6 често срещани причини, поради които котката ви пази на вратата

котка на врата Снимка: iStock

К отките идват с всякакви сладки странности, включително на моменти и поведението им на „охрана“. Колкото и отчуждени или безразлични да изглеждат повечето мъркащи животни, винаги е забавно да ги открием да стоят на пост пред вратата на банята или спалнята ни.

Но защо котките пазят вратите ни? Дали проявяват защитно поведение, притежателност или са несигурни какво има от другата страна? Ще ви помогнем да разберете поведението на вашата котка с този поглед към шест причини, поради които котката ви стои на пост пред вратите ви.

1. Котката иска вашето внимание

котка на вратаСнимка: iStock

Въпреки че може да изглежда, че вашата котка пази вратата, нейното постоянно присъствие често е просто призив за внимание. Ако котката ви мяука силно или драска от другата страна на вратата, е може да се предположи, че търси вашето внимание.

Dogsandcats.bg

2. Котката е любопитна

Мъркащите животни са естествено любознателни, черта, която им помага да процъфтяват в дивата природа. Като разбират повече за своя свят, те могат да направят по-добър преглед на ресурсите си, да оценят заплахите и безопасните места и да се чувстват сигурни в своето пространство.

Затворените врати са мистерия, която си струва да се изследва. Ако вашата котка се опитва да се запознае със стаята, тя може да се задържи пред вратата, докато успее да получи достъп.

3. Котката ви защитава

котка на вратаСнимка: iStock

Гальовните животни често се смятат за самотни същества, но те са напълно склонни и способни да си сътрудничат с другите, когато са взаимно полезни. Като част от сплотена група, вие имате особена стойност за вашата котка и тя може да иска да ви пази.

Много собственици смятат, че котките им са защитни, използвайки вокализациите си като основен знак, че са нащрек за натрапници и други заплахи. Охраната на вашата врата може да е опитът на вашата котка да ви предпази и да поддържа групата си от доверени другари.

4. Това е навик

Ако котката ви седи там достатъчно дълго, може да свикне да пази вратата ви. Използването на банята по едно и също време всеки ден или лягането с един и същи ритуал всяка вечер може да накара котката ви да развие навик да стои пред вратата.

котка на вратаСнимка: iStock

След като стане част от рутината, те ще го продължат, защото се радват на познатостта и предвидимостта.

5. Котката е привързана към вас

Както при кучетата, гальовните приятели могат да развият привързани връзки със собствениците. Все пак вие сте човекът, който предлага сигурност и комфорт. Котката ви със сигурност цени това.

6. Вашата котка е териториална

котка на вратаСнимка: iStock

Котките са териториални създания и проявяват агресивно поведение, когато се чувстват застрашени. Запознаването с нови котки в къщата често може да предизвика това, тъй като те могат да създадат конкуренция за ресурси.

В тези случаи вашата котка може да блокира достъпа до купи за храна, места за спане или тоалетни. Ако има врата, която разделя вашите котки от нещо, което искат, някоя от тях може да придобие навика да я пази, за да държи другата котка далеч от „целта“.

Каквато и да е причината, котката, която пази вратата, е едно от многото необичайни поведения на коткито, които ги правят толкова очарователни животни и ни разсмиват всеки ден. Докато това поведение не стане проблематично, можете да го прегърнете като още една причина да обичате странностите на котката си.

Виж още