чудно, че вашата котка обича да се свива в скута ви, докато гледате телевизия или четете книга.

6. Котката ви спи с вас

котка и стопанинСнимка: iStock

По природа котките са много независими същества. Трябва да се приеме като комплимент, ако изберат да прекарват време с вас, но особено ако лежат плътно с вас през нощта. Дивите котки са най-уязвими през нощта и вашата домашна котка споделя този инстинкт. Лежането с вас може да им помогне да се почувстват защитени или може да се наложи да защитават любимия си човек през нощта.

Как котките избират с кого да спят? Те обикновено се чувстват най-свързани с този човек и си създават навика да спят на едно и също място всяка вечер, за да „бдят“.

7. Котката ви мига бавно към вас

Дълъг, бавно мигащ жест е друг аспект на котешката комуникация, който показва, че мяукащият приятел е щастлив и сигурен в дома си и напълно комфортно във вашата компания.

8. Котката ви меси с лапи върху вас

Месенето е естествено поведение и котките го правят по няколко причини. Като котенца, месенето помага да се стимулира майката да произвежда повече мляко. Те ще продължат да месят, когато маркират територията си, използвайки ароматните жлези в лапите си и създавайки удобно място за почивка, като нагласят одеяло или възглавница.

9. Котката ви мърка силно

Мъркането може да означава, че котката е гладна, иска нещо, има нужда от облекчаване на стреса или се успокоява от физическа болка. Една от най-честите причини е, че са щастливи. Това е особено вярно, ако вашата котка е здрава и доволна в дома си.

Ако мяукащият приятел вежи в скута ви или в леглото ви и мърка тихо с неподвижна опашка и затворени очи, това най-вероятно означава, че е напълно щастлив във ваше присъствие и мъркането е естествен отговор.

10. Котката ви показва корема си

котка и стопанинСнимка: iStock

За повечето животни коремът е най-мекото и уязвимо място. Галенето на корема е често срещано при кучетата, но това не винаги е така при котките. Може да отнеме много време, за да спечелите достатъчно доверие с котка, за да ви покаже корема си, камо ли да ви даде да го погалите!

Някои котки никога няма да харесат галенето на корема им. Въпреки това, ако вашата котка го направи, можете да се обзаложите, че тя е спокойна във ваше присъствие и ви вярва.

Може да отнеме време, за да спечелите доверието на котката и тя да се отпусне във ваше присъствие. След като го направи обаче, бъдете сигурни, че си имате прекрасен пухкав приятел, който ще ви следва неотлъчно! Ако имате нова котка и още не сте изпитали нито един от тези признаци или само няколко, ние ви насърчаваме да бъдете търпеливи и да дадете на вашето коте необходимото време, за да ви опознае. През това време го опознайте вие и приятелството ви ще бъде още по-силно!

Вижте още:

Наръчник как да погалим котка

Защо котките сядат върху всичко, което докоснем

Защо котката ми ме зяпа

Виж още