Често срещани причини, поради които котките мяукат прекалено много

котка мяука Снимка: iStock

З ащо котките мяукат? Причините са много различни, а често се променят в хода на растежа на котето, от средата, стреса, ежедневието и какво ли още не. Котенцата мяукат на майките си, когато са гладни, студено им е или са уплашени. Но след като котките остареят, те използват други вокализации - като виене, съскане и ръмжене - за да общуват помежду си. Мяукането е запазено за комуникацията им с хората.

Разбира се, честотата и силата мяукане варира в зависимост от породата и и характера на котето. Ориенталските породи, особено Сиамските котки, са известни като страхотни „говорещи“ котки, така че всеки, който не обича мяукането, вероятно трябва да избягва тези гальовни животни.

Докато някои котки никога не мяукат, други могат да го правят с часове. Ако котката ви „говори“ малко повече, отколкото бихте искали, първо се опитайте да разберете причината. След като разберете причината, можете да работите, за да видите дали можете да облекчите ситуацията.

Защо котката ми мяука толкова много?

котка мяукаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките мяукат по много причини, от сериозни до търсещи внимание. Те включват:

  • Болест. Първата стъпка е задълбочен преглед от вашия ветеринарен лекар. Множество заболявания могат да накарат котката да почувства глад, жажда или болка, като всички те могат да доведат до прекомерно мяукане. Котките също могат да развият свръхактивна щитовидна жлеза или бъбречно заболяване, като и двете могат да доведат до прекомерни вокализации.
  • Търсене на внимание. Въпреки това, което някои хора мислят, котките не обичат много да са сами. Мяукащите животни често мяукат, защото искат да играят, да ги галите или просто искат да им обърнете внимание. галене или да ви накарат да говорите с тях. Ако искате да намалите този зов за внимание - спрете да отговаряте, когато това се случи. Обръщайте внимание на мяукащия спътник когато е необходимо - например при игра или когато имате възможност.
  • Храна. Някои котки мяукат всеки път, когато някой влезе в кухнята, надявайки се да хапнат. Някои гальовни животни стават много гласовити, когато наближи времето им за хранене. Ако това е вашият проблем, не хранете котката си, когато иска храна, а изчакайте да се успокои. Храненето по установен график също ще ви помогне, тъй като гальовният спътник ще знае кога е време за хапване и ще знае, че няма да му обърнете внимание когато моли за храна мяукайки.
  • Поздрав. Много котки мяукат, когато хората им се приберат вкъщи или дори когато просто ги срещнат в къщата. Това е труден навик за прекъсване, но гледайте на него като на коте, което казва, че се радва да ви види. Едва ли е толкова неприятно.„
  • Котката е самотна. Ако вашият домашен любимец прекарва твърде много часове на ден сам, помислете дали да не инвестирате в повече играчки, а защо не и второ коте, с което да си правят компания.

котка мяукаСнимка: iStock

  • Стрес. Котките, които са подложени на стрес, често стават по-гласовити. Нов домашен любимец или бебе, преместване или промени в дома, болест или загуба на любим човек могат да превърнат котката ви силно мяукаща. Опитайте се да откриете какво стресира вашия домашен любимец и му помогнете да се адаптира към промяната. Ако това не е възможно, обърнете допълнително внимание на котката си, за да я успокоите.
  • Възрастни котки. Гальовните животни, точно като хората, могат да страдат от форма на когнитивна дисфункция с напредване на възрастта. Те стават дезориентирани и често „плачат“ жално без видима причина, особено през нощта. В такава ситуация нямате избор, освен да помислите как да създадете по-голям комфорт на вече възрастната ви котка.
  • Разгонване. Ако котката ви не е стерилизирана или кастрирана, тогава се пригответе за силно мяукане, особено ако имате женска гальовна спътница у дома. Женските буквално ревят, когато са разгонени, а мъжките - когато помиришат женска, разгонена котка. И двете могат да бъдат влудяващи за живеене. Стерилизирането или кастрирането на вашия домашен любимец ще предотврати това нежелано поведение.

Ключът към облекчаване на ситуацията е да помислим каква е причината за силното мяукане, особено ако това се появи изведнъж. След това - можем да опитаме различни неща да успокоим гальовния спътник и да се опитаме да го накараме да мяука малко по-малко.

Вижте още:

Как протича половият цикъл при женските котки

Защо котката ми не мяука

Защо котките мяукат

Виж още