5 причини защо котките харесват обувки толкова много

котка и обувки Снимка: iStock

К отките могат да проявяват всякакви на пръв поглед странни поведения и интернет е пълен със забавни видеоклипове с котки, за да го докаже. Едно поведение, което е често срещано сред много котки, е любовта към обувките. Защо е това - предлагаме ви 5 възможни причини.

1. Маркиране на територията

Котките маркират своята територия както на закрито, така и на открито, за да сигнализират на другите котки, че това е техен терен. Най-често срещаният начин, по който правят това е да търкат лицата си в различни повърхности. Ароматните жлези са разположени по цялото тяло на котката.

Когато те търкат главата или тялото си в предмети, те отделят феромони (химически съобщения), които могат да сигнализират за различни части от информация, една от които е да уведомят другите котки, че това е територия на друга котка.

котка и обувкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тези феромони също могат да сигнализират, че котките са спокойни и в безопасност в собствената си среда - това са видовете, които отделят, когато потъркат главата си във вас.

Феромоните са напълно без мирис за хората, но котките могат лесно да ги открият благодарение на невероятното си обоняние и специализиран орган в небцето им, наречен вомероназален орган. Ако някога видите котката си да души и държи устата си леко отворена, тя вероятно използва нейния вомероназален орган, за да проучи интересен аромат.

Обувките може да миришат интересно на вашата котка и тя да иска да ги маркира като свои.

2. Чувство на комфорт

котка и обувкиСнимка: iStock

Обувките ви вероятно миришат силно на вас и това може да бъде утеха за вашата котка. Ако мяукащият приятел подпира главата си на обувките ви или лежи върху тях, вероятно току-що е намерил удобно място за почивка или дрямка. Може да откриете, че котката ви използва обувките ви като източник на комфорт, когато сте извън къщата или ако има стресова ситуация, като например силни фойерверки.

Някои котки дори носят обувки на друго място в къщата, където се чувстват по-сигурни. Ако обувките ви са оставени да лежат из къщата, те могат да бъдат удобен елемент за комфорт за вашата котка поради познатите им миризми.

Малките  котенца може също да изберат да спят в обувките ви, ако са достатъчно малки, тъй като това е уютно място за дрямка и ги кара да се чувстват сигурни.

3. Силно обоняние

Миризмите по обувките ви могат да разкажат на котката ви много за това къде сте били, когато сте напуснали къщата.

Обонянието на котката е най-важното от всичките пет сетива. Душането е това, което котката прави, за да може да получи важна информация за околната среда. Обувките ви вероятно ще миришат много интересно заради всички места, на които са били.

котка и обувкиСнимка: iStock

Едно бързо помирисване на обувките ви ще каже на котката ви къде сте били, какво сте правили и дали там е имало друго животно. Всеки път, когато отидете на различно място, ще има нови миризми, които вашата котка да подуши.

4. Котката ви търси внимание

Ако винаги се навеждате, за да погалите котката си, когато се търка в обувките ви, тя скоро ще научи, че това е сигурен начин да привлече вниманието ви.

Котките са умни животни и не им отнема много време, за да разберат, че ако се търкат в обувките ви, това вероятно ще им спечели гушкане.

Дори отрицателното внимание може да се разглежда като цел за вашата котка, например когато правите забележка на котката си, че си играе с обувките ви и оставя следи от драскотини. След като котката ви научи, че това привлича вниманието ви, може да избере да го прави отново и отново.

5. Скука

Обувките могат да бъдат много забавни, особено тези с висящи връзки, които могат да бъдат удряни, бутани, драскани! Ако котката ви скучае и не получава адекватна умствена стимулация, може да реши да си поиграе с обувките или връзките ви, особено ако случайно ги засече да лежат из къщата.

Вашата котка не осъзнава, че са обувки, а вместо това ги вижда като забавна играчка, която може да осигури много забавления. Някои обувки също имат добра материя за драскане. Това може да не ви забавлява, но със сигурност е забавно за вашата котка.

котка и обувкиСнимка: iStock

Като цяло не е необичайно котката да харесва обувки и вашата не е сама в това привидно странно поведение. Привличането може да се сведе до всичко - от маркиране на територия, до търсене на комфорт, до просто добро старо забавление.

Никога не наказвайте котката си за това, че си играе или спи върху обувките ви, тъй като те няма да разбере какво са сгрешили. Ако не искате котката си да играе с тях - просто ги приберете.

Виж още