5 съвета как да лекувате изгорена котешка лапа

котка с наранена лапа Снимка: iStock

К ато се има предвид колко любопитни, безстрашни и пъргави са, котките имат начин да си навлекат неприятности. Добавете факта, че котките обичат топлината, но не могат да различат опасните горещи повърхности от безопасните, и имате рецепта за бедствие под формата на изгоряла лапа.

Въпреки че не можете да го предотвратите напълно, знанието как да лекувате изгорената котешка лапа може да помогне за облекчаване на болката на мъркащия приятел да предотврати усложнения и да ускори процеса на оздравяване. В тази статия ще ви помогнем с няколко основни съвета как да подходите в тази ситуация.

1. Признаци на изгорена котешка лапа

Като много животни, котките много добре прикриват болката си. Но има някои признаци, че вашата котка изпитва болка, защото се е изгорила. Следете за:

котка с наранена лапаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Накуцване
 • Плач или мяукане от болка
 • Облизване или дъвчене на лапата
 • Избягване на натоварването на лапата
 • Подуване или зачервяване на лапата
 • Мехури или отворени рани
 • Овъглена козина или почерняла кожа

Потърсете и фини промени в поведението, тъй като може да отнеме ден или два, за да станат видими щетите от изгаряне. Например, обикновено буйна котка, която започва да се крие или се затваря в себе си, може да изпитва болка.

2. Оценете тежестта на изгарянето

Точно както при хората, изгарянията при котките се класифицират според тяхната тежест:

 • Изгаряния първа степен: те засягат само външния слой на кожата и са подобни на леко слънчево изгаряне при хора. Кожата ще бъде зачервена и болезнена, но ще бъде непокътната. Мехури обикновено не се развиват, тъй като изгарянето не е достатъчно дълбоко, за да ги причини.
 • Изгаряния от втора степен: тези изгаряния увреждат външния слой на кожата и някои от тъканните слоеве отдолу. Кожата ще бъде зачервена и болезнена и може да има мехури.
 • Изгаряния трета степен: това са най-сериозните видове изгаряния, засягащи всички слоеве на кожата и тъканта под тях. Кожата ще бъде почерняла и овъглена и може да има мехури, отворени рани и силна болка. Вашата котка също може да изпадне в шок.

3. Приложете подходяща първа помощ

Изгаряния от първа степен могат да се лекуват у дома, но всяко изгаряне, което образува мехури или разкъсва кожата, трябва да се прегледа от ветеринарен лекар. Въпреки това има някои неща, които можете да направите, за да помогнете на котката си междувременно:

котка с наранена лапаСнимка: iStock

 • Охладете изгорената зона: Правете това само за изгаряния от първа степен или за изгаряния от втора степен, които не са с мехури. Дръжте лапата под хладка (не студена) течаща вода за 3-5 минути. Ако котката ви не понася това, накиснете чиста кърпа в хладка вода и я задръжте срещу изгарянето. Не използвайте лед, тъй като това може допълнително да увреди тъканта.
 • Изсушете зоната и я поддържайте чиста: След като зоната се охлади, изсушете я и я поддържайте чиста. Това може да е трудно, тъй като повечето котки не приемат с да пипаме лапите им, но е важно да се предотврати инфекцията. Ако котката ви е изключително възбудена, може да искате да я поставите под карантина на чисто, тихо и безопасно място. Това ще помогне за минимизиране на контакта им със замърсени повърхности, без да се налага да ги държите надолу.

4. Заведете котката си на ветеринар

Въпреки малката повърхност на лапата, тежките изгаряния могат да накарат котката да изпадне в шок, да се дехидратира или да претърпи увреждане на органите.

Вашият ветеринарен лекар вероятно ще даде на вашата котка болкоуспокояващо лекарство и ще предпише антибиотици, ако има някакъв риск от инфекция.

5. Наблюдавайте котката си за усложнения

Изгорените възглавнички на лапите могат да причинят редица усложнения при котките, дори при правилно лечение.

Най-честата е инфекция, която може да причини много болка на вашата котка и може да доведе до сепсис, ако не се лекува бързо. Внимавайте за признаци на инфекция, като прекомерно облизване, зачервяване, подуване или секрет от мястото на изгаряне.

котка с наранена лапаСнимка: iStock

Какво НЕ трябва да правите, ако котката ви има изгорени възглавнички на лапите

Изгарянията засягат котките по различен начин от хората. Обичайните интервенции за изгорена ръка или кожа, например, всъщност могат да бъдат доста опасни и дори смъртоносни за котките.

Избягвайте тези интервенции за котка с изгорени възглавнички на лапите:

 • Не използвайте лед. Ледът всъщност може да причини измръзване и допълнително да увреди тъканта.
 • Не поставяйте никакви мехлеми, лосиони или други продукти върху изгарянето, освен ако вашият ветеринарен лекар не ви каже да го направите. Някои човешки продукти могат допълнително да раздразнят кожата.
 • Не се опитвайте сами да премахвате мъртва кожа. Това е работа за професионалист и опитът да го направите сами може да причини още повече щети.
 • Не давайте на котката си болкоуспокояващи, освен ако не са предписани от вашия ветеринарен лекар.
 • Никога не поставяйте котката си във вана с вода. Това може да ги накара да изпаднат в паника и да влошат нараняванията им.

Въпреки че да видите любимата си котка в болка е невероятно тревожно, опитайте се да не изпадате в паника. Повечето котки се възстановяват добре след леки до умерени изгаряния с подходящо лечение. Дори и най-тежките изгаряния ще зараснат правилно с навременна намеса.

котка с наранена лапаСнимка: iStock

Като собственик на домашен любимец обаче, ваша отговорност е да сте готови за всичко. Не забравяйте да държите под ръка номера на вашата местна ветеринарна клиника за спешна помощ и се запознайте с признаците на изгаряне при котки, за да можете да действате бързо, ако котката ви бъде наранена.

С малко подготовка можете да сте спокойни, знаейки, че сте готови да помогнете на котката си в случай на спешност.

Виж още