10 места, които всеки любител на котки трябва да посети

котки по света Снимка: iStock

З а един фен на котките няма нищо по-хубаво от това да отиде на почивка и да е обграден от котки! Ако търсите идеи за лятната си почивка, а в същото време искате мъркащите приятели да бъдат навсякъде около вас, тези дестинации ще ви бъдат точно по вкуса!

1. Истанбул, Турция – градът на бездомните котки

котки по светаСнимка: iStock

Истанбул има забележителна популация от котки. Котките са обичан символ на града, дотолкова, че са увековечени със статуя. Очевидно тази любов към котките може да бъде проследена до османските времена, когато къщите в Истанбул са били направени от дърво - което е позволило разпространението на зарази от мишки и плъхове. Ето защо котките са били добре дошъл спътник и основна храна в много домакинства.

Негласно правило сред жителите на Истанбул е да осигуряват на бездомните котки храна, подслон и вода. Когато се разхождате из този междуконтинентален град, ще видите тази култура от първа ръка. Съдовете за храна и вода стоят пред вратите на домове, ресторанти, магазини ... Малки къщички за котки населяват улиците, осигурявайки подслон от стихиите и спокойно място за мяукащите приятели. Кутии за дараения стоят пред ресторантите и събират пари за ветеринарни сметки за местните бездомни животни. Собствениците по пазарите дават по някоя и друга риба всеки ден на множеството мяукащи приятели, които се навъртат наблизо.

Dogsandcats.bg

2. Атина, Гърция – котките пазители на Акропола

котки по светаСнимка: iStock

В сърцето на Атина древните руини и величествените храмове не са единствените жители, на които си струва да се възхищавате. Градът е дом на процъфтяваща общност от улични котки, които обикалят улиците и алеите с излъчване на независимост. Тези котешки приятели са намерили своя път в сърцата както на местните жители, така и на посетителите, поради което, както в Истанбул, те са под грижите на общността. Местните жители строят малки къщи за котките, направени от кутии или щайги, а в ресторантите и магазините хората купуват котешка храна и я оставят на своите котешки приятели заедно с купи с вода. Не пропускайте да посетите Музея на Акропола, където често можете да видите очарователни котки, припичащи се на слънце сред историческите руини.

Очарователните котки на Гърция не се срещат само в Атина. Отправете се към островите, за да видите очарователни котки, които скачат между къщички, наслаждават се на блясъка на залеза на острова и се радват на бавния ритъм на островния живот.

3. Кайро, Египет – свещеният град на Бастет

котки по светаСнимка: iStock

В Египет котките заемат още по-свещена роля. Смятан за едно от първите места, където котките са опитомени преди около 10 000 години, Египет може да се счита за централното за любителите на котки. Древните египтяни се възползват от същата любов, която всички ние имаме. Те вярвали, че тези магически същества носят късмет, защитават домакинствата от злото и дори са смятани за живи превъплъщения на котки богове. Гробници разкриват котки, украсени с нашийници, живеещи в големи дворци, доказателство за техния висок статус.

По време на фараонския период убиването на котка е било престъпление, наказуемо със смърт, освен за жертвоприношения, разрешени от класата на жреците през елинистическия период.

Днес Кайро приема това котешко наследство, така че ще видите котки почти навсякъде в града.

4. Токио, Япония – котешките кафенета

котки по светаСнимка: iStock

В Япония котките заемат специално място в сърцата на хората, често се появяват в аниме и стават значителна част от културата чрез очарователни котешки стоки. Любовта на страната към котките е толкова дълбока, че дори има острови, посветени на тези космати приятели. Островът Аошима е известният котешки остров, където жителите са предимно котки, а хората са много малък брой.

В Токия любовта към котките придобива уникална форма. Има наистина сладки котешки кафенета, разположени из града, които позволяват на посетителите да се насладят на чаша кафе, докато си играят с очарователни, любопитни котки.

5. Малта – островът на котките

котки по светаСнимка: iStock

Ако посещавате Валета, столицата на Малта, ще срещнете много сладки котки, припичащи се на средиземноморското слънце. Близо до Валета се намират котешките градини, където може да видите множество къщички за котки и разбирасе самите тях - царе на това пространство. Независимо дали става въпрос за домове, паркове, завои и ъгли на улиците, котките са неразделна част от Малта.

6. Хоутонг, Тайван - котешкият град

котки по светаСнимка: iStock

Това отдалечено село е преоткрито като дестинация за любителите на котките. Въпреки че преди е била общност за добив на въглища, Houtong се преоткри като дестинация за любители на котки. Това отдалечено село в Северен Тайван е дом на повече от 200 котки, които всяка година привличат нарастващ брой посетители. За най-добър шанс да забележите тези котки, се отправете извън оживения център на селото и се разходете по крайречната пътека. Тук ще забележите котки, подремващи под пейки и по первазите на уместно наречения „котешки мост“.

7. Рим, Италия - ядрото на Римската империя и... на котките

котки по светаСнимка: iStock

Туристите не са единствените, които се тълпят в Рим – населението на града от бездомни котки също търси убежище в многото древни руини на града. Като цяло мъркащите животни не липсват в Италия, затова винаги е чудесен избор за любителите на мъркащи приятели.

8. Парк Кенеди в Лима, Перу

котки по светаСнимка: iStock

Паркът Кенеди, известен още като „Паркът на котките“, се намира в средата на богатия квартал Мирафлорес в Лима. Няколкостотин котки наричат ​​парка дом от десетилетия, въпреки че никой не знае как е започнало всичко това. Най-доброто предположение е, че свещеници от близката църква са въвели котки за контрол на чумата и популацията им е нараснала оттам. Сега църквата и Доброволческата група за защита на котките се грижат те да са добре нахранени и лекувани. Туристите също ги хранят на драго сърце.

9. Държавният Ермитаж в Санкт Петербург, Русия

котки по светаСнимка: iStock

Колония от над 50 котки, известни като Ермитажните котки, живее в сутерена на Ермитажа – официално Зимния дворец, а сега вторият по големина музей на изкуствата в света. Техните потомци са пренесени в Зимния дворец през 18 век за борба с вредителите. Сега котките от Ермитажа са шеговито наричани „движимо изкуство“ и можете да ги намерите да се разхождат из двора на двореца.

10. Малките улички и гледки на Котор, Черна гора

котки по светаСнимка: iStock

Средновековният крайбрежен град Котор може да се похвали с повече от калдъръмени улици и прекрасни гледки. Стотици бездомни котки наричат ​​града дом и са обожавани както от местните, така и от посетителите. Фолклорът гласи, че черногорците вярват, че котките са спасили град Котор, като са го защитили от мишки, плъхове и змии по време на бурните времена на Първата световна война.

Виж още