5 признака, че котката иска да си играе с вас

котка у дома Снимка: iStock

М яукащите животни са игриви и винаги готови за забавления. Освен, ако си нямате у дома някой мързеливец, който не помръдва на нито един ваш опит да му хвърлите топче или да размахате някоя „примамлива“ мишка. Въпреки това, котките които са винаги готови за игра и то с вас, могат да ви го покажат по различни начини. В такава ситуация - нямате избор и ще трябва да се позабавлявате с домашния си любимец.

1. Котката е енергична

Най-честият признак, че котката ви иска да си играе, е когато показва много енергия. Това означава, че мъркащият приятел се катери, драска, скача и спринтира наоколо. Това е идеален момент да се включите с въдица, топче или нещо друго, което котката ви харесва. Хвърлянето на лакомства е чудесен начин да накарате котката ви да тича бързо, за да ги хване, а след това да се награди с тази вкусотия.

2. Котката ви преследва наоколо

котка у домаСнимка: iStock

Забелязвали ли сте някога, когато котката ви сякаш следва всяко ваше движение? Може дори да изглежда, че ви преследват, но всичко това е част от тяхната игра. Дебненето е един от най-важните инстинкти на гальовните животни в природата, докато те ловуват плячка. Разбира се, те вероятно не ви виждат като плячка, но искат да упражнят тази първична енергия с вас. В действителност те просто се опитват да привлекат вниманието ви, за да можете да се присъедините към забавлението!

Dogsandcats.bg

3. Вижте езика на тялото на котката

Има няколко неща, които се открояват, когато гальовният домашен любимец иска да играе. Например - повдигнати уши, спусната опашка и разширени зеници. Всички тези физически поведения показват екстремният им фокус върху нещо, обикновено това, от което се интересуват. Може да е нещо, което държите, или бързо движение, което задейства техните вродени инстинкти на хищник.

4. Мяукане

Друг начин, по който котките предават желанията си на хората, е чрез „говорене“. Ако чуете пухкавия домашен любимец да мяука силно и да ви гледа сякаш се опитва да ви каже нещо или да мяука и да дебне вторачено нещо - със сигурност котката ви е в режим на игра. Все пак, имайте предвид, че мяукането е знак и за други котешки вълнения - например искат храна или нещо друго, затова се уверете, че разбирате какво ви казва домашният любимец в този момент.

5. Котката ви идва при вас

котка у домаСнимка: iStock

Един от най-очевидните начини, по които нашите котешки приятели искат вниманието ни, е когато поставят лапите си право върху нас! Може да ги видите да стоят на задните си крака, готови да се изкачат нагоре по крака ви, или пък да скочат направо в скута ви. Някои гальовни животни бутат с лапи, търкат се и сякаш наистина ви приканват да ги поиграете с тях или да ги гушкате.

Няма спор, че котките могат да бъдат много забавни съквартиранти за хората. Със сигурност съжителството с мъркащ прияел никога не е скучно и винаги имате компания за игра или гушкане.

Виж още