4 причини защо котките изведнъж започват да съскат

котка съска Снимка: iStock

К отките обикновено съскат, когато се чувстват застрашени от нещо в заобикалящата среда - друга котка, друго животно или дори човек. Да, това може дори да бъдете вие, ако по някакъв начин сте провокирали домашния си любимец.

Ако никога не сте чували котката си да съска, но тя изведнъж започне да го прави вероятно ще се чудите каква може да е причината, особено ако тя обикновено е привързана и мила.

За щастие, това поведение често се дължи на фактори от околната среда, социални или физически фактори, а не на новооткрито презрение към вас. Но за да разрешите проблема, трябва да разберете защо котката ви е започнала да съска.

1. Страх

котка съскаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите животни съскат обикновено като реакция на непосредствена ситуация. Ако котката ви изведнъж започне да съска срещу вас, тя може да изпитва страх от нещо в околната среда, от промяна във външния ви вид или от вашите движения. Носите ли нова шапка? Движите ли се по различен начин? Важно е да анализирате какво потенциално би могло да накара котката ви да изпитва страх и да ѝ дадете малко пространство. Най-добре е да отстъпите една-две крачки, да наблюдавате котката дискретно и да изчакате тя да се успокои.

2. Представяне на нов човек или животно

котка съскаСнимка: iStock

Ако току-що сте се сдобили с нова котка, преместили сте или дори просто сте поканили приятел у дома, котката може да започне да ви съска. Винаги, когато добавяте нещо към социалната среда на мяукащия приятел е важно да го правите постепенно и да анализирате ситуацията.

Ако можете да свържете внезапното поведение на вашата съскаща котка с появата на нова котка или човек в нейната среда, е време да се върнете крачка назад и да започнете да запознавате гальовния приятел с новото постепенно.

Кратките и позитивни запознанства, като си помагате с храна или лакомства като награда за спокойно поведение, и постепенното сближаване обикновено вършат работа. Съскащата и уплашена котка не е в добро психическо състояние, така че вие като настойник и гледач трябва да дадете на котката си времето и опита, от които се нуждае, за да има положителна връзка с всяко допълнение към социалната си среда.

3. Котката ви се нуждае от пространство

котка съскаСнимка: iStock

Мяукащите животни могат също така да съскат една на друга или към други същества в опит да установят граници и да съобщят на другата, че е време да се отдръпне.

Ако котката ви е съскала, по-добре е да я оставите сама и да ѝ осигурите пространство.

Дискретно наблюдавайте домашния любимец от разстояние, за да се опитате да проучите поведението му и дали има нещо специфично в околната среда, което го плаши. През това време избягвайте да говорите или да взаимодействате с котката си.

4. Котката изпитва болка

В този случай е важно дали мяукащия приятел съска постоянно или само когато го докосвате на определени места или се опитвате да го вдигнете. Ако е второто, котката ви може да изпитва болка. В края на краищата докосването на наранена част от тялото е болезнено.

Котките са изключително добри в прикриването на симптомите на заболяванията си. Този биологичен стремеж ги предпазва от опортюнистични хищници, които биха искали да ги превърнат във вкусна и лесна за улавяне храна. Макар че домашната котка не е изложена на същите рискове, тя все още има биологичния стремеж да прикрива симптомите на заболяванията. Вашата котка може да не е откровена за своето заболяване или нараняване и да реагира само когато я докоснете и я заболи.

котка съскаСнимка: iStock

Ако подозирате, че причината за внезапното съскане на котката ви е болка, посетете скоро ветеринарен лекар. Тъй като котките обикновено крият болката и дискомфорта си, докато забележим, че нещо не е наред, обикновено това е нещо, което наистина се нуждае от внимание.

Страшно е, когато домашните ни любимци започнат да се държат необичайно. За щастие този проблем обикновено е разрешим без медицинска помощ. Стресиращият, напрегнат живот, който водят котките по света, е причина за повечето случаи на необичайно съскане.

Ако обаче котката ви съска само когато я докосвате (не преди да опитате, а след като влезете във физически контакт), ще трябва да я заведете си на ветеринар, тъй като това е знак, че котката ви изпитва болка и може да се нуждае от медицинска помощ.

Вижте още:

Кога и защо котките съскат

Как да запозная котката ми с ново коте

10 основни признака, че котката ви е стресирана

Виж още