Колко пъти на ден уринират котките

котка уринира Снимка: iStock

Т ова е много важен въпрос, особено за новите собственици на мъркащ домашен любимец. Важно е да знаем колко пъти на ден котката ни може да уринира, защото с тази информация можем да си направим план колко често да почистваме тоалетните, а също така да следим и здравословното състояние на мъркащия ни спътник. Правилото е тоалетните да се почистват всеки ден, защото котките са много чисти животни и никак не биха били щастливи да използват мръсна тоалетна.

За да сме сигурни, че гальовният ни приятел е в добро здраве, чувства се комфортно с тоалетните си и ги използва „нормално“, трябва да знаем - колко често котките ходят до тоалетна всеки ден.

Колко пъти на ден уринират котките

котка уринираСнимка: iStock

Това много зависи дали мъркащият ви приятел пие необходимото количество вода всеки ден. Смята се, че възрастна котка, която тежи около 4-5 кг има нужда от около чаша вода на ден, ако се храни повече със суха храна и около 1/3 от чашата, ако хапва повече мокра храна. Изхождайки от тук, можете да определите ориентировъчно колко вода следва да пие мъркащият ви приятел всеки ден. По-големите представители, които тежат между 6-10 кг, логично имат нужда от повече количество течности, за разлика от мъничетата.

Dogsandcats.bg

Здравата котка би могла да уринира между два и четири пъти на ден.

В случай че мъркащият ви приятел пикае по-рядко или по-често, това не означава непременно, че има здравословен проблем. Ако се притеснявате в количеството урина, наблюдавайте гальовния домашен любимец и се уверете, че тоалетната му е чиста. Някои котки задържат урината си, ако тоалетната им е мръсна и уринират веднага щом я почистите.

Вижте още: Колко вода трябва да пие котката ми на ден

Защо котката ми уринира извън тоалетната

Има различни причини, поради които това може да се случва и една от най-често срещаните е маркиране. Независимо дали котката ви е мъжка или женска, ако тя се почувства застрашена, би могла да се изпикае извън тоалетната. Разбира се, при некастрираните мъжки котараци, това действие е съвсем нормално и очаквано, когато достигнат до полова зрялост.

Ако мъркащият ви приятел уринира здравословно количество всеки ден и няма индикации на проблеми със здравето - това е знак за вас, че има някакъв проблем с тоалетната. Сред възможните причини са:

  • Мръсна тоалетна.
  • Неподходящ размер или котката ви не харесва тоалетната си. Някои представители не обичат затворените тоалетни, или пък сте избрали твърде малка.
  • Проблеми с пясъка (постелката) - ароматизирана, или просто котката ви не харесва някой определен вид.
  • Тоалетната е поставена на лошо място - има шум, преминават много хора.
  • Тревожност или стрес от външни фактори - нов дом, нов човек, втори домашен любимец или друго.

Кога става дума за здравословен проблем

котка души тоалетнаСнимка: iStock

Гальовният ви спътник може да изпитва някакъв дискомфорт и да пишка по-често от нормалното. Това може да се случи, ако е налице проблем с пикочния мехур или някаква инфекция, бъбречно заболяване или диабет. По-рядкото уриниране също е проблем и може да подсказва за запушване на пикочния канал. И в двата случая, трябва колкото се може по-скоро да се обърнете към ветеринарния си лекар, защото ситуацията може да стане много сериозна за гальовния домашен любимец.

Вижте още: Видове инфекции на пикочните пътища при котки

Всеки собственик на котка трябва отлично да знае колко е нормалното количество урина, което мъркащият приятел изхвърля. Няма как да не знаем това, защото почистваме тоалетната всеки ден. Когато заживеете с ново коте, първоначално няма да сте наясно с неговите навици и колко пъти на ден следва да уринира, но с течение на времето ще разберете кое е стандартното количество за него. Ако настъпи някаква промяна - не се колебайте да потърсите помощ от ветеринарен лекар!

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Къде да поставя котешката тоалетна

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Виж още