6 начина да спрете едната котка да краде храната на другата

две котки се хранят Снимка: iStock

А ко имате този проблем във вашето домакинство от две или повече котки, в зависимост от ситуацията и техните нужди, може да опитате няколко различни стратегии, за да спрете кражбата на храна. В тази статия ви даваме шест идеи, които да изпробвате:

1. Създайте отделни зони за хранене

Един от най-успешните начини да попречите на котките да крадат храна е да ги храните отделно и да премахвате остатъците, когато свършат с яденето. В идеалния случай зоните за хранене трябва да са достатъчно раздалечени, така че една котка да не може да блокира достъпа и до двете - не използвайте две части от кухнята, ако котката ви може да седи до вратата и да попречи на другата котка да яде. Това важи и за водата!

две котки се хранятСнимка: iStock

По-скоро ги оставете да се хранят в различни стаи, стига това да е възможно във вашето жилище.

Dogsandcats.bg

2. Използвайте едни и също купи за храна и вода

Опитайте да използвате един и същи тип купи и за двете котки, за да видите дали това решава проблема с кражбата на храна.

3. Използвайте захранващи устройства за микрочип

Някои хранилки могат да бъдат програмирани да се отварят само когато правилният микрочип е наблизо. Това е добър вариант да попречите на вашите котки да си крадат храната взаимно, но може да бъде скъпо. Все още трябва да ги разделите, за да попречите на една котка да пази и двете купи - нещо, което те могат да направят, дори ако нямат достъп до храната вътре!

4. Помислете за хранене с една и съща храна

две котки се хранятСнимка: iStock

Защо вашите котки са на различни диети? Ако не се дължи на медицинско състояние, биха ли могли да приемат една и съща храна и хранителните им нужди все още да са задоволени? Например, котенцата често могат да преминат към храна за възрастни котки след кастрация, дори ако са само на 6 месеца.

И няма никаква вреда в храненето на вашата здрава възрастна котка с котешка храна за по-възрастни котки, стига това да не е висококалорична храна за възрастни котки по рецепта. В някои случаи храненето на вашата котка с предписана диета няма да им навреди, дори и да не страдат от заболяването, въпреки че може да струва малко повече.

Ако не сте сигурни, говорете с вашия ветеринарен лекар дали вашите котки могат да се хранят с една и съща котешка храна.

5. Сменете храната на вашата котка

Ако вашата котка не харесва вкуса на храната си, преминаването към различен вкус или марка може да помогне.

Ако не можете да осигурите същата диета, струва си да видите дали може да намерите нещо, което подхожда на вашата котка и е малко по-вкусно. Например, ако вашата котка има бъбречно заболяване и изглежда предпочита храната на другаря си, вижте дали има бъбречна диета, която е подобна на вкус и консистенция.

6. Заведете котката, която краде на ветеринар

две котки се хранятСнимка: iStock

Насрочете ветеринарен преглед, за да видите дали кражбата на храна от вашата котка се дължи на прекомерен глад поради медицинско състояние.

Ако вашата котка има повишен и необичаен апетит, определено си струва да планирате посещение при вашия ветеринарен лекар. Въпреки че има няколко заболявания, които могат да накарат котката да стане гладна, обикновено е лесно да ги разграничите и да изключите медицинските състояния като причина за глада на вашата котка.

Обърнете внимание на поведението на кражба на храна, така че вашите котки да получават правилното хранене и да могат да живеят хармонично заедно.

Котките често си крадат храната една на друга поради поведенчески причини, но има и някои медицински причини, които си струва да се проверят. Ако вашата котка краде храната на другата ви котка, най-добре е да ги отделите по време на хранене, докато не намерите решение, което може да включва да ги заведете на ветеринарен преглед, за да сте сигурни, че нищо не се случва.

Най-важното е, че е най-добре да се справите с това поведение веднага, тъй като кражбата на храна може да доведе до стрес и затлъстяване, като и двете могат да причинят здравословни проблеми.

Виж още