5 съвета, за да накарате котката си бързо да се прибере у дома през нощта

котка навън Снимка: iStock

Н якои котки предпочитат уюта на дома, където с най-голямо удоволствие ще спят по цял ден, ще се гушкат в стопаните си и ще получават лакомства. Други котки обичат да изследват природата и могат да се опитат да се измъкнат навън при всяка възможност! Независимо дали живеете в къща и имате възможност да пускате гальовния си спътник навън и той е свикнал да излиза или току-що сте започнали да обмисляте идеята, ще трябва да сте сигурни, че знаете как да приберете котката си у дома през нощта.

Външната среда може да обогати живота на вашата котка и много котки - особено тези, които са свикнали да излизат навън - може да не са щастливи да стоят вътре през цялото време. Въпреки това времето на открито крие известни рискове за мъркащите приятели, особено през нощта. Ето как да приберем мъркащия приятел за през нощта след игрите му през деня.

1. Хранете котката си по редовен график

котка навънСнимка: iStock

В идеалния случай хранете котката си два пъти на ден, веднъж на всеки 12 часа. Този график имитира техните естествени, предварително опитомени хранителни навици. Може да храните котката си сутрин и вечер или да разделите храненията на три по-малки през деня.

Dogsandcats.bg

От съществено значение е да адаптирате графика към предпочитанията на вашата котка и вашата рутина. Ако животът стане натоварен, една вечеря може да е достатъчна, но се уверете, че е достатъчна, за да са доволни до следващото хранене. Доволството и здравето на вашата котка са най-важните!

Опитайте следното:

 • Придържайте се към график. Котките се радват на рутина, така че установете последователен график на хранене. Котките, които знаят кога да очакват храна, са по-склонни да се приберат у дома за храната си.
 • Създайте уютен кът за хранене. Намерете тихо и удобно място, където да ги нахраните. Спокойната атмосфера им помага да вкусят храната си без никакво разсейване.
 • Избягвайте да оставяте храна навън цял ден. Това може да доведе до преяждане и потенциално наддаване на тегло. Вместо това сервирайте контролирани порции в определени часове за хранене.
 • Винаги оставяйте прясна вода навън. Хидратацията е от съществено значение за благосъстоянието на котката.
 • Следете за промени в апетита. Ако апетитът на вашата котка внезапно се промени, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. Възможно е да се е появило основно здравословно безпокойство, което се нуждае от внимание.

котка навънСнимка: iStock

2. Постепенно увеличавайте времето на открито

Всеки вид промяна в начина на живот, особено за котки, които държат на постоянен график, вероятно ще отнеме известно време, за да свикнат.

 • Започнете със време на открито от само 10-15 минути. Котките могат да бъдат предпазливи, така че постепенно увеличавайте продължителността, докато свикнат с околната среда. Този нежен подход намалява стреса и помага на вашата котка да стане по-уверена на открито.
 • Изберете безопасна зона. Важно е да се уверите, че външното пространство е сигурно и затворено, като ограден двор, през който котката ви няма да може да се измъкне. Проверете отново за потенциални опасности, с които любопитната котка може да се сблъска, като отровни растения, пестициди и други токсини или остри предмети.
 • Винаги надзиравайте. Избягвайте да оставяте котките без надзор навън, особено в началото. Обръщането на специално внимание на поведението им може да ви помогне бързо да ги върнете вътре, ако изглеждат разтревожени или уплашени.
 • Осигурете лесен достъп до дома. Ако позволите на вашата котка да влиза и излиза, както пожелае. Може да инсталирате котешка врата.
 • Наградете котката си, когато се върне. Така тя ще има мотивация да го прави.

3. Поставете микрочип на вашата котка

котка навънСнимка: iStock

Микрочип или нашийник с идентификационен етикет е от решаващо значение за котките, които излизат навън. И двете могат да помогнат за незабавното идентифициране на гальовния приятел.

4. Инсталирайте врата за котка

Вратата за котки позволява на гальовните животни да се забавляват в задния двор и след това да се прибират, когато поискат. Може да инвестирате във врата, която позволява само влизане. Така веднъж щом котката ви се прибере - не може да излезе пак. По този начин ще контролирате, че щом се върне вкъщи няма да излезе втори път и то през нощта.

5. Научете котката на команда за прибиране

котка навънСнимка: iStock

Припомнянето е основен метод да накарате котката ви да дойде при вас, когато чуе името си или конкретна дума.

 • Изберете дума, която ще използвате само като знак за припомняне. Може да е „Ела“, „Ела, коте“, името на вашата котка или каквото искате. За вас тази дума ще означава „Елате тук“, но за вашата котка ще означава „Ето някои вкусни лакомства за теб“.
 • Изберете лакомство, което вашата котка наистина обича. Това трябва да е специално лакомство, което ще използвате само за припомняне, така че е най-добре да изберете нещо специално, а не обикновени сухи лакомства за котки (освен ако мъркащият ви приятел наистина не ги обича). Може също да искате да сменяте лакомството от време на време, за да не омръзне на котката ви.
 • Като начало практикувайте, когато котката ви е много близо. Кажете командата и след това дайте лакомствата.
 • Постепенно увеличавайте разстоянието, което вашата котка трябва да измине, за да вземе лакомствата.
 • Винаги давайте лакомствата, когато котката ви дойде при вас! Ако не го направите, те може да загубят интерес към обучението.

Какво да направите, ако котката ви не се прибере през нощта

Когато падне нощта и котката ви я няма никъде, може да се почувствате много притеснени. Опитайте тези стъпки, за да накарате котката си да се върне у дома:

 • Започнете да търсите веднага. Обходете района и разклащайте пакет с лакомства. Използвайте фенерче, за да търсите в тъмното, тъй като може да видите очите на гальовния приятел са севтят обратно към вас. Не забравяйте да проверите малки места и всички високи места, които могат да достигнат.
 • Поставете храната на открито: Точно както котките могат да виждат на тъмно, те определено могат и да миришат - особено любимите си храни. Примамете котката си да се върне у дома, като поставите купа с храна навън.
 • Попитайте съседите си: Говорете със съседите си и ги помолете да следят за вашата котка и да проверяват техните навеси и гаражи, в случай че котката ви по някакъв начин е намерила път вътре.
 • Изчакайте: Понякога единствената възможност, която имате посред нощ, е да изчакате котката ви да се върне.

Ако са минали няколко дни, откакто котката ви се е прибрала:

котка навънСнимка: iStock

 • Поставяне на плакати със снимката на вашата котка и вашата информация за контакт.
 • Разпространение на листовки в квартала и публикуване онлайн в квартални групи и местни групи за изгубени животни.
 • Проверявайте редовно в местния приют за животни, както и ветеринарни клиники. Котки, които избягат или се изгубят, могат да попаднат в местния приют.

Може да ви успокои да научите, че котките обикновено не стигат много далеч. По-вероятно е да останат наблизо. В някои случаи може дори да ги откриете да се крият в къщата ви!

котка навънСнимка: iStock

Виж още