5 причини защо котките не ви слушат

котка у дома Снимка: iStock

Е дно от многото предимства на притежаването на куче е усещането на стопаните, че кучето ги чува. Командите за сядане, носене на топка, даване на лапа носят удовлетворение от всяка форма на комуникация.

В голям контраст - собствениците на мъркащи животни рядко могат да се похвалят с нещо подобно. Опитайте да отправите същите тези команди, които бихте използвали с кучето към котка, и ще ударите на камък, а срещу вас ще седи невъзмутим мъркащ приятел, който все така ви гледа с безразличие. Разбира се, нашите котки могат да бъдат привързани и любящи, но почти всяка котка изглежда не се интересува от това, което искате.

Котките може да чуват три пъти по-добре от хората, но със сигурност не могат да слушат. Ако се чудите защо вашите обаждания и команди остават незабелязани, ще ви обясним защо котките не слушат и какво можете да направите по въпроса.

1. Котките са независими

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите животни могат да бъдат лоялни и любящи, но не е задължително да разчитат на собственика си по начина, по който очакваме от кучетата. Проучванията върху привързаността към домашните любимци показват значителна степен на независимост при котките. Те нямат същата реакция като кучетата, което показва по-ниски нива на сигурност и безопасност на привързаността.

Котките не винаги се нуждаят от нашето успокоение, но вероятно все пак предпочитат да бъдат с хора.

Проучване показва, че котките демонстрират по-гласни отговори на собствениците след раздяла, което вероятно показва желание за социализация и връзка с хората. Произходът на котката като самотен хищник може да играе роля в нейната независима личност, докато манталитетът на глутницата на кучетата насърчава по-силни взаимозависими връзки.

2. Използвате грешен тон

Не е нужно да говорите езика на котката си, за да ви чуят, но трябва да използвате правилния тон. Проучване за това как котките реагират на различни говорни модели показа, че те различават гласа на собственика си и тоновете, насочени към тях.

котка у домаСнимка: iStock

Точно както използваме бебешки говор с бебета, ние често говорим на нашите котки със специфичен глас. Използването на насочена към котка реч по начина, по който мнозина естествено използват със своите домашни любимци, също може да им помогне да разберат кога да отговорят. Котките не знаят какво означават думите, а по-скоро асоциациите на звуците на думите, но привличането на първоначалното им внимание може да зависи от това дали използвате правилния тон.

С други думи, говорете с котката си с отчетливия си приятен глас. Няма нужда от неудобство; може дори да повлияе на по-силна връзка с вашия домашен любимец.

3. Котките търсят награди

Една основна причина котката ви да не слуша е, че не получава подходящите награди. Очакването от котка да направи нещо, без да си заслужава, ще завърши само с разочарование. Но за щастие, търсенето на награда също предлага надежда, че вашата котка може да се обучава. Номерът е да намерите волята на котката си да обърне внимание, което не винаги е толкова лесно, колкото може да изглежда.

4. Котката ви е уплашена

Наказанията са контрапродуктивни при котките. Поради независимия си характер, те обикновено няма да се опитат да разберат негативните сигнали, както кучето би се опитало да коригира поведението си и да ви угоди. Вместо това котката ви може да ви игнорира.

Викането, пръскането с вода или ударите с пляскане могат да накарат котката ви да се защити, което ще я накара да ви възприеме като потенциална заплаха, която трябва да избягвате. Трябва да игнорираме или пренасочваме лошото поведение, за да можем да възнаградим котките си по-късно. Наказанията често водят само до проблеми с доверието, които ще бъдат пречка за преодоляване, преди да можете да се надявате да работите върху уменията за слушане.

5. Котката ви е болна

котка у домаСнимка: iStock

Ако котката ви изведнъж не ви слуша и в къщата няма нов стресов фактор, като нов домашен любимец или промяна в рутината, котката ви може да е болна.

Гальовните животни крият болести и наранявания като естествен начин за защита. Обмислете всички нови стимули, засягащи поведението им, за да изключите всяка преходна възбуда. Когато нищо не се е променило, но котката ви не спазва правилата, не се държи общително или не се държи нормално, може да си струва да обсъдите с вашия ветеринарен лекар.

Старостта, нараняването и заболяването или инфекциите може да причиняват дискомфорт или безпокойство. Правенето на корекции, за да им е удобно, ще гарантира, че те слушат възможно най-добре и ще сведе вашето разочарование до минимум.

Какво да правите, когато котката ви не слуша

Котка, която се държи лошо, може да ви държи на ръба на търпението, но е изключително важно да не оставяте гнева или чувството на неудовлетвореност да кипнат, когато мяукащият приятел събаря растенията от рафтовете и чашите от масите. Котките не се опитват да бъдат злонамерени. Те правят само това, което идва естествено или се опитват да общуват по уникални, макар и дразнещи начини.

Когато действат, не пръскайте котките си с вода, не им крещете и не се дръжте властно. Злоупотребата ще направи вашата котка по-стресирана и уплашена, а насочването на желаното поведение ще бъде само по-трудно.

Вместо това се фокусирайте върху положителното насърчаване на доброто поведение и пренасочване на лошото. Насърчавайте само доброто поведение, вместо да наказвате лошите. Награди като лакомства, обич, играчки и време за игра са отлични отправни точки. Котките могат да бъдат силно възприемчиви и дори лесни за обучение, когато имат стимули и се чувстват комфортно.

Котките имат инстинктите да драскат, да се катерят и да сеят хаос по няколко начина. Вместо постоянно управление на поведението, наличието на удобна среда ще подтикне към по-благоприятни действия. Поставете стълб за драскане, за да държите котката си далеч от мебелите, или ѝ дайте котешко дърво, ако винаги е на бюрото ви. Дайте на котката си много играчки и разсейващи фактори, за да не се държи лошо.

Уверете се, че вашата котка се радва на достатъчно общуване. Котките са по-склонни да слушат, когато им е удобно. Приспособяването на вашия домашен любимец към хора и други животни в ранна възраст ще бъде от решаващо значение за облекчаване на проблемите с комуникацията.

Как се обучава котка, която не слуша?

Обучете котката си да изпълнява команди и да установи правилно поведение, като създадете система за възнаграждение. Дръжте лакомствата или играчките на вашата котка под ръка и бъдете готови да подкрепите положителните навици, както ги виждате. Отнема време и доверие, така че поддържането на позитивност и търпение ще бъде от съществено значение за постигане на резултати. Но ако работите с нуждите на вашата котка и останете последователни, трябва да установите ефективна динамика с вашия домашен любимец.

  • Обучение с кликер

котка у домаСнимка: iStock

Методът с кликер е стандартна техника за обучение на кучета, но мнозина го намират за еднакво ефективен за котките. С този метод можете да тренирате команди, като свързвате положителното поведение с награди и кликване.

В крайна сметка котката свързва действието с щракването или някакво друго утвърждение. Намерете тиха стая за тренировка. Направете тренировъчните сесии кратки до около 2–5 минути, за да не доскучее на котката ви.

Започнете, като свържете щракването с наградата. Щракнете с кликера и веднага дайте лакомство на котката. Повторете това няколко пъти и ще забележите, че котката ви реагира на кликера, преди да вземе своята награда.

След като котката ви развие солидна връзка, използвайте кликера, за да посочите добро поведение. Ако кажете „Надолу“, когато котката ви е на плота, щракнете незабавно върху кликера, ако котката ви изпълни командата - предложете лакомство.

С течение на времето можете да промените наградите, така че да не давате винаги храна. Предлагайте похвали, играчки и обич. В крайна сметка можете напълно да спрете да давате лакомства (освен похвали), когато използвате командата.

Виж още